bugün

yaşar kemal

"dünya binlerce çiçekten oluşmuş kültürler bahçesidir. kültürler her zaman birbirlerini beslemiştir. her kültür insanlık için bir zenginliktir. uygarlıklar da birbirini beslemiştir. anadolu'nun coğrafyası ise bu zenginliği bir şölen gibi yaşatmıştır.

kültürlerin, uygarlıkların birbirlerini beslemesi, emperyalizme kadar sürmüştür. ilkel insan ve üstün insan kavramı rönesans'ta öne çıkmıştır. ve sömürgeciler ilkel dedikleri kültürler üstüne kendi kültürlerini sıvamaya uğraşmışlardır. böylelikle de insanlığın birçok kültürünü yok ederken, kendi kültürlerini de yozlaştırdıklarının farkına varmamışlardır. ilkel insan - üstün insan kültürü çatışması insanlığa çok zarar vermiştir.

bunun ardından da ulus devlet çıkmış ortaya. bu da tek tip kültürü, tek tip insanı, tek tip dili ortaya atmıştır. artık dünya, tek tipliliğinin gerçek bir demokrasiye ulaşmaya yetmediğini yavaş yavaş anlamış, yok olmaya yüz tutan dillerin, kültürlerin üstüne titremeye başlamıştır.

dünyadan bir çiçek eksilirse bir renk, bir koku yitmiş demektir. dünya binlerce çiçekten bir kültür bahçesidir. bu insanlığın zenginliğidir. bizim gibi ülkeler yüzlerce çiçekli bir kültür bahçesidir."

* sabancı üniversitesi 2006 yılsonu töreninde yaptığı konuşmadan alıntıdır.