(bkz: adam liseli beyler)

düzelti: boş bkz değil. siliniyorsa önce onu silin.
ezberci gerizekalı türk eğitim sisteminin sonuçları. ilkokul beşinci sınıftan sonra sadece kopyayla sınıf geçen binlerce öğrenci nasıl yapsın bunu?

afferiiiin. siz devam edin açılıma hoca. siz gidin oraya buraya okul açın. ama bu okullarda verilen eğitim böyle olduğu sürece birşey değişmeyecek ki...
liselilerin hepsi gerizekalidir sonucunu cikaran soru.
türkiye de matematik temelinin ne kadar zayıf olduğunu gösteren olaydır.
bir çoğunun sırf matematik sorusu diye bakmadığı sorudur.
(bkz: henüz o konuyu işlemedik)
aziz nesini akla getiren sorudur.
o liselilerden sözlükte de bulunmaktadır.
soru zor olmayabilir. ama zor olan bazı şeyler var ki o sebeple çözememektedir 600 bin öğrenci. baskı vardır, eğitim sisteminde bozukluk vardır, yetiştirme problemleri vardır ve bunlardan doğan kişilik bozuklukları vardır. bunların etkisiyle soru kolay da olsa zor gelir. belki diğer sorulardan vakit kalmaz bu soruya bakmaya bile. öğrencileri suçlamanın ise bir manası yoktur. niye çözemediklerinin mantıklı açıklamaları vardır. ama herkesin günah keçisine ihtiyacı var tabii. benim günah keçim de belki eleştirdiklerimdir. haklı ya da haksız.
ülkemizin geleceğinin ne kadar parlak olduğunu gösteren yegane örneklerden biridir.
bu durum, aklıma çok güldüğüm bir anımı getirdi. öz-de-bir sınavına pazar gününden giren bir arkadaşım çok kolay sorular vardı dedi ve sınavdan bir örnek verdi:

x-5(x-4)
________ ifadesinin eşiti aşağıdakilerden hangisidir?
x-5

a) x-5 b)x-4 c)1 d)-4 e)-9

cevabını da b şıkkı olarak aktardı. bu soruyu bana sözlü olarak ifade etmişti. bu yüzden soruyu duyduğumda bir yorum yapmamış ve çokta önemsememiştim. arkadaşımdan 1 gün sonra(pazartesi), sınava girdiğimde bu soruyla karşılaştım ve sorunun doğru cevabını bulduktan sonra da arkadaşımın hali aklıma geldi. o dakikadan sonra da zaten iptal oldum.

yani olabilir. insanlık halidir. yapamayabilir, ama yanlış şıkkı işaretleyip sorular çok kolaydı diye hava atması komediydi.
(matematik testine hiç bakmayan sözel bölüm öğrencileri) + (işin içine parantez girince kafası karışanlar) + (sınav heyecanı ile işlem hatası yapanlar) + (işin içine (-) girince bocalayan, matematikten çok az anlayan sözel bölüm öğrencileri) + (soruyu doğru çözüp yanlış kodlama yapanlar) + (toptan kaydırma yapanlar) = 600bin liseli

böyle düşününce durum normal gibi geliyor. yoksa eğitim sistemimiz süperdir bizim.
(bkz: bir liseli ağlıyor gözleri yaşlı)*
(bkz: çalışmadığım yerden çıktı)**
(bkz: 40 yapar)
eğitim sisteminin nasıl da kalitesiz olduğunu,öğrencilerimizin de nasıl zekadan,işlem yeteneğinden,mantık yürütmeden yoksun olduğunu gösteren basit bir kurmaca.
cevabı 57 olan soru.
600 bin liselinin zekasıyla, mantığıyla, bilgisiyle, kapasitesiyle hiç mi hiç alakalı olmayan sorudur. evet soru basittir ama çözülememesinin nedeni sınav stresinin öğrenciler üzerinde oluşturduğu baskıdır. o soruyu çözemeyenler eğer malsa, onların sayesinde yüzdelik dilimde yükselen derece alan insanlarda çok zeki değildir bu varsayıma göre.
(bkz: çüzümü vardı da çözmedik mi)
lysde 600bin rakipten kurtulunduğunun kanıtıdır.
temel nedeni çözememesi değildir.
birçoğu zaten formalite amacıyla girer sınava , üniversite okuma amaçları yoktur, bu nedenle de erken sınavdan çıkarlar.
çözemeyenler de vardır elbet ama sayısı mutlaka 600 binden çok çok aşağı bir rakamdır.
eğitim sistemimizin ne kadar eğitici öğretici (!) olduğunu kanıtlayan dandik bi soru. eğitim sisteminin ne kadar saçma sapan olduğu belliydi ama bunla iyice körüklendi.
böyle birşey bu gençlerin hayatlarına 3 saatte yön verecek olmalarına falan bağlanamaz efendim(!)

yakmak lazım böyle kendini bilmez embesil gençleri. sallandırıcaksın 3-5 tanesini taksim meydanında bak bi daha yapabiliyorlar mı?
(bkz: parantez içine sıçmak)
dört işlem bilmiyorsan zaten girme üniversiteye ne olur.