bugün

çaylak moderatör

moderatör.

öncelikle bu kelimenin anlamını bilmek lazım, moderatör kelime anlamı ile düzen sağlayıcı anlamına gelmektedir. sözlükteki görevleri de taşıdıkları apolette belirtildiği üzere ortamın huzurunu, düzenini sağlamaktır.

çaylak moderatör nasıl olabilir diye sorulduğunda ise, görevinde henüz yeni olan, görevini yapmakta olan ancak bir yandan da ortamı tanımaya çalışan moderatör için kullanılabilir. aslına bakılırsa moderatör de olsa bu görevde hiçbir şekilde çaylak olmamalıdır. her ne olursa olsun bu görev için kendisini hazır hissetmek yeterli değildir. "ortamı tanıyor-biliyorum, format desen yalayıp yuttum abisi" demek yeterli değildir moderatör olmak için.

moderatörlük ciddi kavramları bilmek, ayrıca kişilik olarak kimi şeyleri kazanabilmiş olmayı gerektirir. hemen birkaç örnek ile tezimize canlılık getirelim konuyu soğutmadan.

- moderatör olmak ciddi şekilde özveri ister. kişisel meseleleri sözlüğe yansıtmamayı gerektirir. problem her ne olursa olsun, bu moderasyondaki diğer üyeler ve admin dışında başka kimseyi ilgilendirmez. bunun farkında olabilmelidir kişi.

- moderatör olmak yazarları sevebilmek, onları bağra basabilmeyi gerektirir. "uff sıkıldım yha bunlardan da, hep aynı hataları yapıyorlar" gibi bir serzenişte bulunmaya hakkı yoktur moderatörün. aynı hata 100 kez de yapılıyor olsa, aynı soru 1000 kez dahi soruluyor olsa o yazar ile saygı ve seviyeyi düşürmeden iletişime geçmelidir.

- moderatörün kişisel düşüncesi hiçbir şekilde moderasyonda önüne geçmemelidir. olaylara objektif bakabilmeli, hiçbir şekilde yaptıklarına bir açıklama, kamuoyuna seslenişte bulunmak zorunda değildir. sözlük formatı'nda açıkça kurallar belirtilmiştir zaten, dolayısı ile ek bir açıklama getirmek zorunda değildir hiçbir üyeye.

- ayrıca moderatörlük birilerine hava atmak için yapılan bir iş değildir, bunun farkına da varabilmeli moderatör olmak isteyen kişi.

lafın kısası; çaylak ve moderatör kavramları aynı cümle içerisinde bulunduğunda çok abes bir anlamı olur o cümlenin. bulundurmamalı, bulunduranları uyarmalıyız.

bye.