bugün

10 küsur senedir hayatımda olan ve çıkmasını da istemediğim sosyal hadise. her pazarı iple, ehem pardon halatla çekmeniz gerekecektir artık. bir kere katılan elini kolunu her bişeyini kaptırır. çünkü rivayete göre fena halde bağımlılık yaparmış doğa yürüyüşleri. eğer üye olduğunuz klüple senenin belli zamanları kamplara falan da gidiliyorsa tadından yenmez bu aktivite (bkz: kaçkarlar). hele bir de grup tamamıyle delilerden oluşuyorsa eyvah eyvah.

izmir için gidilmesi muhtemel parkurlar arasında nif dağı, bozdağ, mahmut dağı(tehlikelidir), gürle, salihli kanyon kurşunlu kaplıcaları, şirince, menementürkmen şelalesi... çok uygundur. eğer izmir dışına çıkılacaksa en tercih edilen yerler başta doğu karadeniz(kaçkarlar, trabzon sumela, uzungöl, ayder, kavrun..) olmak üzere antalya olympos(kadir'in yeri, çıralı), ve kaz dağlarıolabilir (hasan boğuldu)

(bkz: tavsiye)
BELiRLi BiRTAKIM iLKE VE KURALLARA DAYALI OLARAK DAĞLARDA YAPILAN YÜRÜYÜŞ , KAMPÇILIK VE TIRMANIŞ SPORUDUR .
DAĞCILIK ÇEŞiTLERi1 . ALPiNiZiM : iÇERiSiNDE KAYA , KAR , BUZUL TIRMANIŞ ÖZELLiKLERiNi BULUNDURAN DAĞCILIK TEKNiK VE MALZEMELERiNi KULLANARAK DOĞRUDAN ZiRVE YAPMAKTIR . KENDi iÇiNDE 4 ANA KISMA AYRILIR . A . GÜNLÜK YÜRÜYÜŞ ( HIKING ) : DOĞADA ; SABAH BAŞLAYIP AKŞAM BiTEN GÜNÜBiRLiK YÜRÜYÜŞTÜR . B . KAMPLI ETKiNLiK ( TREKKING ) : DOĞADA YATILI OLARAK ( GENELLiKLE HAFTA SONU ) YAPILAN iKi GÜNLÜK ETKiNLiKTiR. C . EXPEDITION : DOĞADA UZUN SÜRELi ( GENELLiKLE 1 HAFTALIK )YATILI OLARAK YAPILAN ETKiNLiKTiR . D . FERRATA : KAYAYA SABiTLENMiŞ METAL MERDiVENLERi KULLANARAK TIRMANMAKTIR . NOT : ( TÜRKiYEDE HENÜZ YAPILMAMAKTADIR )NOT : BU TÜR ETKiNLiKLER YAZ VE KIŞ OLMAK ÜZERE iKi KISMA AYRILMAKTADIR . 2 . SPORTiF TIRMANIŞ ( SPORT CLIMBING ) : GENELLiKLE KAYAÜZERiNDE VEYA YAPAY DUVARLARDA YAPILAN TIRMANIŞ ŞEKLiDiR . KENDi iÇiNDE 4 ANA KISMA AYRILIR . 1 . BOULDERING : YERDEN FAZLA YÜKSELMEDEN KAYA TIRMANMA TEKNiKLERiNi KULLANARAK KAYA ÜZERiNDE YAPILAN ANTRENMANDIR . 2 . KAYA TIRMANIŞI : KAYA TIRMANMA TEKNiKLERiNi VE EMNiYET MALZEMELERiNi KULLANARAK KAYA ÜZERiNDE BiR iP BOYUNA ( 50 MT. ) KADAR YAPILAN TIRMANMA ŞEKLiDiR . 3 . UZUN DUVAR TIRMANIŞI : KAYA TIRMANMA TEKNiKLERiNi VE EMNiYET MALZEMELERiNi KULLANARAK BiR iP BOYUNDAN DAHA YÜKSEK OLAN KAYA ÜZERiNDE YAPILAN TIRMANIŞ ŞEKLiDiR . YAPAY DUVAR TIRMANIŞI 4 . YAPAY DUVAR TIRMANIŞI : GENELLiKLE KAPALI ALANLARDA ( BAZEN AÇIK HAVADA ) KiMYASAL MALZEMELER KULLANILARAK YAPILAN SABiT VEYA AYARLANABiLEN DUVAR SiSTEMLERiNi iÇERiSiNDE BULUNDURAN GENELLiKLE MÜSABAKALARA YÖNELiK YAPILMIŞ DEĞiŞiK BOYUTLARDA DUVARLARDIR . DEĞiŞiK ŞEKiLLERDE VE DEĞiŞiK UZAKLIKLARDA BASAMAK VE TUTAMAKLARI iÇERMEKTEDiR . TOP ROPE ( ÜSTTEN EMNiYETLi iP ) TEKNiĞiYLEÇALIŞMA YAPILMAKTADIR . NOT : DUVARA DAĞCILIK TEKNiK MALZEMELERi YERLEŞTiRiLMESi YAPILMAMAKTADIR .
DAĞCILIKTA YÜRÜYÜŞ BiLGiSi VE TEKNiĞiDAĞLARDA YAPILAN YÜRÜYÜŞ VE TIRMANIŞLAR ; PATiKADA , PATiKASIOLMAYAN ARZiDE , KAYALIK ARAZiDE ( ÇARŞAK TAŞLIK KAYALIK ) ALPiN ÇAYIRLARINDA YAPILMAKTADIR . HER BÖLGENiN KENDiNE ÖZGÜ KOŞULLARI VE BU KOŞULLARA BAĞLI OLARAK YÜRÜYÜŞ TEKNiKLERi VARDIR . YÜRÜYÜŞLER YALINIZ OLABiLDiĞi GiBi EKiP OLARAK DA YAPILMAKTADIR .iDEAL BiR TIRMANIŞ EKiBi 3 KiŞiDEN OLUŞMAKTADIR . BU SAYI ROTANINDURUMUNA BAĞLI OLARAK ARTABiLiR .EKiPLER SEÇiLiRKEN ; EKiP ÜYELERiNiN BiR BiRiLERiNi TANIMALARI , KONDiSYON DURUMLARI , FiZiKSEL ÖZELLiKLERi VE YAŞ DURUMLARI BiR BiRiLERiNE YAKIN OLMALIDIR .HER EKiPTE ; BiR EKiP BAŞI ( LiDER ) VE BiR EKiP SONU ( ARTCI ) VARDIR.1. EKiP BAŞI ( LiDER ) : EKiBE LiDERLiK EDEN KiŞiDiR . TÜM KARARLAR LiDER TARAFINDAN ALINIR .2. EKiP SONU ( ARTCI ) : EKiP BAŞININ YARDIMCISIDIR . EKiBiN SONUNDA YER ALIR .EKiPTEKiLERi iZLER , DAVRANIŞLARINI KONTROL EDER GEREKiRSE UYARIR . LiDER iLE ARASINDA DEVAMLI KOORDiNE VARDIR .YÜRÜYÜŞ TEMPOSU : SPORCULARIN KONDiSYON DURUMLARINA GÖRE TEMPO AYARLANIR . EN YAVAŞ YÜRÜYEN KiŞi LiDERiN ARKASINDA YER ALIR .LiDER YÜRÜYÜŞ TEMPOSUNU BU SPORCUYA GÖRE AYARLAR .YÜRÜYÜŞ / TIRMANIŞ SÜRESiNCE KAZALAR MEYDANA GELEBiLMEKTEDiRANILAN KAZALAR iKi KONU BAŞLIĞI ALTINDA TOPLANMAKTADIR .
insanın kendini bulabileceği,kendi ile yarıştığı,kendi sınarlarını ölçebildiği ender sporlardan biridir.
(bkz: dağcılık topluluğu)
(bkz: nasuh mahruki)
(bkz: medyatik insan)
(bkz: 1 ocak 2006 aladaglar kazasi)
kış aylarında yapılması ayrı bir tecrübe ve belki de profesyonellik gerektiren spor.
(bkz: dksk)
http://www.radikal.com.tr...p?ek=cts&haberno=6761
Karabinaların en vazgeçilemez olduğu ve en çok kullanıldığı spordur.

karabinaları "iyi" olmayan bir dağcıdan duyulabilecek son iki ses: "-aaaaaaaaaaaa..."* ve "tup!"* olacaktır.
gün doğumunu gün batımına yeğleyenlerin,hafiften kırık olanların, yer yer egosunu tatmin etmek isteynerin, çadırda seks yapıldığını sanan dangozların (bunlara dağcı denmez zaten, onlar bi kaö kamptan sonra bırakırlar),okulu, kredi kartı borçlarını unutmak isteyenlerin, piskolojik olarak güçlü insanların sporu.
yapmayanın anlayamayacağı bir spordur. hatta çoğu zaman spordan öte bir yaşam tarzıdır coğu zaman bu sporla uğrasan insanı metrelerce uzaktan cıkarabilirsiniz. gecenin 2.sınde sıcacık tulumunuzdan cıkıp -20 derecede kar buz ve dolunay ışığı eşliğinde zirve yuruyusu yapmadan soğuktan konusmanızın yavasladıgını hissetmeden yorgunluktan bacaklarınızı hareket bile ettiremeyeceğinizi düşünürken son bir gayret diye diye 8 saat yurumeden siz tam zirvedeyken bir anda kendinizi bulutların ustunde bulup bu manzaranın tadını cıkarmadan ekipmanlara o kadar parayı sayarken kızarıp morarmadan isin bokunu cıkarana kadar pazarlık etmeden anlaşılamaz. ayrıca da hafif kacık insanlar uğrastığı icin bu işle uğrasan insanların muhabbeti de pek bi keyifli olur...
dağlarda yürüyüş ve kamp kurmanın yanı sıra tırmanma sporunu da kapsayan bir doğa sporudur.

18.-19. yüzyılda Avrupalı (ingiliz ve Fransızlar başta olmak üzere) zenginlerin boş zamanlarını değerlendirme ve hayatlarının rutinlerini yeni maceralarla süsleme arayışı neticisinde bir spor sayılmaya başlanan dağcılık, 20.yüzyılın başında diğer ulusların da ilgisini çekmeyi başarmıştır. Uluslararası bir spor haline gelmesi ise, 1931 yılında, merkezi Cenevre'de olan Uluslararası Dağcılar Birliği (UIAA)'nin kurulmasıyla mümkün olmuştur. izleyen yıllarda, belirli teknik ve emniyet yöntemlerinin geliştirilmesine paralel olarak kendine özgü disiplini ve ilkeleri olan bir spor haline dönüşen dağcılık, birçok doğa sporunun da önünü açmıştır.

kaynak: viki.
yalnızlığın ve kendi içindeki kalabalık düşüncelerin en güzel yaşandığı yerdir...Büyütür...öğretir...anlatır...
dağlarda yürüyüş, kamp ve tırmanışı da kapsayan dünyanın en tehlikeli doğa sporu. mili dağcımız nasuh mahruki bu sporun en bilinen türk ismidir. everestin ve k2'nin zirvesi, ben her dağcının en büyük hayalidir.