bugün

kürt değilim

antropoloji bilimini pek çoğumuz duymuştur. buna sömürge bilimi adı da verilir.

nedeni basit; bazı insanların insanlıklarını tartışmaya açan, bu sadece kiminin alt ırktan olup köle, kiminin doğuştan suçlu olarak nitelendirilebileceğini bildiren bir bilim dalı idi ilk başlarda. avrupalı kanlı kaşiflerin iğrenç eylemlerine bahane oluşturmak için kullanıldı yıllardır.

şimdiyse insanın insanı tanıması açısından genç bir hümanist bilim dalı olarak nitelendiriliyor.

arkadaşlar, insan doğuştan elde ettikleriyle nitelendirilemez. edindiği kültür, bilgi birikimi, düşünce şekli ve eylemleridir onu sınıflandıran-anck bu sınıflandırma her zaman için paralel bir düzlemdedir, ast ya da üst yoktur.

kürt değilim demek, neye göre, kime göre değilsin denilerek cevaplanması gereken bir tanımlamadır. eğer aynı ortamda yaşıyorsak hepimiz bir ölçüde kürdüz, bir ölçüde orta asya'dan gelen türküz, sümerliyiz, persliyiz, süryaniyiz, hititliyiz, ermeniyiz, lazız; burada saymam gerekmiyor; bu toprakta kim dalga dalga hüküm sürmüşse birazcık da oyuz.

sınıflandırılma ahır ve kümes hayvanları için yapılır; yumurta, süt, et verimlerini kategorize etmek için. uygar olduğunu iddia edenlerin bizi çeşitli verim kategorilerine göre sınıflandırmasına izin mi vereceğiz?