paranormal activity

---spoiler---

dün gece izlediğim çok başarılı bir korku gerilim filmidir. ilk olarak şunu söylemeliyim ki film blair cadısı-rec-cloverfield-x files-69.boyut karışımı bir yapım olmuş. blair cadısı kadar başarılı değil ama en az rec kadar başarılı. bunlarla olan benzerlikleri gizemi, cin mevzusu, bütün filmi tek bir kameradan takip etmemiz (yani mica kamerayı nereye koyarsa ordan izliyoruz filmi), cin ya da herneyse o şeyi hiç görmememiz.
film micah ve ketie adındaki çiftin evlerinde bulunan gizemli bir gücün varlığını farketmeleriyle başlıyor. bir uzmandan yardım alıp evlerine kameralar koymaya karar veriyorlar. ketie işi ciddiye alsa da micah olaya daha alaylı yaklaşır ama buna rağmen elinde sürekli kamerayla dolaşır ve biz de bu kamera sayesinde filmi ve çiftimizi izleriz. ilk başlarda bu varlık çifti çok rahatsız etmez. özellikle geceleri gelir ve her bir sonraki gece verdiği korku ve yaptığı şey daha ileriye gider. öyle ki filmin en sonları gerçekten de koltuktan sıçratıcı olur. özellikle cin'in ayak sesini duymamız, kadını ayağından çekerek sürüklediği sahneler ve elbette ki son sahne (sinema versiyonundaki) alta işettiriciydi. çiftimiz filmin iki farklı sonunda da mefta olur.
şunu söylemeliyim ki filmin en korkutucu öğesi geceleri sabit duran kameradır. micah onu öyle bir yere koyuyor ki hem çiftin göremediği koridoru, odaları, merdiven aralığını karanlıkken görebiliyoruz hem de sağ altta yer alan saat olayı buna tuz biber ekiyor. saatler 3 civarını gösterirken cinimiz damlıyor ve o gördüğümüz karanlık koridordan ayak sesleri geliyor. o geldikçe siz daha çok kıpraşıyorsunuz.
oyunculuklar fena değil. iki karakterin de ilk oyunculuk deneyimleri. zaten filmde amatör bir film. ama özellikle kadının (katie featherston) oyunculuğu çok iyiydi. yani korktuğunu gerçekten iyi yansıtabilmiş. sizinde onunla empati kurup korkmanızı kolaylaştırıyor (dolgun vücudu da ayrı bir konu) bu. micah (micah sloat) karakterinin ise hödük olmasının yanında kadın karakter katieden daha mantıklı hareket ediyor. tabii ki karanlık olan yerlere ışığı açmadan inmeye çalışması haricinde! yaptığı en doğru iş ise "bu evden gidelim" demesiydi ama nedense katie kabul etmedi. ondan sonra cinin kadının ikisinin de hakkın rahmetine kavuşacağını tahmin etmek zor değildi.
çok önemli bir şey daha var ki filmin iki farklı sonu var. sinema'da gösterilen son ile internette bulunan son farklı. sinema'da gösterilen son ayrıca torrent sitelerinde mecut. oradan ayrıca indirebilirsiniz ya da ikisinin birarada olduğu versiyonu da net'de var diye biliyorum.
bence filmi karanlıkta tek başınıza izlemeniz sakıncalı. mümkünse başka birileriyle ve karanlık olmayan ortamda izleyin. ha "benim amacım korkmak, korkudan altıma sıçmak istiyorum" derseniz orası ayrı tabi. o zaman tek başınıza karanlıkta izleyin ve korkudan ölün diyorum son söz olarak.

"mica's body was discovered by police on october 11th, 2006"
"katie's whereabouts remain unknown"

---spoiler---