bugün

dergah

kahveler kitabı adlı eserden :

o yılların en iyi edebiyat dergisi olan dergah şimdiki istanbul kız lisesi'nin arkasına düşen türbedar sokağı'ndaki tanin basımevinde (servet i fünun basımevi) basıldığı için ikbal kısa zamanda dergah'çıların uğrak yeri olur. ama derginin çıkartılması da ikbal'de karar altına alınmıştır. dergah'ın yöneticisi mustafa nihat özon o günleri şöyle anlatacaktır ;
- " ikbal kıraathanesi'ni askerliğini yeni bitirmiş iki kardeş açmıştı ilk kez. biz de oraya dadandıktı. halil vedat, ahmet hamdi, kadri yörükoğlu. işte bütün üniversiteli arkadaşlar. ahmet haşim bile dadanmıştı oraya. o zamanlar düyun - i umumiye'de çalışırdı. çıkınca ilk işi oraya gelmekti. haşim dolayısıyla abdülhak şinasi hisar de gelirdi. ünlü farsça öğretmeni tahir nadi zaten oranın gediklisiydi. eee, işte bizde dergiler çokluk böyle bir ortamda doğar. edebiyata, şiire, hikayeye düşkün birkaç kişi bir araya geldi mi ' haydi bir dergi çıkaralım ' derler. bizimki de aşağı yukarı öyle oldu. dergi çıkarmayı halil vedat ortaya attı. derginin adı için orada birçok ad önerildi, uzun bir liste ortaya çıktı. sonunda dergah'ta karar kıldık. derginin sorumluluğu da bana yüklendi. büyükbabamdan bir şeyler kalmıştı, işte onlardan beş on para geliyordu. zaten bin sayı basılıyordu."
o zamanlar ortalıkta ümit adında bir edebiyat dergisi daha dolaşıyordur. bu dergiyi de damat ferit'in yaveri tarık mümtaz göztepe çıkarıyordur. o zamanın birtakım genç yazarları da oraya yazıyorlardır. hecenin beş şairi diye bilinenler de aralarındadır. bunlar hep istanbulcudur. dergaçılar ise anadolucudur. birbaşka deyişle ümit'e karşıdırlar. bu yüzden daha başlangıçta karar vermişlerdir. dergah'a hecenin beş şairi'ndenyazı ve şiir almayacaklardır. öyle de yaparlar.
sayfa 260.

dergah'ın ilk sayısı 15 nisan 1921 günü yayınlanır. 15 günlüktür. dergiyi çıkaranların çoğu yahya kemal'in öğrencileridir.
sayfa 261.

1923 yılında dergah dergisi - 42 sayı çıkmıştır - kapandıktan sonra ikbal kahvesi yine gazetecilere kalır. buranın yeniden dirilik kazanması 1951 yılında orhan kemal'in adana'dan istanbul' göç etmesiyle başlar.
sayfa 263.