bugün

bedeni kaplayan su geçirmeyen ama yanabilen bir tür organ.
gelenekte ilk nedene diğer bir deyişle ay üstü aleme nispeten yakınlık gösteren felek havadır. ve biliyoruz ki metafizikte ilk oluşan organ deridir tıpkı tanrıdan gelen nefesin bizde ilksel unsur olmasına benzer şekilde. tabi bu kuvvetin gene ektoplazma yoluyla bizden sızdığını unutmamak gerekir. bunun mahiyetine ise aura denir.
vücudun en garip en büyük organı, kabuk değiştirebilen duruma göre esneyen-sıkılaşan, kendi kendini estetik yapabilen vücudu tamamen koruyan his dokusunu taşıyan su geçirmeyen über vasküler organ.

ulan olmasa dökülürüz be *
insan derisi olmasaydı ne olurdu ? Cevabını öğrenmek için
videoyu izleyebilirsiniz iyi seyirler,emeğe saygı olarak videoyu beğenmeyi çok görmeyin...
ViDEO LiNKi -> https://youtu.be/eOwICSGzZsM
milyonlarca sinir ucunu ve hücreyi barındıran, oldukça enteresan bir organ.
dokunma duyu organının kullanıldığı vücut parçasıdır.ancak derinin duyu dışında başka görevleri de bulunmaktadır.

dıştan içe doğru:
ölü tabaka
üst deri
alt deri ve yağ tabakalarından oluşur.
üst derinin canlı olan alt kısmında deriye renk veren renk tanecikleri (melain pigmenti)bulunur.
herhalde dünyanın en güzel malzemesidir.
(bkz: kahverengi deri koltuk)
Afganistan farsçasına da denir.
deri: kapı,
darık: tahta.
vucudun en büyük organı olmasına karşın harcadığı enerji beyinden azdır.
Pazar ya da panayır kurulan gün.
yapı kredi yayınlarından çıkmış Claude Bouillon imzalı genel kültür eseri. tanıtımı;
"Fransa'nın ünlü yayınevi Gallimard'ın otuzu aşkın dile çevrilen "Découverte" serisini Türkçe'de ağırlayan "Genel Kültür Dizisi"nden yeni bir başvuru kaynağı: Deri, Bedenin Örtüsü... Gözle görünür canlı bir organ, vücudumuzun doğal savunma hattı, duyusal etkileşimlerin odağı, kişinin aynası ve başkasıyla kurulan ilişkinin aracı: Derimiz bunların hepsi".
Dokunma duyusunun alıcı sinir uzantılarını içeren vücudu örten dış etkilerden koruyan en büyük organdır.
insan ve hayvanlarda vücudu kaplayan örtü. Vücudun yüzeyindeki bütün çukurluk ve kabartıları örttüğü gibi ağız, anüs, burun gibi delik ve ağızların mukozası ile belli belirsiz bir çizgi halin, de birleşir. Kalınlığı bölgeye göre değişir, göz kapaklarında 1 milimetre, tabanda 3 milimetredir. Dış yüzeyine deri ibicikleri denen küçük olukçuklar bulunur.

Derinin, yapı bakımından değişik iki katı vardır : 1 - Dişte, epitel yapıda olan epidermis, 2 - içte bağ dokusundan meydana gelen derma.

Epidermiş, içinde damar olmaması ve çok katlı epitel tabakalarından meydana gelişi ile özellik kazanan bir tabakadır. Çoğalan tabakaya Maipighi tabakası denir. En dıştaki tabakalar, canlılığını kaybetmiş epitel tabakalarından mey. dana gelmiştir. Bu dış epitel tiabakasma da korun (korneum) tabakası denir. Epitelyum içinde, damar yoksa da çıplak sinir lifleri vardır.

Derma, epidermisin altındadır. Bu bölüm girintili . çıkıntılı görünüştedir. Papilla tabakası denen bu bölüm, damarca çok zengindir. Burada ince damarlar ağ yaparlar. Dermanın öbür katları dayanıklı olup içinde kıl kökleri, kılları dikleştiren kaslar, yağ ve ter bezleri, duyu cisimcikler vardır.

Derinin, a) vücudu koruyucu, b) ter ve yağ salıcı, c) duyurucu, d) emici olmak üzere başlıca dört vazifesi vardır.

Koruyuculuğu, bedeni örtmesinden ve dayanıklı olmasından ileri gelir. Üzerindeki kıllar ve yağ tabakası ile sıcağa ve soğuğa karşı korunma işini kolayca görür.

Derinin derması içinde bulunan ve bir yumak şeklinde olan ter bezleri, içinde tuz ve üre bulunan teri salgı halinde dışarı göndermekle vücudun ısı düzeninde önemli rol oynarlar.

Deride bulunan duygu cisimleri, dokunum ,ısı, acı meydana getiren fizik olaylarının izlemini duygu sinirlerine götürürler.

Derinin, bunlardan başka emici özelliği de vardır. Temizlenmiş bir deriye sürülen çeşitli ilâçlar, bir süre sonra kana geçerler.

Deride bulunan oluşumlardan kıllar, kimi yerinde sık, kimi yerinde seyrektir ve büyüklü küçüklü olabilir. Epidermis ten meydana gelen her bir kılın görünen bir sapı, görünmeyen bir kökü, bir de kökün başlangıcı olan yerde soğanı, bunu çevreleyen bir torbası bulunur.

Epidermisin keratinleşmesin den meydana gelen tırnaklar sert, beyazımtırak ve saydamdırlar, parmak uçlarının sırtlarında bulunurlar.

Tırnakların asıl tırnak ve tırnak kökü olmak üzere iki parçası bulunur. Tırnaklar, deriye bitişik olan bölümün, den başlayarak büyür ve büyüdükçe serbest kenarından kesilir.
insanoğlunda bulunan cinsinin koku alabildiği almanya'nın bochum kentindeki ruhr üniversitesi profesörü fizyolog hanns hatt tarafından kanıtlanan dış yüzey ... !
(bkz: ölü deri)
en değerli olanı yılan , devekuşu ve timsahın bacaklarından elde edilenleridir.
sürekli kendini yenileyen birşey, yaşlandığınızda sarkar kalır öyle.
insandaki versiyonu kendini yenilemek için pul pul dökülür ya da soğan zarı kıvamında soyulur. (bkz: kendimden biliyorum)
deri rengini veren esas unsurlar; karoten ve melanin pigmentleridir.
hayvanlarınkinden ayakkabı,çanta,kemer..vs yapılan,vücudu kaplayan örtü.yılanınki pek bi değerli olur.
latince ismi: dermis.
üç tabakadan oluşur ektoderm, mezoderm, endoderm.
hayvan derisinin tuzlama, tabaklama, ağartma gibi birçok işlemden geçtikten sonra yumuşatılarak ayakkabı, giysi v.b. yapımı için hazır hale getirilmiş hali.
(bkz: tuzla organize deri sanayi bolgesi)
-bedeni kaplayan ince zarımsı tabaka.
-hayvanların derileri değerli olur.