bugün

rusya'da doğup lenin tarafından geliştirilen devrimci hareket yanlısı kişidir.
rusça çoğunluk manasına gelmekte, tarihsel anlamı ise komünist parti'de lenin yanlısı ve julius martov yanlıları arasındaki ayrılıkla baslamıstır, bolşevikler *; partinin profesyonel devrimcilerden olusmasını isterken, martov yani menşevikler ise partinin işçi ve köylü sınıfına da açık olmasını gerektiğini savundu. sonucta azınlıkta olan bolşevikler menşeviklere karşı, devrimden sonraki ilk seçimde üstünlük sağladı.
(bkz: menşevik)
Rus dilinde daha çok sosyolojide Rus komünisti. Brüksel ve Londra’da toplanan Rus Sosyal Demokrat tşçi Partisi Kongresi’nde (1903) iki eğilim ortaya çıktı; çoğunluk (bolşevik), profesyonel devrimcilerden oluşan bir parti örgütünü savundu. Bolşevikler Lenin’in görüşlerini benimsediler, azınlıkta kalanlar (menşevik) ise parti üyeliğinin daha esnek ve geniş tutulmasını savundular. Bu iki grup arasındaki çekişme, Bolşeviklerin Ekim 1917’de Rusya’da iktidarı ele geçirmelerine dek sürdü.

Kaynak: http://www.yeniansikloped...m/bolsevik/#ixzz2OReklncR
Rus Kraliyet ailesinin son üyeleri 100 yıl önce Bolşevikler tarafından infaz edilmişti.

http://www.ensonhaber.com...yanin-son-kraliyet-ailesi
dünyada popülizmin ilk örnekleriden hatta bazı araştırmacılara göre ortaya çıktığı yer olan rusya'da bolşevikleri popülist olduğu için eleştirmek de ne bileyim. zaten bolşevizm 19. yy sonu narodnik hareketinden beslenmişti. bu bir sır değil. ama o popülizm, bugün anladığımız popülizm ile eşdeğer değil işte. halkçılık, "halka doğru" anlamına gelir, rus entelijansıyasının rus köylüsüne "gitme" eylemliliğidir. kavramlar işlerlik kazandığı çağın konteksinde anlam bulur. bugün bizim "hürriyet"ten anladığımız şey jön türkler'in anladıklarından farklıydı. bu kavram tarihi için kosseleck okuyabilirsiniz. toparlayacak olursak, kavramlar da diğer her şey gibi sosyal olarak inşa olunur. ve bunların da bir tarihi vardır. ve hiçbir kavram kendi başına, kendinden menkul içeriklere sahip olamaz. "darbe" kötü bir şey. evet. ama her darbe aynı değer yargılarıyla değerlendirilemez. hitler'e de darbe girişimi oldu, operasyon valkryie planıyla. bunu atlatmış olmak hitler'i kahraman yapmaz. popülizm de öyle. 19. yüzyıl popülizmi başkadır. rus popülizmi başkadır. latin amerika popülizmi başkadır. bizdeki popülizm -köprülü, gökalp gibilerce başlatıldı sonra halk partisi'nin 6 okundan biri olan halkçılık'a evrildi- farklıdır. sağ popülizm farklıdır, sol poülizm farklıdır.

bir giriş kitabı olarak zafer toprak hocamızın türkiye'de popülizm eserine bakabilirsiniz. ileri derece okumalar için mesaj kutuma bekleyebilirim. swh.
her türlü tekellesme olduğu için haklı olan.
menşeviklerin zıttı. Bir dönem Rusya'sında menşeviklerin ve bolşeviklerin hakimiyet kavgası yaşanmıştır. Günümüz menşeviklerinden bir isim veremem ama kendi döneminden Troçki en sağlamlarından biriydi.