bugün

şeyh bedreddin

T24'te hakkında uzun bir yazı dizisi yayinlanıyor şu sıralar. Epey ezber bozucu ve çok doğru gözüküyor. Özetle şöyle;
Şeyh bedreddin bırak alevi olmayı tam aksine sunni bir fakih, zaten musa çelebinin kazaskeri. Musa çelebi diye biri olmasa adını bile duymayacaktık iddiası var yazıda. ilaveten soyca selçuklu hanedanlığı ile bağı var ki osmanoğlu için acayip tehlikeli bir şey bu. Fakat bizim bedro beceriksiz de bi adam. Misırda üc beş dervişle uğraşamayınca anadoluya geliyor, şeyhliği de o mısır günlerinden. Candaroğlu ve eflak prensinin desteğiyle deliormanda isyan çıkartıyor. Isyanın akabinde osmanlı tarihçileri aralarında 4 yıl olmasına rağmen onu torlak ve börklücenin isyanıyla ilişkilendiriyor ki bu adamlar iran kaynaklarında bile tiksintiyle bahsedilen tipler. Bariz bir itibar suikasti yapılıyor tabi. Bu arada yazı dizisinde yok ama şu yarin yanığından gayri meselesi net değil aslında. Benzer bir hareket olan Hurremilerde yarin de ortak olduğu biliniyor mesela.

Daha sonra nazım o düzmece tarih metninde (yazarı şerafettin adında bir osmanlı tarihçisi ve mainstream bilgilerin tamamında kaynak o) boncuk bulup iyi bi halt yapmış gibi bunun arkaik komunist bir isyan tertipledigini anlattığı meşhur kitabını yazıyor.

Zülfü livaneli vb sözümona aydınlar da bu geleneği devam ettirip sahte kahramanlarıyla avunmaya devam ediyorlar.

Özetin özeti; şeyh bedrettin arkaik bir komunist alevi değil sunni bir fakih ve dış güç kışkırtmasıyla osmanlıya isyanın sonrasında selçuklu soyu ile bağı olması hasebiyle torlak ve borkluce gibi gavatlarla aynı torbaya atılarak itibarı zedelenmiş bir kişilik.