bugün

büyük taarruz

taarruzun 3. günü 28 ağustos 1922...
görsel

*izmir'deki yunan orduları başkomutanı general hacianestis, cephenin yarıldığını ancak 27 ağustos'u 28 ağustos'a bağlayan gece geç saatlerde öğrenebilmişti.
ona göre hala ordu dumlupınar'da toplanıp taarruz edebilirdi.

*28 ağustos sabahı taarruza geçen süvari tümeni afyon'un hemen kuzeyindeki döğer'i geri alarak altıntaş istikametine ilerledi.
süvarilerin yapmış olduğu şiddetli takip neticesinde ve yakup şevki paşa komutasındaki 2. ordunun ilerlemesi ile kütahya yolu trikupis kuvvetlerine kapatıldı.

*general digenis'in kolordusundan arda kalanlar ise afyon-eskişehir demiryolunun batı kısmına çekilmeye başladı.

*general frangou yönetimindeki diğer yunan kolordusu uşak'a doğru çekilirken, izzettin (çalışlar) bey'in kolordusu takip ederek, frangou kuvvetlerinin dumlupınar ile bağlantısını kesti.

*bir başka süvari tümenimiz ve kemalettin sami bey'in kolordusu, frangou-izzettin bey takip hattı ile dumlupınar arasına girerek trikupis'in batı yönünü de kapatarak düşman unsurlarının izmir'e doğru çekilmesine engel oldu.

*böylece düşman kaçabileceği tek yön olan dumlupınar'da kurt kapanına alınmaya başlanmış, trikupis ve digenis'in kuvvetleri kuşatılmaya başlanmıştı.

*yunan ordusu adeta bir çöküş yaşıyordu. mustafa kemal'in askerleri tarafından tek vuruşta 3 eşit parçaya bölünen yunan ordusu komutanı trikupis, general frangou'nun kendisini dumlupınar'da beklediğine inanıyor, dumlupınar'a varıp onunla birleşerek türk ordusunu saf dışı bırakacağını umuyordu. oysa onu dumlupınar'da bekleyen tek şey kurt kapanı'ydı...

*afyonkarahisar'ın tamamı düşman unsurlarından temizlendi.

28 ağustos gününün muharebeleri gazetelerde şu şekilde neşredilmiştir;
görsel

hakimiyet-i milliye: dün bütün cephelerde, bilassa afyonkarahisar mıntıkasında muharebeler muvaffakiyetle devam etmiştir. afyonkarahisar ele geçirilerek çok esir ve ganimet alınmıştır.

tevhid-i efkar: halkın manevi kuvveti hayret derecede yüksektir. bütün millet seneler sürecek harbe hazırdır.

#tarih
güncel Önemli Başlıklar