bugün

Kutup Yıldızı.
Niğde ilinin Çamardı ilçesi sınırları içinde yer alan Demirkazık zirvesi Niğde şehir merkezinin 40km. kadar güneydoğusunda yer alır fakat buradan görülemez. Aladağlar dağ kütlesinde 3500m.nin üzerindeki zirveler arasında en kuzeyde ve en yüksek olan zirvesidir. Çevresinde 3000m.nin üzerinde birçok zirve olmasına rağmen dağ koni şekli ve 300 400 metrelik kot farklarıyla kendisini gösterir.

http://www.maliye.gov.tr/...arliklar/nigde/nigde1.HTM
eskiden çok başarılı olan bir yarış atının adıdır aynı zamanda..
eskişehirde bir oto yıkama ve otoparkın adıdır.
türkiyenin en yüksek zirveleriden birisidir. kuzey toroslar yada aladağlar olarak adlandırılan bölgenin en yüksek zirvesidir.

en yüksek dördüncü zirve olan 3723 metre yüksekliğindeki embler e tırmanmak için profesyonel dağcı olmak veya teknik ekipman gerekmez. iyi bir kondüsyon ve doruklara sevdalanmak yeterlidir.
(bkz: esentepe)
ortalama yılda 2 - 3 kişinin tırmanırken, yaşanan kaza sonucu hayatını yitirdiği tepe.
Aladağların en yüksek tepesidir.3756 m yüksekliğindeki zirvenin klasik rotasının yanında Doğu ve Kuzeyden çıkılan değişik rotaları bulunur. Demirkazık Köyünde Gençlik ve Spor il Müdürlüğünce işletilen 85 yataklı bir Dağ Evi ile hemen yanında inşa yeni bitmiş olan ikinci bir modern Dağ Evi bulunur.Rezervasyon yaptırarak kalmak mümkündür.
kaynak: http://www.nigde.gov.tr
(bkz: nil demirkazık)
Tunceli ilinin Mazgirt ilçesine bağlı bir köydür.
orjinali temir kazıktır. temir kazık'ın türk mitolojisinde özel bir yeri vardır. kozmos yani evren birbirine temir kazık ile bağlanmış 3 dünyadan oluşmuştur. bunlar gök, yer ve yeraltı dunyalarıdır.
bunlar temir kazık ile birbirlerine bağlıdır. inanca göre dünyayı düzensiz dönüş yapmaktan ve sallanmalardan korur. tanrı ve ışıklı ruhlar atlarını bu direğe bağlar.
astronomi ilmine göre güneş sistemi, tüm yıldız ve yıldız kümeleri bir merkez etrafında dolaşır.
eski türkler de atlarını yere çakılan bir direğe bağlardılar.
bu türklerin kozmik merkezcilik hakkındaki ezoterik bilgilerini simgeselleştirmesinden başka bir şey değildir.
yıldız ve yıldız kümeleri at ve at sürüsüne, temir kazık imgesiyle de atların bağlı olduğu direğe alegori yapılmıştır.
(bkz: kuzey yıldızı)
memleketimin dağı.

sürekli görürdüm ama çıkmak aklıma gelmezdi. ben genelde eteklerinden akan buz gibi suda rakı içmesini severim.
Niğdenin dünyaca ünlü dağıdır. Pek çok yabancı dağcı tırmanış için gelir. Sanırım on yıldan daha uzun bir zaman önce bir kafileden yedi dağcı ölmüştü.
Mitolojide en gizemli yıldız olarak bilinen ve yaratıcı tanrı ve aynı anda Türklerin gezegeni olduğu düşünülen Sirius Türk Dili ve kültüründe “Köpek Yıldızı”,”Demir Kazık” 'Ak Yıldız' gibi adlarla ifade edilir.

Sirius gezegeni:
Ezoterik öğretilerde köpek veya kurt biçiminde simgelenmiştir. Nitekim Türk mitolojisinde göksel sarayın bekçisi, göksel kurt'tur. Oğuz Kağan (ZÜLKARNEYN) 'in bu yıldıza giderek Yecüc ve Mecüc' ü hapsettiği rivayet edilir.

Yunan mitolojisinde avcı Orion’un köpeğidir.

Roma mitolojisinde Roma şehrinin kurucuları Romelus ve Remus’u emziren kutsal kurttur.

Eski Mısır ve Yunanca “Sothis”, Arapça ”Şira”,
Olan Sirius yıldızı farklı dillerde ”Sirona”, "Kak_si_di," Huşi", gibi adlarla telaffuz edilir.

Serios”, Latin dillerinde ciddi anlamındaki serious sözü de bu yıldızın karakteristik özellikleriyle uyuşmaktadır.

Büyük Köpek Takımyıldızı’nda yer alan bu yıldız gökyüzünün en parlak yıldızıdır. Güneşten 8.6 ışık yılı uzaklıkta olmasına rağmen parlaklığı güneşin 23 katıdır. Astronomlar Sirius-B için ‘’küçük yıldızlardan biri olmasına karşın yoğunluğu oldukça ağır bir yıldızdır ‘’derler. insan aklının algılamakta zorlanacağı bir nokta ki bu yıldızdan alınacak minik bir maddenin 1 ton geleceği söylenmektedir. Yoğunluğu demirden daha sert olan bu madde dünyadaki en sert mineral olan elmastan 300 kat daha serttir.

ilginç bir biçimde bu yıldıza Türk astral kültüründe de demir gibi sert anlamında Demirkazık yıldızı denir. Demirkazık astral mitolojik Türk tasavvurunda evrenin direği ve göğün kapısı olarak adlandırılır. Sıcak ve soğuğun bu kapıdan geçtiği düşünülür. Bu yıldızın güneşle birlikte doğduğu temmuz ve ağustos ayları orta ve kuzey enlemlerde kavurucu sıcakların olduğu köpek günleri olarak adlandırılır. Hatta ingilizcede dog days ifadesi buradan gelir. Bu günlerde sıcaklığa bağlı olarak salgın hastalıklarda da artış gözlemlenmiştir. Büyük Plinius ya da Yaşlı Pliny olarak bilinen ünlü Romalı filozof, Naturalis Historia adlı eserde temmuz ve ağustos aylarının kuduz köpekler tarafından saldırı riski taşıyan aylar olduğunu ifade etmiştir. Demirkazık’tan sıcaklığın yeryüzüne inmesi gibi düşünebiliriz bunu.

Serap Temel
Totemik Dil.