bugün

/146
öncelikle allah var mı yok mu sorusu ontolojik bir sorudur bu yüzden ontolojiye girmemiz lazım.

varlık bir var edici gerektirir mi?

gerektirise o zaman allah ı da bir şeyin var etmesi gerekir. bu yüzden gerektirmez demek kısa yoldan sıyrılmak için iyidir.
yoksa nedenselliğe girecek ve sonsuz döngü oluşturacaktır.

o zaman demek ki varlık bir yaratılma gerektirmez. dolayısıyla bir yaratıcı da gerektirmez.

peki kusursuz bir şeyin arkasında bir akıl olması gerekir mi?

gerekirse allah kusursuzdur ve onun arkasında da bir akıl gerekir. oysa allah mükemmeldir ve başka bir akla ihtiyaç duymaz kusursuz olabilmek için. o halde varlıkta mükemmellik bir akıl gerektirmez.

peki varlık yaratılmadan mutlak suretle var olabilir mi?

olabilir çünkü allah yaratılmamıştır ve varlığı mutlaktır. o halde varlık zaten var olabilir ve mutlaktır.

burada allahla diğer şeyleri kıyaslıyorsun diyen olabilir. ancak varlık felsefesinde varlık özdür ve o öz tektir.

o öze tanrı, allah, zeus, spagetti canavarı artık ne dersen dersin bu hiçbir şeyi değiştirmez.

mesele çünkü varlığın var olabilmesi için taşıması gereken özelikler veya nedenlerdir, eğer diğerlerinde bu nedenler veya özellikler yoksa zaten var olamaz.

çünkü siz önermeyi ortaya atarken aslında bir şey yaratırsınız. bu yaratığınız önerme sonuca kadar aynı olması lazım ki tutarlı olsun.

yoksa önermede bir yerde a diğer yerde b olursa o zaman bu çelişki olur.

bir şey a ise o a dır.

eğer var olmak için sonsuz olmak şartsa sonsuz olmayan bir şey vardır diyemezsiniz. bunun gibi yani.
(bkz: yehova)
Fizik kanunlarının yazarı ve uygulayıcısı.

Evrenin ve üstündeki her şeyin tasarımcısı.

insanlığı kaderiyle baş başa bırakmayıp elçiler ve kitaplar gönderen.

insana kendi ruhundan üfleyip onu diğer canlılardan üstün yapan.(Onun bir parçasını taşıyoruz buna bilimsel olarak akıl diyebiliriz sanırım bazıları ruh diyor açıkçası bu tam net değil kafamda)

Asıl merak konusu Neden ? Neden bizi yarattı ?
Üzerimizdeki nimeti tamamlamak için kısmını açabilecek olan var mı ?

Üzümünü ye bağını sorma derler kesin.
sizi var eden.
En çokta canın acidiginda kendini aciz hissettiğinde anarsin.yar ve yardımcı.
Enerjinin ta kendisi.
Mutlak boşluk.
tanrı,god,rahman vs. herkes birşey diyebilir.
islam inancının tanrıdır.
evet mitolojik gelebilir ama ben iman edenlerdenim.
ama bir mümin edasıyla anlatmıycağım ;
allah heryerdedir mantığını sevmiyorum allah hiç biryerdedir aslında. allah yer kavramını yaratandır. onun için mekanla ilgili bir sorun yoktur. herşeyin sahibidir.
ufak beyinciklerimizle onu eleştiremeyiz. allah beyinleri yaratandır. santranç oyunu gibi düşün ama o senin tü hamlelerini biliyor.
allah kalbinde ki iyi ses değildir. kötülükte allahındır. sen tercihsin insan. allah ise tercihleri var eden.
sen körlüğe çare buldum tanrı yok dersin,sana çareyi bulduğun bitkiyi allah verir.

Allah, yaratıcındır. itaat etmek senin elinde. sırt çevirmekte.
ona döneceğiz.
"Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım"

Zariat 56
Zalim. (#30754726)
yok olduğunu söyleyip "geniş zamanda" yok olacaktır diye bir de tezata düşürdüğü kulları vardır.

ne sefildir onlar.

vacib ül vücuddur. sakin ol evlat. bilmediğin çok şey var.
Rahman ve Rahimdir. Bakidir , o dogurmamistir ve dogmamistir.
Herseyi bilendir.
sadece erk olarak düşünmek anlamsız, özünde bir yaratıcıya inanıyorsanız şayet
etrafınızda gördüğünüz her şey allahtır.

çünkü hiçliğin ve ezeliyetin içinden çıkan 1 varlık var, buna allah diyoruz.
o halde 1'den olan her şey 1'dir özünde.
bana hiçlikten fazla bir şeyi alatmıyor.

mesela: zamandan bağımsız olması.

hiçlik de zamandan bağımsızdır ve belli bir zaman aralığında duramaz.

mekandan bağımsız olması

hiçlik de mekandan bağımsızdır ve bir yerde duramaz.

doğmamış ve doğurmamış olması

hiçlik de doğmaz ve doğurmaz.

desene tanrı yok kısaca o zaman ne uzatıyorsun gibi bir şey oldu bu.
ezelden beri var olması, doğurulmamış olması, her şeyi en ince ayrıntısına kadar yaratması, ondan büyüğü olmaması gibi özelliklerini biz yaratılmış, doğurulmuş, yoktan hiçbir şeyi var edemeyen varlıkların anlayabilmesinin mümkün olmadığı ilah.
birdir.

entry burada.
Dunya dar-i fanidir, dar-i ucret ya da dar-i baki degil. Burasi allah'in insani imtihan ettigi yerdir. Allah'in sonsuz lutuflarini oteki tarafta gorursun. Bu kafayla goremezsin malesef.
Birdir. Doğurmamış ve doğurulmamıştır. Sonsuz kudret sahibidir. Ol der ve olur.
tüm bu düzeni yaratandır, evrenin ve her şeyin tek sahibidir, inananların yol göstericisi, yardımcısıdır, hak dinin sahibidir, insanların ve tüm canlı cansız varlıkların rabbidir, tanrısıdır.
iman esaslarının birincisi ve diğerlerinin temeli Allah'a, onun varlığına, yaratıcı olarak ibadet edilmeyi hak eden tek tanrı olduğuna, onun dışında ibadet edilen her şeyin ise batıl olduğuna inanmak, yani tevhiddir. islam'a göre içerisindeki her şeyle birlikte evrenin yaratıcısı doğma ve doğurma sıfatlarından münezzeh, tek tanrı olan Allah'tır. Varlığı ezeli ve ebedidir. Her şeye gücü yeter. Allah'a iman, islamiyet'teki iman esaslarının birincisidir.

islam'da tanrının özel adı olarak Allah ismi kullanılırken, kullanılan başka isimler de vardır. Bu isimlerden 99 tanesi özel bir şekilde ele alınır ve birçoğu Kur'an'da Allah için kullanılan ifadelerden köken alan bu isimlere topluca "Güzel isimler" anlamına gelen Esma-ül-Hüsna denir.

islami bilimlerden, Kelam, Allah inancını irdeler. Bu çalışmalar ve farklı etkenler sonucu, islam'da bir çok kelam ekol ve mezheplerinin ortaya çıktığı görülür.
Kendisine inanmak için kalbimi vicdanıma döndüğüm.

Edit: insafsız, vicdansız diye de tanımlanırım.
arap geleneklerinde bir tanrı modeli.
Anladık inanmıyorsunuz da ne diye sürekli dil uzatıyorsunuz? Bu kadar mı basitsiniz?
Yaratıcı.

Kulların senden mi yoksa seni öldürmekten mi korkuyorlar bilmiyorum.
var olma sebebimiz. yaratıcımız. biz kuluz. aciziz. o esirgeyen bağışlayan. içimizdeki gavur için helak etme bizi allahım.
© copyright 2005 - 2026