bugün

türkiye iş bankası

taha akyol'un ama hangi atatürk adlı kitabından :

tarihçi mustafa keskin'in araştırmasına göre, hint hilafet hareketi'nin ve islam dünyasından değişik cemiyetlerin vs islami cemaatlerin gönderdiği yardımlara dair cumhurbaşkanlığı arşivinde 43 kadar makbuz ve belge bulunuyor. çeşitli tarihlerde olmak üzere o zamanın parasıyla, toplam 132,250 ingiliz lirası veya 1 milyon 35 bin 608 türk lirası milli mücadeleye yardım olarak mustafa kemal paşa'ya iletilmiş. bunların içinde en büyük yardımı yapan 782 binlira ile hint hilafeti komitesi'dir.
bu paralar milli mücadele'de yaraların sarılması için sarf edilmiş, kalan para iş bankası'nın kurulmasında kullanılmıştır. cumhuriyet gazetesi'ne bu paradan 10 bin lira, halk fırkası genel sekreteri recep bey emrine 50 bin lira gibi meblalar da ödenmiştir.
müslümanların o günün şartlarında gönderdiği paranın satın alma gücü hakkında bir fikir vermek üzere, iş bankası'nın 1 milyon lira sermaye ile kurulduğunu, bunun 600 bin liralık kısmının tamamen hint müslümanlarının gönderdiği paradan sağladığını belirtelim.

sayfa 190.