bugün

kastamonu

kadınları kurtuluş savaşı-milli mücadelede yemeyip-giymeyip hatta kundakta ki bebenin boğazından kesip mustafa kemal'in ordusuna kağnı ile taşıyan kadınlardır..
doğası belki de türkiye'nin en güzel doğasıdır..

fransa'nın antep ve yöresinden çekilmesine sebep olan bu kadınlardır .
fransız ateşemiliteri , mustafa kemal'in ordusuna kağnı ile yağmurda -çamurda (eylül-1919 başı )yalınayak ,sırtlarında kundak ,erzak ve giysi götürürken görüp bu milleti yenemeyiz deyip hemenistanbul'a dönüp fransız ordusunu anadolu'dan çekin yoksa waterloo'dan beter yenilgi alırız demiştir . sonuç ekim -1919 sonu fransa anadolu'yu terk eder.
şu konuşma geçer ateşe militer ile(tercüman) köylü kadını arasında , kağnıda ki bohçalarda yığın halinde yün çorapları gören ateşemiliter yırtık yemeni ve çorapla öküzü çeken öküzü boyundurluğunu çeken kadına sorar ,niye sağlam çorap alıp arabadan giymiyorsunuz diye,kadın onlar kemal paşanın çorapları diye cevap verir. ( inanın şu an yazarken gözlerim doldu bu yaşta.)
bu ülke terle kanla kazanıldı.
(tarihte oynama olabilir)



***

bazı vadilerine hala insan eli değmemiş olabilir ,kıyıları da 30 sene öncesine kadar bakirdi.

gelelim fasulyenin nimetlerine erkeği beş para etmez, açıkça yazayım. ben icadiye'de büyüdüm kuzguncuk'un yarısı kastamonuludur, ayrıca feshane'nin olduğu semtte de epey kaldım. anlayan anlar.