bugün

felsefe bilimle iki yönden bağlantılıdır : felsefe mantıki olarak bilimden önce gelir, aynı zamanda bilimin tamamlayıcısıdır. bilimadamı günlük yaşamında durup layıkıyla inceleyemediği birçok şeyi- zaman , mekan, devinim, nicelik, kanıt, gerçek- kullanmak zorunda. bu fikirleri anlamı ve uygulanabilirliği hakkında hiç şüphe duymadan kural olarak kullanır ve gerçekçi bir bakış açısından bakıldığında bu şekilde davranmasında tamamen haklıdır; fakat bilimadamının düşünceleri uygulanabilir olmadıkça sonuçları dayanaksız olacaktır. felsefe bu kavramları sorgulama, anlamlarını tanımlama ve doğruluklarını göz önünde bulundurma görevini üstlenir. benzer şekilde bilimadamı sorgulamadan birçok genel kuralı kabul eder. mantığın tamamını kabul eder, aynı şartlarda doğanın her zaman aynı tepkiyi vereceğini ve gözlemin bizi bağımsız maddi bir dünyayla yüzleştireceğini varsayar. burada yine fiilen haklıdır. yine de bu varsayımlar hiçbir şekilde şüphe götürmez değildir ve bu sorgulamayı sonuna kadar sürdürmek filozofun görevidir. felsefe bilimin gereklilikleri hakkında yargıda bulunur.

felsefe bilimden önce gelirse, bir bakıma ondan sonra da gelir ve onun tamamlayıcılığını üstlenir. bilim ancak iş bölümüyle icra edilebilir. fizikçi bu sıfatla kendini maddi şeylerin işleyişiyle, biyolog organizmaların işleyişiyle, ruhbilimci ise organizmaların bilinç ya da akılla olan işleyişiyle sınırlandırır. bu bilimlerden hiçbiri
değişik araştırmalarının sonuçlarını tutarlı bir dünya görüşü oluşturmak için biraraya getirmeye yeltenmez. bu görev felsefeye devredilir. bu görevi yerine getirme denemelerinde felsefe klasik birçok sorunla karşılaştı.
'bilim, organize edilmiş bilgi, bilgiler de organize edilmiş hayattır.' *
birbirinden bağımsız ve zıt iki alanken, felsefenin bilime katkılarından ötürü birbirini tamamlamışlardır. felsefe, sorgu yaratır mantığa dayalı olarak, bilimin ilk aşamalarını oluşturur. bilim, temel gerçeğin varlığına inanarak kanun yaratır sorgu ötesinde.
biri dededir; (bkz: felsefe),
diğeri babadır; (bkz: bilim),
bir diğeriyse torun; (bkz: teknoloji), (bkz: teknik).
nasıl-neden.
Bilim ve felsefe başlangıçta zaten bir bütün olarak ortaya çıkmıştır. Bilimin varsaydığı kabul etti konuları; felsefe ile araştırılmaya ıspatlanmaya gitme zorunluluğu hissettirilmiştir. Yani felsefe bilimin araştırmalarını sorun hale getirir. Soruları doğrulatır. Felsefe burada soru sorma, sorgulama gibi alanlarda görev yapmakta. salt bir şekilde anlatılmak gerekirse EinsTein cevap verir;

"Felsefi bir görüşü ve tarih bilinci olmadan bir insanın gerçekten yaratıcı olması, yaratıcı olarak bilimde etkin olabilmesi olanaksızdır. Yalnızca uzman olan insan kullanılmak üzere programlanmış bir tür makine olur, ama değerli bir kişilik oluşturamaz. Bizim de bilim ve teknoloji alanında hala yaratıcı olamayışımızın nedeni felsefenin eksikliğinde yatmıyor mu?"
biri skalerdir, diğeri vektörel.
Felsefe ile bilim sistemli ve düzenli bir şekilde doğruyu bulmaya çalışmaktadır. Eleştiriye açıktırlar. Aralarındaki tek fark, bilimin doğru bilgiyi felsefe ise; bilginin ne demek olduğunu araştırır.
bilim felsefesi adı altında açıklanmaya çalışılan ilişkidir. birbirinden bu kadar ayrı olan ve farklı amaçlara hizmet eden şeyler olmasına rağmen, bilimin temeline felsefeyi almasını konu edinir. birkaç husserl okumasından sonra olay daha vehim hale gelir.
güncel Önemli Başlıklar