bugün

hugo chavez

dün gece ntv'de yayınlanan amerikan yapımı bir belgeselde kötülenen venezuella başkanı. faşizm ile komünizm karışımı bir tarzı var. halkla zirveye gelmiş bir adam. darbe meraklısı olsa da darbe ona karşı yapılmış fakat ertesi gün halkın sokakalara dökülüp darbecileri esir almasıyla amerikanın elinden kurtulmuş başkandır.

bizdeki ulusa terslenişten farklı olarak alo başkan adlı bir program hazırlıyor devlet kanalında. telefonla ona ulaşıyor derdi olan ve o da doğrudan bakana-müsteşara soruyor neden böyle bir durum meydan geldi diye. yolsuzluk olması imkansız bu şekilde.
dün bir anektod hakkaten beni etkiledi. sanırım bir tarım arazisi ekilmemiş chavez de bağırıyor bakana,yerel amirlere "siz nerdesiniz neden böyle bir durum meydana geldi illa bana mı ulaşması lazım halkın , illa ben mi ilgileneceğim" diye.bizde köylerde hekrarlarca arazi parasızlıktan ve gelir azlığı yüzünden ekilmiyor. venezuella daki toprak reformuna göre tarım arazilerini boş bırakmak yasalara göre suç!
evet çok sert, ama halkına değil kabinesine, bürokrasisine karşı sert, onu yalanlarla eleştirenlere karşı sert.
gazetelerdeki kaynak kıçım haberlerine karşı bayağı sert bir tavırla karşı çıkışını basın susuturuluyor diye yansıtmış. bizdeki gazeteci kovdurmaları, basına dava açmaları belgesel yapmaz niyeyse o amerikan kanalı msnbc.