bugün

hemen yanında imparator hadrianus'un zaferleri anısına dikilen bir tak tadında anıt ta vardır.
oval bir alanı tamamen çevreleyen oturma kademelerinden oluşan amphitiyatrolar, gladyatör oyunları ya da vahşi hayvanların boğuşmaları için yapılmıştır. bu yapının dış cephesinde, bilinen üç tip sütun düzeni de kullanılmıştır.
Bütünüyle taştan olan ilk amfiteatr. Vespasianus zamanında yaptırılmaya başlandı, Titus tarafından 80 yılında açılışı yapıldı. 82'de Domitianus tarafından tamamlatıldı. Önceleri Flavius amfieteatrı adı verilen bu yapıyı halk sonradan dev boyutlarından ötürü colesseum diye adlandırdı. yaklaşık 23.036 metrekarelik bir alana yayılır. (186 metre uzunluk, 156 metre genişlik). Merkezi oluşturan kısım hayvanların ya da gladyatörlerin akan kanlarını çekmesi için kumla kaplanmıştır. Arena 86 metre uzunlukta, 35 metre genişliktedir. Çevresinde 5 metre yüksekliğinde duvar, insanları vahşi hayvanlar ile ayırmaya Yarayan podium vardır. hemen üstünde de seyircilere ayrılmış basamaklar yer alır. o dönemde birinci sıra senatörlere, yüksek görevlilere, elçilere ve vesta rahiplerine ayrılmıştır. 80-100 bin arası seyirci kapasitesi vardır.
Progressive Jazz Rock adına gelmiş geçmiş en iyi gruplarından biridir. 1969 senesinde çıkardıkları Valentyne Suite albümleri aşağıdaki link üzerinden dinlenebilir. Tarihe, müziğe bakış açınızı değiştirecek iyiliktedir.

http://www.youtube.com/watch?v=99uxziDmSM4
http://ajan.tumblr.com/tagged/collesium
akp olsa içini boşaltıp miting alanı yapardı.
akp olsa olimpiyat stadyumu yapar hava atardı.
Roma'da bulunun müthiş bir mimariye sahip amfitiyatrodur. Yaklaşık 50 bin kişiyi alabilecek kapasiteye sahiptir. imparatorların halkı eğlendirmek amacıyla gladyatör dövüşleri, atlı araba yarışları, ve farklı oyunların yapıldığı güzel mekandır.
Aslında ismini Neron'un verdiği yapıdır. Kolezyum bir amfitiyatrodur. 3 katı yer üstünde, iki katı yer altındadır. Kanı emmesi için kumdan bir zeminin altında gladyatörleri ve hayvanları yükseltecek sistemler tasarlanmıştır. Yaklaşık 300 yıl gladyatör oyunlarına sahne olmuş, ardından belirli dönemlerde dini ayinler için kullanılmıştır. Bugüne yaklaşık yarısı kalabilmiş, pek çok heykeli ve güzelliği de yağmalanmıştır. italya'nın tarihi değerleri sunmak ve saklamak konusundaki vasıfsızlığının da bu konuda etkisi olduğunu düşünüyorum. Hollanda'da olsaydı muhtemelen insanlar çok daha bilgili olurlardı Kolezyum konusunda.
http://gezente.com/italya/roma-2/2-gun/
söyle bir şeydir.

görsel
şehrin ortasındaki harika tarihi eserlerden biridir.akşam sadece dışardan bile izlemesi insana keyif verir.
benim gibi cahil turistseniz ancak disarisinda fotograf cektirebilirsiniz.gideceklere tavsiyem rima pass card almalaridir bunun sayesinde iki turistik yere para vermeden ve sira beklemeden girebilirler.
fatih sultan'nin vefat etmesi neticesinde italya seferini duzenleyemedigi icin dunyanin en buyuk kebabcisi olma serefine nail olamamis 2000 yillik 50 bin kisi kapasitesi olan arena.
(bkz: kolezyum)
(bkz: italya).
roma daki dev amfi tiyatro,milattan sonra 80 yılında açılmıştır.modern stadyumların dizaynına esin kaynağı olan 50 bin kişlik kolezyum da gladyatörler dövüşüyordu.

şu an dünyanın 7 harikasıiçerisinde yer alıyor.
milattan sonra 72 yılında, imparator vespasyanus tarafından eğlence amaçlı yapılmış, (bkz: italya)'nın roma şehrindeki devasa tarihi yapı. gladyatorlerin birbirini öldürdüğü ve bu kanlı eğlence(!)nin zevkle(!) izlendiği yer.
roma'da inşaatı 70 yılında imparator vespasian döneminde başlamış 80 yılında imparator titus döneminde tamamlanmış 50000 kişilik dev amfitiyatro ya da arena. gladyatörlerin kendi aralarındaki dövüşleri ya da hayvanlarla olan mücadeleleri burada yapılmaktaydı. ünlü gladyatör filminin en önemli sahneleri de burada geçmektedir. ilk yapıldığı yıllardaki orjinal adı it. Anfiteatro Flavio , ing. Flavian Amphitheatre olarak geçmektedir.
turist olarak gezecekler buraya girmek için alacakları biletle aynı gün ya da ertesi gün saat 13.00'a kadar palatino gallery'i ücretsiz olarak gezebilirler.
güncel Önemli Başlıklar