bugün

şeker bayramı şükür bayramının deforme olması sonucu ortaya çıkmış bir tanımdır. önceden "ramazanı kazasız belasız atlattık" anlamında şükür bayramı denirmiş ramazan bayramına. farsça'da şeker ve şükür aynı yazılır ama farklı okunur. şükür bayramı'nda tatlı ve şekerli şeyler ikram edilmesinden dolayı da şeker bayramı olarak kullanılmaya başlanmış osmanlı dönemlerinin birinde. ondan beri de ha şeker bayramı ha meker bayramı.
işgüzar medya tarafından ramazan bayramı yerine kullanılan tamlama. doğrusu ramazan bayramı işte, şeker ile ne ilgisi var?
(bkz: kurban bayramı)
(bkz: iki bayram arası düğün olmaz).
olmayan bayramdır.
nede güzeldi o eski bayramlar

- sabah uyanır uyanmaz yeni alınan kıyafetlerimi giyerdim
- annemin özene bözene hazırladığı kahvaltı sofrasına kurulur, üzerime birşey dökmemem konusunda uyarılırdım
- kahvaltı bittikten sonra evde kim varsa hepsinin elini büyük bir hevesle öper ( para veren el, öpülesi eldir ) ve o küçücük avucumu para verilmesi ümidiyle açardım
- alacaklarımı topladıktan sonra gözümü kapıya diker, komşularımızın bayramını kutlamak üzere annemden izin isterdim ( amaç tabiki bayram kutlamak değil, mal varlığımı genişletmekti )
- çabucak kapıdan çıkar, ilk önce apartmandaki komşulara sonrada mahalledekilere gitmek üzere plan yapardım
( allah'ım nooolluurr şeker vermesinler, hem şeker dişleri çürütür zararlı zararlı )
- tık tık tık
( kapı açılır )
* bayramın mübarek olsun şükufe hanım teyze
* seninde yavrum
* dur sana şeker getiriyim, sen şekeri seversin, adı üstünde şeker bayramı dimi yavrum
* teşekkür ederim şukufe hanım teyze ( uyuz nooolllccakkkkk )
- tekrar kapı çalınır, yine şeker... bu böyle uzaaaar giderdi
- büyük bir ümitle açtığım o minicik elim; paraya hasret, şekere doymuş bi şekilde kapanırdı
- yine evdeyim, ne varsa bizimkilerde var, dur ben bi kez daha öpiyim ellerini. yaşasııınnnn!!! canım annem benim, canııımmm canıııımmmmm , seni çok seviyoooruum! ( nede olsa en çok parayı o verdi, az bile bu övgü )

geride kaldı artık o günler, büyümüşüm... büyüdüm. önceden kolonyayı başımdan aşağı dökerdim, şimdi ise elime döküyorum, yok artık bayramların eski tadı ve aynı tadı aramakta anlamsız, nede olsa akan suda iki kez yıkanılmaz!!!

not: yazdıklarım yanıltmasın sizi 30-40 yaşında değil 21 yaşındayım..
neeeeee 21 mi ? senden geçmiş kardeş, yazıya baksana. ruhun yaşlanmış yaawww
kimi annelerin eve gelen misafir icin ayri, zili calacak cocuklar icin ayri sekerler aldigi bayramdir. bak iste taktim yine kafayi, islam dininin temel felsefesine ters degil midir yahu bu yaygin davranis. islamin ozune butunuyle aykiri degil midir? hadi anne bunu akil edemedi, ezberci musluman diyelim ki; e evdeki ogul oglan soyleyince ne yapar acep bu anneler? dinlerler mi? biplerler mi? dusunurler mi? yoksa analarindan gorduklerini mi uygularlar? merak ediyorum gercekten. musluman degilim, musluman gecinen 21. yy insanina da anlam veremiyorum ama islam dini felsefesine kedinlikle ciddi bir saygim var.
herşeyin içinin boşaltıldığı, anlamsızlaştırıldığı modern zamanlarda * ramazan bayramı'nın modern adı. üniversite rektörü kenarları şekerle süslenmiş şeker bayramınız kutlu olsun mesajı atar;televizyonlar havadan düşen şekerlerle dolu tebrik animasyonları koyar reklam arasına. madalyonun öbür tarafına da bakarsak; halkımız da açlığı, fakirliği,yokluğu anlamanın;hissetmenin gerçekleşmesi istenen ayda en fazla gıda harcamasını yapar, kilo alır, insanlar ramazan sonrası diyet programı planlar;vakit namazından bihaber insanlar teravih ritüeline sadık bir şekilde devam eder. suçu kendimizde arayıp, özeleştiri yapmadan yaşamaya devam ettikçe böyle saçmalıkları eleştirme hakkımız da olmayacak. herkesin ramazan bayramı mübarek olsun.(engin ardıç da "Basın amigoları kızacaklar ama, bayramınız mübarek olsun! Vallahi billahi hükümete yağ çekmedim." demiş 11.10.2007 tarihli yazısında)
polemiğe neden olabilecek söylemdir.
bayramları bile polemik konusu yapabilen zihniyetten uzak durulasıdır.
çarpıtma örneklerinden biridir. doğrusu ramazan bayramıdır. ne gerek vardır şeker bayramı demeye.
standrat ıstanbul ağzına göre "ramazan bayramı" öbeği yerine tercih edilmesi gereken öbektir.
ramazan bayramından kaynaklanan izinli günleri tatilde değerlendiren için şeker bayramı;ailesini, dostlarını ziyaret ve tebrikleşme için kullanan için ramazan bayramı olan bayram.
otuz gün boyunca oruç tutmayan ama bayramı oruç tutanlardan daha çok bekleyenlerin takdığı isim.
çakma ramazan bayramı.
dinimizin güzelliğinden nasibini alamayan
asalak hayatı yaşayan
bayramın adının nerden geldiğini bilmeyen/sorgulamayan
ve asıl önemli olanın "tatil" olduğunu zanneden
dünya hayatının boşluğuna kapılmış olan
insancık'ların

sosyeteye "ramazan" demekten sıkıldıkları için
ramazan bayramına taktıkları
sözde ""modern bayram adı""
olmayan bayram.
çocukluktan kalma bir alışkanlıkla ramazan bayramına verilen ad. bunu bile nereler çekiyor bazı dengesiz akıllar.
yahu çocuksun ramazan sana farklı geliyor ve bu bayramda şeker görüyosun herkes biribirne şeker veriyor ve sen de şeker bayramı diyorsun. bunun sosyetelikle ne alakası var?

ankaraya 100 km uzaklıktaki, sadece köyün bunarından* suyun aktığı, evlere su tesisatının hala döşenmediği, , en gencinin 50 yaşında olduğu köy mü sosyetenin merkezi?
(bkz: şekerbank)
(bkz: glikoz bayramı)
doğrudur adı ramazan olarak hasıl olmuş bayramdır, ama inadına
şeker bayramı ulan, denilesi durum halinide almıştır.

size ne neden fesat düşünülüyor? kimine göre şeker bayramı, ki yaklaşık 50-60 yıldır böyle gidiyor, kimine göre ise ramazan, ulan bayram işte bayram...
olmayan bayramdır.
acaba oruç tutmayanların mı şeker bayramı diye sulandırmaya çalıştıkları bayram diye düşünmekteyim. şeker de ne olaki, hani küçük çocuklar diyebilir, haklılar. ne de olsa onlar için şekerin, çikolatanın ayrı bir yeri var. ama neden koca koca, bilmem neler bu kutsal bayrama şeker bayramı derler. acaba kendilerine göre aşağıladıklarını mı sanıyorlar diye düşündürmektedirler.

(bkz: dikkat ette o şekerler girmesin öbür tarafta)
recep tayyip erdoğan'ın emri ile titretilip gerçeğine döndürülmeye çalışılan, halk bayramı.
30 gün boyunca oruç tutmayıp, bayramın güzelliklerinden faydanlanmayı da ihmal etmeyen kişilerin ortaya çıkardığı bayram.
halbuki hazreti muhammed (s.a.v) "allahım receb ve şaban'ı bize mübarek kıl ve bizi ramazan'a ulaştır." diye dua etmiştir.
şeker şeyler sizi.
çocukluğumun o buğulu günlerinde, kalın kazak, mont beraberliğinde soğuk iklimler içerisinde geçmesinden mütevvelit bu sene yaz havasında geçmesi sebebiyle ağırıma gidecek, alışamıyacağım bir açık hava bayramı olacaktır..
12 eylül 1980 darbesinden sonra isminin (bkz: ramazan bayramı) olarak değiştirildiği bayram.

asıl adı şeker dir şeker. 1980 den evvel devletin resmi yazışmalarında hep "şeker bayramı" şeklinde geçerdi, ama 1980 den sonra darbeci cumhurbaşkanı kenan evren ilk bayram kutlama mesajında şeker yerine "ramazan" kelimesini kullanmıştır, onan sonra da bu ramazan bayramı şeklinde kalmıştır.

şu andaki cumhurbaşkanı abdullah gül ün dilinin sürçmesni ve "şeker bayramı" kelimesini kullanmasını bekliyorum, bu 30 senelik hata, başka bir hata ile tekrar düzeltilebilir.

şeker bayramın kutlu, ramazan bayramın mübarek olsun sözlük...
din ile alakası olmayan elemanların uydurduğu tanımdır. diğerine de et bayramı diyeceklerdir ama maçaları yememektedir.