bugün

mehdi

Çoğu dinde bir kurtarıcı inancı ve beklentisi vardır. islam Yahudilik Hristiyanlık gibi semavi dinlerde olmakla birlikte budizm, hinduizm, konfüçyanizm gibi dinlerde de vardır.

budizme göre budanın tamamlayamadığı dini bi gün dünyaya gelip tamamlayacak olan kişi metteya'dır.

Ne zaman geleceği ise hinduizmde şöyle betimlenir.
Geleceği beklenen ideal zamanın vakti ve süresi her dinde merak konusu olmuştur. Genelde bu süreç dünya hayatının sonlarına doğru öngörülmüştür.

Hinduizm’e göre ülke barbarlar tarafından istilâ edilecek, dinin inanç öğretisi yok olacak, barbar hükümdarlar halkı soymaktan başka bir şey düşünmeyecektir. Halkın kıymetli eşyalarını, kadınlarını, kızlarını ellerinden alacaklar, asaletin tek şartı zenginlik olacaktır. Aile bağları çözülecek, kimse evlenmek için bâkire aramayacak, kadınlar kocalarına sadakat göstermeyecek, çocuklarını henüz ana rahminde iken öldüreceklerdir. Tabiatın düzeni de bozulacak, mevsimlerin ahengi kalmayacak, yağmurlar zamanında yağmayacak, nehirler ve dereler kuruyacaktır. Devrin sonuna doğru ağaçlar otlara dönüşecek, insanlar kıtlık korkusuyla yaşayacaktır. Hinduizm’deki bu felâket tasvirlerinin benzeri Mecûsilikte, Yahudilikte ve diğer dinlerde de vardır