bugün

caddesi kendinden meşhur olan şehir.
fatihi 4. murad' ın, fethinden sonra '' bağdat' ı fethetmek hayali fethinden keyifli miydi ne ? '' sorusunu sormasına sebep olduğu söylenen şehir.
Irak'ın başkenti olan şehir.
(bkz: bağdat caddesi)
ikinci Abbasî halifesi Ebu Cafer Mansur tarafından 30 Temmuz 762’de temelleri atılan Bağdat, daha önce var olmuş bir şehir değildi. Ortadoğu’da, eski bir şehrin kalıntılarının üzerine yenisini inşa etmek adetten olduğu hâlde Mansur, tamamen yeni ve müstakil bir başkent kurmak istemişti. Dicle’nin kenarında, yerini bizzat kendisinin belirlediği, planının çizilmesine de katkıda bulunduğu bu şehre, “Esenlik şehri” anlamında “Medînetu’s-Selâm” ismini veren de oydu.

Halife Ebu Cafer Mansur, sadece mimari olarak değil fikrî olarak da başkentin temellerini sağlamlaştırmıştı. Onun döneminde küçük adımlarla başlayan tercüme faaliyetleri, sonraki halifelerin çabalarıyla kurumsal şekle büründü. “Beytülhikme” (Hikmet evi) adıyla kurulan bu tercüme merkezinde Latince, Rumca, Süryanice, Sanskritçe ve Çince dillerinden çok sayıda eser Arapçaya çevrilerek Abbasî imparatorluğu’nun düşünsel ufku genişletildi. Bağdat’ta kurulan münazara meclislerinde ilim adamları fikirlerini tartışırken, dünyanın dört bir yanından akademisyenler ve düşünce adamları Bağdat’a akın etti. O dönemde, Avrupa’dan gelenler bile vardı. Bağdat, sözü edilen zaman diliminde, 930’daEndülüs’teki Kurtuba’ya bu unvanını kaptırıncaya kadar “dünyanın en büyük şehri”ydi.

görsel
görsel
(bkz: bağdat caddesi)
ırak'ın başkenti.
Bir zamanlar medeniyet başkenti olan şehir. Halife el-Mansur 754 yılında tahta geçtiğinde imparatorluğunun simgesi olacak bir başkent kurmayı hayal eder.
Bizzat kendisinin başını çektiği dört mimardan oluşan bir ekiple şehrin planını çizmeye başlarlar.
görsel
iç içe üç daireden oluşan şehirde; birbirini dik kesen ve şehri dört eşit parçaya bölen iki ana cadde vardır. Caddelerin başlarına ise simgesel 4 kapı yerleştirilmiştir: Güneybatıda Küfe kapısı, güneydoğuda Basra kapısı, kuzeybatıda Suriye kapısı ve kuzeydoğuda Horasan ka­pısı.
görsel
Bu planın inşaası için, imparatorluğun her köşesinden binlerce mimar, mühendis, marangoz, demirci, inşaat ustası ve düz işçi ile inşaatta kullanılacak tonlarca ağırlıkta hammadde Bağdat’a getirilir.

Müneccimler şehrin kuruluşu için en uğurlu gün olarak 30 Temmuz 762’yi önerir ve önerilen günde Halife El-Mansur sembolik ilk tuğlayı koyar ve şehrin inşaası başlar. 755 yılında planı tamamlanan, 762 yılında inşaatı başlayan El-Mansur’un ‘daire şehri’ 766 yılında tamamlanır.
görsel
Abbâsî halifesi Harun Reşid’in kurdurttuğu kütüphane, antik çağdaki iskenderiye kütüphanesinden sonra kurulan en büyük kütüphane olarak öne çıkarken ilerleyen yıllarda kurulan dünyadaki en eski üniversitelerden biri olan el-Mustansiriye de dikkat çeken diğer bir gelişme olmuştur.

şehirde, her türlü etnik ve dini grup için dini ve sosyal mekanlar tasarlandığı bildirilmektedir. Örneğin, şehirde 40 bin Yahudinin yaşadığı ve Yahudilere ait on okulun olduğu aktarılır.

Yine bir diğer önemli gelişme de içinde Hint felsefesinin, Ortadoğu ve Yunan felsefesiyle buluşturulduğu Bilgelik Evi’nin kuruluşudur. Bu üç dildeki eserlerin tercümeleri bu ‘Ev’de yapılmış ve buradan Endülüs ispanya’sına oradan da Avrupa’ya ulaştırılmıştır.

Ayrıca bu dönemde kurulan medreseleri, Martin Luther’in Avrupa’daki Ortaçağ üniversitelerinin öncülü olarak gördüğü iddia edilmektedir.

Yıkılışı

Bağdat, önce Moğol imparatoru Hülagü’nün ve sonrasında Timur’un işgaline uğrar. Özellikle Hülagü’nün şehri işgali sırasında şehir tarihinin en büyük yıkımını yaşar.

Hülagü, Bağdat’ı Sünni islamın merkezi olarak gördüğü için şehre girmesi ile halkın büyük çoğunluğunu katleder, kütüphaneleri yıkar, kitapları parçalatır, ibadethaneleri yerle bir eder.

Öyle ki, kan ve ceset kokusundan dolayı Hülagü şehirde fazla kalamaz ve kısa sürede terkeder. Hülagü sonrasında ise Dicle’nin atılan kitapların mürekkebiyle uzunca bir süre siyah aktığı rivayet edilir.

Şehir bu işgaller sırasında büyük zarar görür ve eski yapılar büyük ölçüde tahribe uğradığından zaman içerisinde yıkılır.

Kanuni döneminde Osmanlılar’a geçen Bağdat’ta eski şehrin son kalıntıları olan surlar, 1870’lerde bölgede farklı sosyal ve idari binalar inşa ettirmek isteyen dönemin reformist valisi Mithat Paşa tarafından yıktırılır.

https://www.tech-worm.com...yen-kurulus-hikayesi/amp/
47 derecede yaşanmıyordu, 51 derece.
Neyse bu aralar orada olmamak daha iyi.
görsel

Millet iş için batum'a gider gelir.
Bizim Irak'ta işimiz ne bre. *
1900'lerin başında Bağdat'ın kuşbakışı görünümü
görsel
görsel

ırak | 1965.
Şu bir kaç saat içinde çok karıştı bagdat. Ölü sayısı artıyor. Halk ayaklanmış gibi.

Yoksulluk, işsizlik ve yolsuzluk.
Hükümet sıçtı.
bulunduğum dönemde (2013 temmuz - 2014 nisan) ortalama her günün bombalı saldırılarla geçtiği, ortalama günlük 15 kişinin bu saldırılarda öldüğü, bir tuhaf şehir...

güzel yerleri de var allah için, hakkını yemeyelim...

ama bağdat gibi diyar olmaz olsun be kardeşim...
bağdat kelimesi artık deyimlerde, atasözlerinde aktarıldığı gibi güzel bir diyar ismi getirmiyor çok zamandır akıllara.
yanmış, yıkılmış, dağ taş üstünde kalmamış bir şehir harabesi ve kan ve gözyaşıyla sulanmaya doymuş topraklar getiriyor..
bence sagopa kajmer'in en anlamlı ve en güzel parçası.

ama bağdat bombalanır.
https://soundcloud.com/hakan11-1/bagdat-m4a
bir oto galerisine bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 47 kişinin öldüğü başkent.

http://www.hurriyet.com.t...0368205&utm_term=post
http://www.posta.com.tr/i...-kisi-oldu-haberi-1269401
http://www.posta.com.tr/b...-32-yarali-haberi-1270933
https://tr.sputniknews.co...ama-olu-ve-yaralilar-var/
http://www.dha.com.tr/bag...html#.WNAgkWPC0pc.twitter
http://www.mynet.com/habe...tm_campaign=haberwallpost
https://www.gercekgundem....dirisi-cok-sayida-olu-var
https://tr.sputniknews.co...merkezinde-patlama-6-olu/
http://www.hurriyet.com.t...tm_campaign=dunya_xmlfeed
http://www.hurriyet.com.t...0475121&utm_term=post
https://tr.sputniknews.co...zan-bagdat-bomba-saldiri/
http://www.milliyet.com.t...a&utm_content=2527213
http://www.hurriyet.com.t...it&utm_medium=twitter
https://tr.sputniknews.co...m_campaign=URL_shortening
https://www.haberturk.com...-10-olu-30-yarali-2497318
Babil şehrinin ardılı, devamıdır bir nevi.

Antik Babil, modern Bağdat'ın 85 kilometre güneyinde bulunur.

Dönemlerine kıyasla Babil ile Bağdat'ı ise kıyas etmek mümkün değildir. En azından rivayet ve mitlere göre Babil o zamanki haliyle günümüz Bağdat'ından çok daha etkileyici, gelişmiş bir yerdir.
Argo bir deyime göre buradan gelecek şeylere dikkat edilmesini gerektiren şehir.

G*t kısmetten çıkmışsa...*
Bir dönemin ilim ve fen merkezi. Çok büyük alimler çıkartan yer. Şimdi ise...
şarkısı mide bulandırıcıdır.

nefret ediyorum bu amına kodumun şarkısından. bir de beyaz denen gereksiz insan fazlasını görünce iyice delleniyorum.
Istanbul la kardeş şehir.
bugün meydana gelen üç ayrı saldırıda 52 kişinin hayatını kaybettiği başkent.

http://www.milliyet.com.t...patlama-52-dunya-2371928/
http://www.ntv.com.tr/dun...%2cYbp2lSZlcEiypxl6XcdL5g
http://www.haberturk.com/...-bagdatta-bombali-saldiri
http://www.haberturk.com/...-bagdatta-bombali-saldiri
http://www.milliyet.com.t...ildi-8-olu-dunya-2376922/
http://www.posta.com.tr/b...-24-yarali-haberi-1258702
http://www.sabah.com.tr/d...diri-7-olu-24-yarali?f=sm
http://www.posta.com.tr/b...u-7-yarali-haberi-1260519
https://tr.sputniknews.co...-sadr-yanlilari-mudahale/
http://www.mynet.com/habe...tm_campaign=haberwallpost
https://tr.sputniknews.co...029892419-bagdat-patlama/
https://tr.sputniknews.co...m_campaign=URL_shortening
Bağdatı iki gözü kapalı bulunca n'oluyo ki, hergün bomba patlıyo, en fazla ölürsün, ölmezsen de (ki zor) gözü kapalı geri dönersin, o da belki.
Çıktığından beri öeh gelen şarkıdır. Hiç sevmedim, sevenleri de şarkıdan soğuttum. Her yerde çala çala da iyice artık nefretimi kazandı.