bugün

zorunda bırakılmışsa bile kutlamayan toplumdur. çünkü ne yazık ki pek az insan cumhuriyetin ne kadar hayati bir öneme haiz olduğunu bilmektedir. isterdikti, ne cumhurbaşkanlığı ne valilikler şu ya da bu erkan bir program çıkarmadan halk bir iki hafta önceden kutlamaya başlasın, kendi bayramı olarak bilsin.
toplumdan kasıt % 47 ise doğru bir önermedir. şeriatla çoşmak varken işin yoksa cumhuriyeti kutla şimdi pes doğrusu yazıktır bu topluma. *
neyi kutlamak istersin?
sozlugun bi' de bu tarafi var be. yani adam dertli, dolu, $oyle boyle; yazacak onu. ancak once neyi yazmasi gerektigine bir yorungelense de ondan sonra kimse ona 'neye sinirlendigini bile bilmiyorsun' tirnaginda mustehzi ve gayet luzumlu, kolektif altina yuvalanma geregi de duymayarak, o'nu kirmadan, dovmeden, teoman gibi yumruklamadan $oyle bir silkelese de adam da 'hakkin varmi$' dese. cumhuriyet'i kutlamak zorunda birakilan bir toplumun varligindan soz edebilmek icin, cumhuriyet'i kutlamak zorunda birakilan birey'i bilmek gerekir. ki birey, toplumun oyle temelta$i, arkhesi, tomun'u filan da degildir. her birey, totale ekledigi kadar bir yer i$gal eder iken kozmopolit anlam, uzamda ve etkide bir arti deger yuklemesi icinde degildir. hem hangi toplum be abi? sosyoloji dedigin zaten genellemeler uzerine ahkam kesen ta$eron bir kumele$me. yani ben bugun cumhuriyet'i kutlamiyorsam, biliyorumki benim gibi kutlamayan bir dunya insan var. eski bayramlarin tadi kalmadi tadi, geyigi bu. bebe agzina sakiz. ustelik kutlama hadisesinin, duygusal baglamda zilyar adet farkliligi var. mutluysan kutlarsin; git bir de gazilere sor. orgutlu ayrilik ve organize benzerlik cozulmelerini simultane ya$ayan orta-sinif bireyinin bu tip hezeyani, ambivalansi da yoktur haa. dertli o da aslinda senin gibi. yalniz daha cok manevi yoksunlugu golgeleyecek kadar guclu bir dert olan maddiyatin pencesinde, kiyiminda. cumhuriyeti kutlamak ya da kutlamamak gibi yapici/yikici bir faaliyet surdurmuyor. $imdi bu adamdan kac tane oldugunu hesapla. marjinal'i, eksantrik', cumhur'a kutukte dahil olmayip, kafa olarak da mudahil hissetmeyenler ile ust sinif konfor du$kununu de ekledin mi tamamdir. ne oldu $imdi: elinde emre kongaresk ureyen birkac adam ile 'hakikaten' co$kulanan, hislenen, kutlamayi es gec- kahrolan, o zor, karma$ik, sikintili donemleri animsayanlar kaldi. hangi toplum be gulum, ne toplumu.. biz gokten zembille mi indik?

demem o neyi ele$tirdigini bilmeden giri$tigin "dur $u bamteline honkureyim"in pratikte bir kar$iligi, ederi olmadigi ust-gercek'iyle yuzle$men sonucu an itibariyle utanc duymaktasin. duymuyorsan zaten gidip kutla sen o cumhuriyet'i. zorunda birakilmak'mi$ da rerero. atlas deneklerinden farkiniz olsun biraz.

acayim:
cumhuriyeti kutlamak zorunda birakilan bir toplum olmadigi gibi, boyle bir birey de yoktur. anitkabir'e birakilan celenk ve trt'den canli yayinla bir dunya gencin hoplamasi, ziplamasi, yurumesi. siz buna kutlama diyorsaniz, ben gidip ba$ka $eyleri kutlayayim mesela: turksat frekanslarinin degi$iminin yildonumunu gibi.
birey olamami$in zirvasina bel verdik, adam da geldi yazdi i$te 'zorunda birakiliyorum' diye. bogazina coken mi, bu ugurda senden bir beklenti icinde olan mi, hukuki yaptirimda bulunan mi oldu a gebe$?

unutmadan en yapayindan, ya$asin cumhuriyet. [turkiye'de ya$atildigina $ahit oldugumda olmemi$sem editlerim]
cumhuriyeti, sadece kutlarken hatirlayan, uygulamada problemler yasayan toplumdur.
kutlamıyorsan siktir git kutlanmayan ülkeye diye insanın ağzını bozan saçma sapan, atasına ve şehitlerine saygısı olmayan, yaşadığı ülkeye ziyan insanların boş fikir kırıntıları.

atasının izinden giden, yüreği cumhuriyet ateşi ile yanan her türk genci zaten bu bayramı büyük coşku ile kutlayıp, her 29 ekim'de yüreğine tarifsiz bir sevinç ve coşku dolar.
eee bu günü yapmacık kutlayıp, zırvalayanlar ise ya akp zihniyetidir ya da balkonuna bayrak asanları ırkçı diye gören anarşist andavalların histerisidir.
cumhuriyeti içine sindirememiş ve bundan rahatsızlık duyan toplumdur. güneydoğu anadolu dağlarında sürüler halinde görebiliceğiniz toplumdur. entellerine de kimi gazetelerde rastlayabilirsiniz.
mantıksal açıdan kimse kutlamak zorunda değildir
ama:
bağımsızlığın değerini bilerek onu kutlayan,
özgürlüğe layik olan,
onu bir gün yeniden ele geçirme savaşı verecek kişidir.
Türk Halkına, Türk oğlu Türk'e göre kutlamak zorunda olduğu bi gün değildir bugün. Aksine vatanı kemirmeye çalışan lağım farelerine inat daha bir coşkuyla kutlanması gereken ve bugün kutlanıldığını gördüğüm, gururlandığım, duygulandığım... Daha nice yıllar bu duygu, bu coşku yaşanması istenen...
atalarının yaglı kazığa oturtuluşunun 85. yıl dönümünü kutlamak isteyen kültür yoksunu kişi düşüncesiyle varılan yargı. *
ama onlar da kısmen haklı atalarımız boşuna demmişler deveye diken insanı s*ken makbukldür diye.
nasıl bir düşünce sistemi ki özgürlüğünü değil cehaleti, sömürgeyi kutlamak istesin.
öyle bir zorunluluğa sahip olmayan toplumdur.

arkadaşlarınla partiler düzenler kutlama yaparsın.

sevgilinle ilk görüştüğünüz, ilk öpüştüğünüz, ilk bilmem ne yaptığınız günü kutlarsın.

eşinle yıldönümünü kutlarsın.

doğumgünü, yılbaşı kutlarsın.

işe girdiğin günü, terfi aldığın günü, maaş aldığın günü kutlarsın.

bunların hiçbirini yapmak zorunda bırakılmış sayılmazsın. lakin geçmişin, bugünün, geleceğin için bu kadar hayati öneme sahip olan cumhuriyeti kutlamayı "zorunda kalmak" olarak addedersin.

milli günler coşkudur, birliktir. varolmaktır. daha nicelerini yaşayacağını bilmek ve bunu göstermektir. gurur duymaktır.

merak ediyorum kutlayabilecek cumhuriyetimiz, zaferlerimiz, milli günlerimiz olmasaydı, işte o zaman kına yakıp kutlama yapmaktan keyif alır mıydınız?
bu cumhuriyet sayesinde türkiye'de ve türkçe olarak sözlükte yazı yazdıklarını unutanların yazıklar olsun dedirten söylemi. siz cumhuriyeti kutlamayın tatilde eve kapanın, bütün televizyonları, radyoları kapatın 30 ekim tarihinin gelmesini bekleyin. böyle düşünenlere çok beğendiğim bir dörtlük en iyi cevabı veriyor.
esir iken mümkün müdür ibadet,
yatıp kalkıp atatürk' e dua et.
sizin gibi dürzilerin yüzünden,
dininden de soğuyor bu milet.
olmayan toplum'dur. yoktur böyle bir toplum. özgürlük var sonuçta. kaldı ki sene de sadece 1 kez gerçekleşen kutlamalardan , o alay edilen pür neşe'den rahatsız olan varsa defolur gider. ama nereye giderse gitsin bir bayrağı varsa gittiği yerin en kral kutlaması da vardır. türk milletiyiz biz var mı ötesi bunun. kimse kimseyi zorlamaz ki. caddeler , alanlar dolup taşıyor da hepsi zorla mı geldi oraya? yürüyüş yapan erler , subaylar, bando takımı zorla mı çıkıyor sanıyorsun? ee sana ne kaldı , senin ne rolün varda bu kutlamada kendini zorlanmış hissediyorsun? nesin sen böyle ya. hazımsızlığa bak. çekemediğin olay 85 yıldır varolan birşey. neyin muhasebesi bu yapılan?
kutlamak zorunda bırakılan toplum yoktur. kutlamak zorunda bırakıldığını iddia eden üç beş çapulcu vardır. gitmezsin kutlamaya olur biter kardeşim. nasılsa bu ülkede 100 ytl karşılığında vatandaşların arabalarını kundaklattıran temsilcileriniz var. olmadı dağda kardeşleriniz var. onların yanına gider, onlarla istediğin haltı yersin istersen..
gerçi tüm bu haltları yerken, cumhuriyet bayramını kutlamış bir türk askerinin, gencinin silahından çıkan kurşunu da yiyebilirsin oturmak için kullandığın yerlerine..
fazla abartmaya gerek yok... insanın kendini uyandırmak için saat kurmasına benzeyen durumdur. o zaman o insana, ''sabah uyanmak zorunda bırakılan köle zihniyetli, kendi zihnini saate teslim eden'' mi diyeceğiz? bu durumlar toplumsal karakterle ve eğitim seviyesiyle ilgilidir. sakin olmak lazımdır. devlet zaten insandır. heyecanlanmamak gerekir.
bugün istanbul beşiktaş-ortaköy arasında gördüğüm üzerine hiç de zorunda bırakılmayan, bayrağını-meşalesini kapıp gelmiş toplumdur. okulların zorunlu düzenlediği törenleri eleştirebiliriz ancak toplumumuzun çok büyük bir çoğunluğu cumhuriyetin kıymetini bilir.
cumhuriyeti kurabilmek icin can vermek zorunda kalan toplumun kemiklerini sizlatan toplumdur. nankordurler.
emanetçisi olduğu ve rahat nefes almasını sağlayan yönetim rejimini korumak bilincine zaten sahip olması gereken bir toplum olduğundan türkiye de yaşayan halk böyle bir zorunluluk yoktur. bu gün tatil olmasaydı bu ülkeyi ve bağımsızlığını seven cumhuriyet gençliği yine evine bayraklarını asacak yine meydanlara düşecekti. bir kaç provakasyon meraklısı provakatör ve yandaşçısının iradesinin tüm halkın iradesiymiş gibi gösterilmesinden ben bıktım ama hala bıkmayanlar var. bıkmayacak gibi de görünüyorlar, bu onların ekmeğine yağ sürüyor çünkü. bırakın bu işleri, hepimize cumhuriyet bayramı kutlu olsun.. damarımızdaki asil kan aktıkça da her yıl kutlu olacaktır..
kendi cumhuriyetinin kutlamalarını işkence 4 temmuzları eğlence olarak gören toplum(!)dur.

daha da açıklamaya gerek yoktur. yazıklar olsundur.
sözlüğün en saçma başlıklarından biri olmaya aday başlıktır.
cumhuriyeti kendi istediği için kutlayan toplumun içinden çıkan az sayıdaki kabız insan söylemidir. virüstür, dövülesidir.
(bkz: siçtim bari sivayayim)
bayram kutlamayı gereksiz bulan bir bünyenin söyleyebileceği cümle olabilir, ona saygı duymak mümkündür. ancak bunu söyleyen şöyle devam etmelidir, " otuz gün aç kal sonrasında dört gün şeker ye bayram et, binlerce yıl önce bir peygamber tanrısına oğlunu kurban edecekken onu kesme bunu kes diye indirilen bir küçükbası kesti diye her yıl binlerce hayvanı telef et çok gereksiz gerçektende."

sadece " cumhuriyet " bayramı oldugu için kutlanılması gereksiz bulunuyorsa bunda iyi niyet aramak fazla saflık olur.
törende, ayakta beklemekten helak olmuş ergen bünyenin yakarışı, feryadıdır.

tanım: sız.
Hala törene katılmayan öğrencilerin yoklama ile tespiti ve derhal disipline verilişi şeklindeki garip uygulamanın devam edip etmediğini düşündüren tespittir.
toplumun, geçmişinden bi haber, okumaktan aciz, daha doğrusu okuyup geçmişini öğrenmekten aciz ve cahil olan kesimidir. toplum değildir bunlar, bu ülke için nasıl savaşlar verildiğinin, nasıl kanların döküldüğünün, ne gibi zorlukların yaşandığını bilmeyen, manevi duyguları yerlerde sürünen kişilerdir.*
(bkz: ah ah deden sağ olsada bir konuşsa)