bugün

2022 katar dünya kupası

(bkz: #46038311)
(bkz: #46046026)

çeyrek finallerin de geride kaldığı, çok ilginç bir turnuva oluyor. önce sıralamayı bir güncelleyelim:

5.)hollanda--(çeyrek finalde normal süresi ve uzatma dakikaları 2-2 biten maçta penaltılarla elendi)
6.)brezilya--(çeyrek finalde normal süresi 0-0 uzatma dakikaları 1-1 biten maçta penaltılarla elendi.)
7.)ingiltere-------(çeyrek finalde 2-1 yenildi.)
8.)portekiz-------(çeyrek finalde 1-0 yenildi.)
9.)japonya-------(ikinci turda 1-1 berabere kalıp penaltılarda elendi.)
10.)ispanya------(ikinci turda 0-0 berabere kalıp penaltılarda elendi.)
11.)avustralya---(ikinci turda 2-1 yenildi.)
12.)a.b.d.---------(ikinci turda 3-1 yenildi. gruplarda 5 puan topladı.)
13.)polonya-----(ikinci turda 3-1 yenildi. gruplarda 4 puan topladı.)
14.)güney kore-(ikinci turda 4-1 yenildi.)
15.)senegal------(ikinci turda 3-0 yenildi.)
16.)isviçre-------(ikinci turda 6-1 yenildi.)
17.)almanya----(4 puan, 1 averaj, 6 gol attı, 5 gol yedi)
18.)ekvador----(4 puan, 1 averaj, 4 gol attı, 3 gol yedi)
19.)kamerun---(4 puan, 0 averaj, 4 gol attı, 4 gol yedi)
20.)uruguay----(4 puan, 0 averaj, 2 gol attı, 2 gol yedi)
21.)tunus-------(4 puan, 0 averaj, 1 gol attı, 1 gol yedi)
22.)meksika---(4 puan, -1 averaj, 2 gol attı, 3 gol yedi)
23.)belçika-----(4 puan, -1 averaj, 1 gol attı, 2 gol yedi)
24.)gana--------(3 puan, -2 averaj, 5 gol attı, 7 gol yedi)
25.)suudi arabistan(3 puan, -2 averaj, 3 gol attı, 5 gol yedi)
26.)iran--------- (3 puan, -3 averaj, 4 gol attı, 7 gol yedi)
27.)kosta rika--(3 puan, -8 averaj, 3 gol attı, 11 gol yedi)
28.)danimarka(1 puan, -2 averaj, 1 gol attı, 3 gol yedi)
29.)sırbistan---(1 puan, -3 averaj, 5 gol attı, 8 gol yedi)
30.)galler-------(1 puan, -5 averaj, 1 gol attı, 6 gol yedi)
31.)kanada-----(0 puan, -5 averaj, 2 gol attı, 7 gol yedi)
32.)katar--------(0 puan, -6 averaj, 1 gol attı, 7 gol yedi)

son 16 turu için yazdığım giride bu turnuvanın ileride belgesellere konu olacağını iddia etmiştim. 2022 dünya kupası dediğimi doğrulayacak şekilde ilerliyor.

açıkçası herkes gibi ben de brezilya-hırvatistan eşleşmesinde brezilya'yı açık ara önde görüyordum. dört maç içinde kazananı en net maç o gibi görünüyordu. normal süresi golsüz geçen maçın uzatma dakikalarında, hem de ilk devrenin sonunda neymar'ın attığı golle beraber de "hırvatistan'ın kısmeti buraya kadarmış, maç bitti" dedim. ama belli ki brezilyalı topçular da öyle diyip maç bitti sandılar. 15 dakika daha oynamaları gerektiğini unuttular. hırvatistan bir kontratakla uzatmaların ikinci yarısının sonuna doğru beraberliği yakaladı. zaten moral avantajını kazanan hırvatistan bunun yanına bir de son yıllardaki turnuvalarda elde ettiği penaltı tecrübesini ekleyince brezilya'yı eleyiverdi. bu yaş ortalaması yüksek hırvatistan takımının iki maç üst üste 120 dakika böyle performans göstermesi gerçekten takdir edilesi. modric değil 37, 27 yaşında topçuların zor kaldıracağı bir tempoyla oynuyor. bir sonraki rakipleri arjantin olacak. benim kupanın en güçlü final adayı olarak gördüğüm brezilya'yı elemelerinin ardından arjantin'i de geçmeleri sürpriz olur mu bilmiyorum. ama tabi ki kağıt üzerinde yine sürpriz olarak görünecekler.

kupanın penaltılara kalan diğer maçı da hollanda-arjantin karşılaşması oldu. maç boyunca arjantin'in yine iyi bir görüntü verdiğini düşünmüyorum. ama messi gerçekten takımını taşımayı da geçip artık arkasından sürüklüyor. inanılmaz bir asistle arkadaşına gol attırıp bir de penaltı atışını gole çevirerek takımını 2-0 öne geçirdi. ancak maçın sonlarına doğru oyuna giren, beşiktaş'ta forma giyen wout weghorstattığı ilk golle takımına umut verdi, son saniyelerdeki etkileyici serbest vuruş organizasyonu sonucu attığı golle de maçı uzatmalara taşımayı başardı. ekstra sürede gol gelmeyince maç penaltılara kaldı. tarihi bir sonuç elde etmeye yakın olan hollanda, başarısını penaltı atışlarında sürdüremedi ve elendi. böylece arjantin hırvatistan'ın yarı finaldeki rakibi oldu.

muhtemelen çoğu kişi için sonucu en tahmin edilebilir maç fas-portekiz maçıydı. tabi ki bir önceki turda kuvvetli bir oyunla isviçre'yi 6-1 yenen portekiz bu karşılaşmanın ağır favorisiydi. ama fas ikinci turda elediği ispanya'nın ardından portekiz'i de geçip iberya'yı fethetmeyi başardı. bu sonuçla bir dünya kupasında yarı finale kalan ilk afrika takımı fas oldu.

portekiz'de geçen turdaki gibi bu turda da ronaldo ve cancelo gibi büyük isimler yedek kulübesindeydi. santos hoca ilk yarının sonlarına doğru yedikleri golün ardından ikinci yarının ilerleyen dakikalarında maç hiç dönecekmiş gibi de durmayınca bu isimleri biraz da can havliyle oyuna aldı. iddialı isimlerin oyuna girmesi çok bir şey değiştirdi mi? hayır. ama maçın sonlarında ronaldo'ya belki de tekrar kahraman olmasını sağlayacak bir fırsat doğdu ancak o iyi bir vuruşla bu fırsatı değerlendiremedi. böylece ronaldo muhtemelen son dünya kupasını da böyle bitirmiş oldu. 2022 dünya kupası başlarken dünya kupasında atılan gollerde ronaldo messi'nin önündeydi ancak katar'da atılan gollerle sıralama değişti ve messi ronaldo'yu geride bıraktı.

çeyrek finallerin adı en büyük maçı ingiltere-fransa eşleşmesiydi herhalde. maçın kendisi de adı gibi büyük oldu. iki takım da temkinden adım atmaya korkacak bir futbol oynamadan, gayet keyifli bir futbol ortaya koydular. fransa'nın güzel golüne ingiltere kane'in ayağıyla bulduğu penaltı golüyle cevap verdi. sonra fransa giroud ile tekrar öne geçti ve ingiltere tekrar penaltı kazandı. topun başına yine harry kane geldi. ancak bu kez isabetli bir atış yapamadı ve topu üstten dışarıya attı. bu kaçan penaltı da aslında ingiltere'yi motivasyon olarak yıktı ve kalan az dakika daha fazla gol olmadan geçiverdi. böylece fransa yarı finale çıkan takım oldu ve kupa yine eve gelemedi.*

şimdi yarı finallerde arjantin-hırvatistan ve fas-fransa maçları olacak.

messi takımını sürüklemeye devam edecek mi yoksa hırvat veteranlar yine tecrübelerini konuşturacaklar mı? fransa bekleneni yapıp fas'ı rahat mı geçecek yoksa fas iberya fethinin ardından fransa'yı da geçerek kıtanın içlerine ilerleyecek mi? final dört sene önceki gibi hırvatistan-fransa mı olacak? yoksa fas bir rüyayı mı gerçekleştirecek? ya da messi gerçekten senelerdir konuşulan o kupaya doğru mu gidiyor? bunların cevaplarını yakında öğreneceğiz.

ben yarı finallerden sonra yine burada olurum. o zamana kadar penaltınız hiç kaçmasın.