bugün

ikisi de devlet kanalıdır.

bbc ingiliz kanalı olmasına rağmen yaptığı dizileri bütün dünya beklemekte ve ağzı açık izlemektedir. amerika'nın en taşşaklı kablolu kanalları bile bbc'nin ağzına bakar ki bir dizi yapsa da milyon dolarlar verip versiyonunu yapsak diye. yaptığı olağan üstü belgesellerden falan bahsetmiyorum bile.

trt'de trt işte. adile naşit'i sansürler, gezelim görelim diye belgesel program yapar, sarışın bir kadını köylere gönderir falan...
trt nin en komik olağanüstü dizisi leyla ile mecnun iken bbc dizisi coupling in amerika ve diğer ülkelerde onlarca kopyası yapılmıştır. he bir de doctor who vardır atlamamak gerek.
bbc tarafsızdır. yeri gelir ingiliz halkının taptığı kraliyet ailesine bile giydirmekten çekinmez. hükümetler allah gibi korkar bbc'den, bırak yolsuzluğu en ufak bir yanlış kararda bile bbc dövmekten beter eder.
Birleşik krallık devlet televizyonu bbc ile türkiye devlet televizyonu trt'nin karşılaştırılmasıdır.

Bbc radyo ve televizyon alıcılarından alınan yıllık harç geçinir, hiç bir şekilde reklam almaz. Trt ise içerisinde radyo ve televizyon satışından %2 oranında vergi ile geçinir. Yeni yasa ile birlikte içerisinde radyo ve televizyon olan her şeyden vergi alınmaktadır. -araba, telefon, blue-ray oynatıcı- Ayrıca trt reklam satın alarak ek gelir sağlar.

Bbc tarafsızdır ve parlementoya karşı sorumludur. Trt ise sabah-akşam iktidar parti propagandası yapar.

Bbc iç yapım dışında bir şey yayınlamaz. Trt her pazar amerikan kovboy filmleri dahil yayınlarının önemli bir çoğunluğu başka bir ülkeye aittir. Türkiye meşei yayınlarında büyük çoğunluğu kurum dışı tarafından hazırlanmaktadır.

Bbc 28 dilde, 5 kıtada yayın yapmaktadır. Trt ise 38 dilde -trt.net de tarihçe kısmından alıntıladım, bana göre gerçeği yansıtmıyor 7 dilde yayın yapıldığı biliyorumdum. Bu bilgide burada kalsın-

Bbc 20.736(2013 yıl sonu), trt 10.536(2013 yıl sonu) çalışanı bulunmaktadır.

Bbc yapımı tüm dünyanın merakla beklediği dizileri (doctor who, merlin ve diğerileri) belgeselleri (türkiye de ntv yayınlamaktadır) tv filmleri, mini dizileri, tiyatro/roman uyarlarmaları (h. G. Wells'ın 2010 yılında bbc tv filmi uyarlaması first men in the moon örnek verilebilir) mevcuttur. Trt ise yedi güzel adam dışında elde tutulur bi' yapımı yoktur. Konuşmacı olarak çıkan isimler hamile kadının sokağa çıkması terbiyesizliktir ya da ileri derecede oral ilişki haramdır gibi çarpıcı ve toplumu aydınlatıcı açıklamalarda bulunmaktadırlar.
(bkz: messi vs ismail köybaşı)
© copyright 2005 - 2026