bugün

punch drunk love

herşey adam sandler dallamasının hayranı olan bir arkadaşımın "hadi bu filmi izleyelim" demesiyle başladı. hollywood un bütün romantik&komedilerinde barınan klişelerin toplamından oluşan bir film için, hayatımdan iki saatimin daha, bir kaç dakikasına gülüp geri kalanında "üf sıktı ama aynı temcid pilavı" serzenişiyle geçeceğini düşünmüştüm.

benim için romantik komedi filmi şudur arkadaş; olabildiğine sığ, kafayı yormayan, eğlencelik izlenebilecek ve bittiğinde bir daha adını bile hatırlamayacağınız "light film"... en büyük aldatmacası insana birşey kattığını hissettirmesidir, ama bu çok kötü bir yanılsamadır. istisnasız bütün r&k filmleri aynı mesajı vermeye çalışır; hayatta böyle şeyler olur, gülüp geçmek lazım, hayattan keyif al, her zaman ümidini koru, kendin olursan aşk seni bulacaktır bla bla bla... filmi izleyen adam bu mesajı aldığını sanar? yahu bi bırakın allahasen, bu "bir film izledim hayatım değişti" ayaklarını. sevgilinle el ele tutuşup izlediğinde filmi eğlendiniz mi? bitti. bu kadar. yani demek istediğim, r&k filmlerini sanatsal doyum ve mesaj almak için izlemek salaklıktır. yani aptal mısın kardeşim, hepsinde aynı konu işleniyor? sen hala mesajı alamadın? gibi.

bu filmi adam sandler hayranları hiç beğenmediler eminim. yani en azından bana filmi öneren arkadaşım hiç beğenmedi. çünkü o, diğer onlarcası gibi aynı sığlıkta ve suratında aptal bir sırıtışla bu filmi izlemeyi bekliyordu. bunca gerçeklik, gerilim, karakterin psikolojisini film boyunca omzunda atlas gibi taşımak ona göre değildi.

ama ben adam sandler in oyunculuğuna ilk kez bu kadar hayran kaldım ve -bilmiyorum daha iyi bir oyunculuğu var mıdır ama- bence bu "adam", en iyi performansını gösterdi bu filmde.

film başlı başına şahane ve benim top 10 listemi zorlamakla meşgul şu anda. filmi beraber izlediğim arkadaşıma çok çok teşekkür ettim, hem bu kadar lezzetli bir filmi benimle paylaştığı için, hem de böylesine yetenekli bir yönetmeni* ilk kez tanıma fırsatını bana sunduğu için. nostaljik çekim teknikleri, nostaljik şarkılar ve sinemaya bambaşka bir bakış açısı...

izleyin, izlettirin...

not: bu film kesinlikle bir r&k değildir. dramatik-komedi deyin, trajikomik deyin. ama r&k lerle aynı kefeye asla oturtamazsınız, elinizde kalır. ama harbici bir aşk filmidir benim nezdimde.