bugün

aldığı kararlarla her zaman haklının yanında olan laik cumhuriyetimizin biricik kurumu.
aldığı kararlarla kendisiyle ve chp ile uyumlu çalışan, hukuk ile çelişen kurum.
akp nın tekrar seçım kazanması için,
chp ıle omuz omuza mucadele veren,
gızlı akp yandaşları.
göruntu yanıltmasın sonuca bakınız.
hukuk nedir diye düşününce aklımıza güçlü karşısında zayıfın hakkının yenmesinin önüne geçilmesi gelir. bu yolla haksızlıklar önlenir. devlet ise en güçlü kurum olduğundan yargının tarafsız olması için devlet gücünü elinde bulunduranlardan bağımsız olması gereği vardır. kanunlar insanların uymayı kabul ettiği toplumsal sözleşmelerdir. bir insan bir kanuna niçin uyar? o kanunu çiğnediği zaman aynı şeyin başkaları tarafından da çiğnenerek kendi haklarını koruyamayacağı için kendini kanunlara uymaya zorunlu görür.

ülkemizde çeşitli yüksek yargı mekanizmaları var. bunların asli görevi devletin uygulamalarından vatandaş aleyhine(zararına) sonuçlar çıkmasını kanunlar çerçevesinde engellemek. aslında yabancı ülkelerde bu çok farklı uygulanıyor. bizden ileri götürüp yazılı bir kanun olmasa bile yargı halkın yanında yer alarak vatandaşları korumayı tercih ediyor. bizim danıştay gibi yüksek mahkemelerimiz ise görev ve sorumlulukları farklı olduğu halde halkı devletten korumayı değil, devleti halktan korumayı amaç edinmiş ve halkın yanında değil devletin yanında yer alıyor.

bizim ülkemizdeki danıştayın görevi nedir, tanımlayalım. yukarıda da dediğim gibi "asli görevi devletin uygulamalarından vatandaş aleyhine(zararına) sonuçlar çıkmasını kanunlar çerçevesinde engellemek". literatüre uygun bir tanım yaparsak;

"Yürütme ve idarenin hukuka aykırı işlemlerini iptal etmek; idari işlem ve eylemlerden zarar görenlerin zararlarının tazminini sağlamakla görevli yargı düzeni idari yargıdır. idare ve vergi mahkemeleri, bölge idare mahkemeleri idari yargı merciileridirler.
idari yargı düzeninin yüksek mahkemesi ise Danıştay'dır. Danıştay, idari mahkemelerce (idare ve vergi mahkemeleri) verilen ve kanunun başka bir idari yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme merciidir.Kanunla gösterilen belli davalara da ilk ve son derece mahkemesi olarak bakar. Danıştay'ın idari görevleri de vardır. Danıştay, Başbakan ve Bakanlar Kurulunca gönderilen kanun tasarıları hakkında düşüncesini bildirir; tüzük tasarılarını ve imtiyaz şartlaşma ve sözleşmelerini inceler; Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık tarafından gönderilen işler hakkında görüş bildirir;yerel yönetimler üzerinde idari vesayet yetkisi kullanır ve yasalarla verilen diğer görevleri yerine getirir."

pekala bizim danıştay'ımız bu görevi yerine getiriyor mu? "ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz" deyişinden yola çıkarak verdiği kararlara bakmamız gerekiyor. benim vatandaş olarak kararlara bakarken siyasi düşüncemi bir kenara bırakmam şart değildir, yine de adalet duygusu ve haksızlıklara karşı bir yapım olmasından gerekli durumlarda rahatça bırakabiliyorum, fakat yargıçların ideolojilerini bir kenara bırakarak kanunlar çerçevesinde çalışması gerekir.

danıştay daha önce katsayı kararına "yök yetkilidir, kanunen katsayı belirlemeye hakkı vardır" demiştir. bu en büyük hatasıydı. çünkü zaten kurumlar yetkili, fakat bu uygulamadan vatandaş memnun değilse danıştay bunu düzeltecekti. vatandaş başvurularına rağmen, danıştay bu haksızlığa izin vererek ideolojik bir karara imza attı. devran döndü, idare yapılan yanlışlığı danıştay olmadan kendi kendine düzeltti. fakat zamanında "yök yetkilidir" diyen danıştay, şimdi kendini yetkili ilan etti ve getirilen düzenlemelere karşı zarar gören hiçbir vatandaş başvurusu olmadığı halde düzenlemeyi görüşmeye ve kaldırmaya karar veriyor. danıştay zarar gören kim olduğunu ve nasıl bir zarar gördüğünü açıklamak zorundadır.

hukukun temel ilkesi vatandaşların haklarını korumaktır. vatandaşların uymaya razı olmadığı uygulamaları ortadan kaldırmaktır. bunları çiğnemek bile en büyük hukuksuzluktur. her ülkede bunun gibi hukuksuzlukları çiğnemeyi önleyici mekanizmalar vardır. mesela danıştayın yetkileri sınırlandırılır ve bazı uygulamalara müdahalesi "zarar gören birinin başvuru yapması şartıyla" kısıtlanır. bizde herşey mevcut. ne anayasamız ne kanunlarımız aslında oldukça yeterli. ancak uygulamayı yapacak hukukçular kanunlarda açık arayıp halk aleyhine yorumladıklarından kanunlarımız oldukça fazla ve uzun açıklamalar yaparak düzenlenmek zorunda kalıyor. yani kanunlar değil, kafalar değişse herşey yeterli...

edit: danıştay gibi bir yüksek mahkeme olan anayasa mahkememiz'de aynı hatayı defalarca yaptı. parti kapatma davalarında anayasadan hiç yetkisi olmadığı halde(bir iptal başvurusu olmadan) kanunları iptal etti ve kapatmayı kendi kendine kolaylaştırdı, aihm kapatmalar nedeniyle türkiye'yi mahkum etti ve anayasa mahkememiz "uluslararası anlaşmalar anayasa maddelerinden üstündür" diye uluslararası bir gerçek varken bunu görmezden gelmeye devam ederek kapatmalara devam etti. anayasa değiştirildi ve gerek olmadığı halde "uluslararası anlaşmalar anayasa maddelerinden üstündür" diye anayasamıza eklendi. anayasa mahkememiz yine partileri kapattı ve "uluslararası anlaşmalar anayasa maddelerinden üstündür" kanunu parti kapatmaların dışında uygulanır diyerek çiğnemekte mahsur görmedi. anayasamızı bir kez daha değiştirip. parti kapatma kanunlarında da bu geçerlidir diye eklemek zorunda kaldık. hala bir şekilde parti kapatabiliyorlar. açık bulmakta üstlerine yok. ama kanunlardaki açıkları kullanarak kanunları çiğnemek eşkiyalıktır, dolandırıcılıktır. bunu devletin bir kurumu yapıyorsa zorbalıktır.
alan dısı 0,13 alan icin 0,15 olan "gostermelik" katsayı kararından sonra alan dısı 0,12 alan ici 0,15lik "daha az gostermelik" olan katsayıları da durdurup anadolu liselerinin kalitesini koruyacagını tahmin ettigim, sanıldıgından daha "gerekli" olan kurum.
zamanında yök ün değiştirdiği katsayıları, bu yürütmenin işidir diyerek görevsizlik kararı veren biricik yüksek yargımız. şimdi katsayıları kendi belirliyor. yıllarca idari yargıda öğrendiğimiz en temel prensip, mahkeme, idarenin yerine geçecek şekilde işlem tesis edecek karar veremez hükmü de öyle duruyor mevzuatımızda.
hükümetle yurttaş arasındaki sorunları inceleyen Bölge idare Mahkemeleri'ni denetler. hükümetin gücünü kötüye kullanmasını ve yurttaşına haksızlık yapmasını önler.
kuvvetler ayrılığı ilkesinin vücuda getirdiği, devlet olmanın gereği olan bir ve beraber olma düsturunu sekteye uğratan, ülkemin gereksiz fikir ayrılıkları içinde kaybolmasını isteyenlerin aracı kurumlarından biridir. Bünyesinde barındırdığı insanların vatan sevgisinden ve iyiniyetinden şüphem yoktur. Yorumum sistemin yanlışlığı düşüncemin sonucudur.
darbe anayasası ile yürütmeye danışmanlık görevi, kurumlar arası yetki paylaşımlarını, kurumların görev alanını yorumlamak görevi yürütme yetkisini elegeçirmek olarak değiştirilmiş kurum.
--spoiler--
Madde 51- idare davalarına bakmak ve idare uyuşmazlıklarını çözmek, Hükumetçe hazırlanarak kendine verilecek kanun tasarıları ve imtiyaz sözleşme ve şartlaşmaları üzerine düşünüşünü bildirmek, gerek kendi özel kanunu ve gerek başka kanunlarla gösterilen görevleri yapmak üzere bir Danıştay kurulur. Danıştay başkanları ve üyeleri, daha önce önemli görevlerde bulunmuş, uzmanlıkları, bilgileri ve görgüleriyle belirgin kimseler arasından Büyük Millet Meclisince seçilir. 1924 anayasası.
--spoiler--
--spoiler--
Madde 155.- Danıştay, idarî mahkemelerce verilen ve kanunun başka bir idarî yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme merciidir. Kanunla gösterilen belli davalara da ilk ve son derece mahkemesi olarak bakar.

(Değişik ikinci fıkra : 13/8/1999 – 4446/3 md.) Danıştay, davaları görmek, Başbakan ve Bakanlar Kurulunca gönderilen kanun tasarıları, kamu hizmetleri ile ilgili imtiyaz şartlaşma ve sözleşmeleri hakkında iki ay içinde düşüncesini bildirmek, tüzük tasarılarını incelemek, idarî uyuşmazlıkları çözmek ve kanunla gösterilen diğer işleri yapmakla görevlidir.

Danıştay üyelerinin dörtte üçü, birinci sınıf idarî yargı hâkim ve savcıları ile bu meslekten sayılanlar arasından Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu; dörtte biri, nitelikleri kanunda belirtilen görevliler arasından Cumhurbaşkanı; tarafından seçilir.

Danıştay Başkanı, Başsavcı, başkanvekilleri ve daire başkanları, kendi üyeleri arasından Danıştay Genel Kurulunca üye tamsayısının salt çoğunluğu ve gizli oyla dört yıl için seçilirler. Süresi bitenler yeniden seçilebilirler.

Danıştayın, kuruluşu, işleyişi, Başkan, Başsavcı, başkanvekilleri, daire başkanları ile üyelerinin nitelikleri ve seçim usulleri, idarî yargının özelliği, mahkemelerin bağımsızlığı ve hâkimlik teminatı esaslarına göre kanunla düzenlenir. 1982 anayasası
--spoiler--
ah nerde 1924 anayasası...
ülkeyi yönetmeye kalkan hade.
Danıştay Türkiye Cumhuriyeti'nin yürütme organlarına yardımcı bir inceleme, danışma ve karar organı olup yönetimin yargı yoluyla denetlenmesi görevini yapan bir yargı kuruluşudur.
şunu açık ve net söylemeliyim ki, bağımsız ve insan haklarına saygılı kesimi temsil etmiyor.
etmedi ve hiçbir zaman edemeyecek.

danıştay, kafa yapısı itibariyle ezanları türkçeleştiren, mederesleri kapatan, alimleri katleden ve sürgünlere gönderen, başörtüsüne yasak getiren, said nursi'nin ölü bedeninden bile korkan bir cühelaya teslim olmuştur. hele ki ak parti aleyhinde yapılanlar, sınavlara böşaörtüsü ile girmek isteyenlere engel getirmelerinden sonra bu daha bir belirmiştir.

insanların hiçbir resmi kuruma ne saygısı ne de güveni kalacak böyle giderse.
Ales'e başörtülü girilmesi yönündeki yök kararının iptali için yapılan başvuruyu; "gerek sınava girerken yanında bulunduracağı fotoğrafta başlarının çeşitli nesnelerle kapatılmasına ve sınava bu şekilde girmesine olanak sağlanacağından fiziksel olarak teşhislerinde güçlük oluşacağı gibi "sınav güvenliği" açısından da olumsuz sonuçlar yaratabilecek bir niteliği bulunduğu sonucuna ulaşılmaktadır.” diyerek kendisinin yargı organı değilde sınavın güvenliğinden sorumlu güvenlik şirketi sanan hukuksal kurum.
bir at yavrusu çeşidi..danış tay...
Andımızın ilköğretim okullarından kaldırılması yönündeki talebi oybirliğiyle reddetmiş hukuk kurumudur.
ygs'yi iptal edememiştir. hukuk ile pek alakam yok ama elini taşın altına koyamamıştır sanırsam.

http://www.danistay.gov.tr/
ygs'de iptali gerektirecek bir bulguya rastlamamışlar.

allah sizin cezanızı versin..
“devlet memurlarının şikayet ve müracaatları hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelikte” memurlara muhbirliği dayatan düzenlemeyi iptal etmiş kurum.
8. dairesi başkanlığına ayla alkıvılcım yeniden seçilmiştir.
19 mayıs kutlamalarının devamına karar veren kurum.cansınız.
yüksek idari yargı birimi.
(bkz: avukatlara başörtüsü serbestliği)
Yeni ismi ile:

(bkz: danıştayyip)
Tüzük tasarılarını inceler.

(bkz: tüzüklerin efendisi)
Danıştay; Türkiye Cumhuriyeti'nin yürütme organlarına yardımcı bir inceleme, danışma ve karar organı olup yönetimin yargı yoluyla denetlenmesi görevini yapan bir yargı kuruluşudur.