bugün

alf inge haaland

norveç milli takımıyla 1994 dünya kupası'nda da boy göstermiş olan defans oyuncusu. ancak herkes onu 2001 yılında old trafford'da manchester united ile manchester city arasında oynanan bir derbi maçında roy keane tarafından futbol hayatının gayet hayvanca bir şekilde bitirilmesiyle hatırlar. futbol tarihinin en trajik faüllerinden biridir bu, ve hikayesi de şöyledir;

eylül 1997'de elland road'da leeds united ile manchester united'ın karşı karşıya geldiği ve leeds'in 1-0 kazandığı premier league maçında alf inge haaland roy keane'e kendi ceza sahası içinde faül yapar, keane yerden kalkamaz. haaland bunun üstüne keane'in başına büyük bir hışımla gelerek "yalandan yatma lan kolpa" babında bir şeyler der. ancak roy keane o sezonu kapatır ve haaland'ın sözlerini de hiç unutmamıştır, taa ki 3.5 sene sonrasına dek.

21 nisan 2001'de manchester united ile manchester city old trafford'da karşı karşıya gelir. united şampiyonluğa doğru giderken, city ise kümede kalma savaşı vermektedir. aynı zamanda roy keane'in kanlısı haaland bu sefer city formasıyla karşı takımdadır. city'nin beraberlik golünden yalnızca 1 dakika sonra, keane bir pozisyonda topu uzaklaştıran haaland'ın sağ diz kapağına krampon tabanıyla öyle bir dalar ki, haaland'ın iki dizi birbirine çarpar, iki ayağı da yerden kesilir ve havada neredeyse yarım takla atarak yere düşer. bunu yaparken "al bunu, seni amcık" diye de haykırmıştır. kırmızı kartı yedikten sonra yerde yatan haaland'ın başına gelerek** "Bir daha numara yaptığımı sakın söyleme, takım arkadaşın Wetherall da sırada" gibisinden bir şeyler söyleyerek kendince intikamını almış olur. bu olay bütün ingiltere'de büyük bir tepkiyle karşılanır, çünkü alf inge haaland bu sakatlıktan sonra bir daha 90 dakika maç çıkartamaz ve 2003 yılında sakatlıktan dolayı futbolu bıraktığını açıklar. roy keane ise akabinde 5 maç oynamama cezası ve 150 bin pound para cezası alır, sonuç itibariyle de haaland'ın futbol hayatı sona ermiştir.

işte böyle trajik bir şekilde futbola veda etmiştir bu norveçli.

eylül 1997;
görsel
görsel

nisan 2001;
görsel
görsel