bugün

ankara savaşı

osmanlı'yı fetret devri denilen döneme sokan, emir timur'un kazandığı savaş.

iki sultan arasındaki mektuplaşmaları okudum da, eh yani yıldırım bayezid de çok aşırı kendine güvenmiş, kullandığı dil gerçekten o devrin devlet adamlığına yaraşır olmamış hiç. timur aslında savaşmayı planlamamış gibi görünüyor mektuplaşmalarda. gayet diplomatik yazmış, bak din kardeşiyiz, gel şu adamları teslim et sıkıntı olmasın diye uyarmasına rağmen, bayezid, adama "topal köpek" demiş, bir sürü hakaretin bini bir para...

hayır zaten anadolu'da güçlendin diye başta germiyanoğlulları olmak üzere tüm beylikler sana gıcık, timur ile savaşta kimi destekleyeceğini umuyordun be bayezid dedem... ah ah.

timur'un savaşa fillerle geldiği, hayatlarında ilk defa fil gören osmanlı sipahilerinin "ananıski, bu ne lan böyle?" diyerek, tırstıkları, bazılarının timur safına geçtikleri ve yıldırım bayezid'e ihanet ettikleri söylenir.

bu savaşta timur, yıldırım bayezid'i esir aldı ve padişah esarette öldü. timur'un, yıldırım bayezid'e esir olduğu süreçte de herhangi bir devlet adamlığına yaraşmayacak bir harekette bulunmadığı belirtilir ama bazı kaynaklarda da bir kafese tıkıp, yanında gittiği yerlere götürdüğü söylenir. bayezid'in, esarette gördüğü kötü muameleden dolayı öldüğü, bazılarında da kahrından kendini içkiye verdiğinden, ve içkiden öldüğünden bahsedilir ama bu kulağa çok mantıklı gelmiyor.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar