bugün

kazım karabekir

bugün vefatının 73. senesi olan kurtuluş savaşımızın değerli doğu cephesi komutanı, atatürk'ün silah arkadaşı, varlığımızı borçlu olduğumuz kıymetli insanlardan...

1902 yılında harbiyeye girerek türk ordusuna katılmış ve vatanın ihtiyaç duyduğu her cephede vatan, millet, bayrak ve namus aşkına savaşmış bir komutan...

ilk olarak hareket ordusu ile birlikte gerici yobaz 31 mart ayaklanmasının bastırılmasında rol almış, ardından balkan savaşlarında vatan müdafasında bulunmuş, ardından gelen birinci dünya savaşında çanakkale, suriye, iran, ırak(kutul amare), kafkasya ve doğu cephesinde görev yapmıştır.

çanakkale savaşlarında gösterdiği kahramanlıklardan ötürü "alçıtepe kahramanı" olarak anılmıştır.

kazım karabekir paşa, türk kurtuluş savaşının seyrini değiştiren komutandır.
görsel

kendisi de tıpkı mustafa kemal gibi, müfettiş olarak görevlendirilmiş ve 19 nisan 1919'da trabzon'a çıkmış, ardından erzurum'a geçerek 15. kolordu komutanlığı görevine başlamıştır.

erzurum'daki 15. kolordu, ordusu dağıtılmış olan osmanlı'nın elinde kalan yegane silahlı, harbe hazır donanımlı gruptur.

ve kazım karabekir paşa, 19 mayıs 1919'da samsun'a çıkarak milli mücadeleyi başlatan mustafa kemal paşa'yı tutuklaması kendisine emredilmesine rağmen, "ben ve kolordum emrinizdeyim paşam" diyerek mustafa kemal paşa'nın emrine girmiş, erzurum kongresinin güven içinde toplanmasını sağlayarak kurtuluş savaşımızın kaderini belirlemiştir.

tbmm orduları doğu cephesi komutanı olarak kaybedilen sarıkamış, kars, artvin ve batum'u tekrar geri alarak misak'ı milli sınırlarımızın doğu yönünü güven altına almış doğu sınırlarımızdaki ermeni tehdidini tarihe gömmüştür.

ulu önder atatürk, nutuk'ta kazım karabekir'den şöyle bahseder;
"kâzım karabekir paşa ve adamları kurtuluş savaşı'nda canları pahasına savaşarak galip geldiler. bu galibiyet sadece onların değil bütün türk milletinin galibiyetidir..."

tabi kazım karabekir paşa'nın doğu cephesinde başka yaptıkları da vardır.
zaten kazım paşa'yı da karabekir yapan bunlardır...

gürbüz çocuklar ordusu...
karabekir paşa, göreve başladığı 1919 yılından itibaren doğu anadolu'daki öksüz, yetim hemen hemen bütün çocukların bakım ve eğitimini üstlenerek adeta bir devrim yaptı.
görsel

sadece erzurum vilayetinden tam 6000 çocuk kazım karabekir'in gürbüz çocuklar ordusuna dahil edildi.
görsel

karabekir paşa'nın gürbüz çocukları doğu anadolu bölgesindeki ilk izci teşkilatıydı.
görsel

çocuklar modern eğitim sistemi ile eğitiliyor yakında kurulacak genç cumhuriyetin subay, astsubay, öğretmen, akademisyen kadroları ilk eğitimlerini alıyordu.
karabekir paşa'nın yetimleri arasında her milletten, her dinden çocuk vardı.
türk, kürt, zaza, ermeni, yezidi pek çok çocuğa memleketin en zor zamanlarında sahip çıkılmıştı.
görsel

devletin halkına sırtını çevirdiği, padişahın kendi bekası için tebasını işgalcilerin insafına terk ettiği o yıllarda yapılan bu organizasyonun büyüklüğüne bugün bile aklımız sırrımız yetmiyor.

kazım karabekir'in o yıllarda hayata geçirdiği bu proje adeta "devlet baba" nın tarifiydi...

yetimlerin babası kazım karabekir'in gürbüz çocuklar ordusu, cumhuriyetimizin kurulmasıyla birlikte gürbüz türk çocuğu projesine dönüştü.

savaştan yeni çıkmış genç cumhuriyetimizin ilk yıllarında sağlıklı çocuklar, sağlıklı bir nesil, sağlıklı bir gelecek yetiştirmek için başlatılan, ulu önder atatürk'ün fevkalade önem verdiği bir projedir gürbüz türk çocuğu projesi.
görsel

karabekir paşa, askerlik hayatı dışında, aydın, modern, cumhuriyetçi bir aile babasıydı.
kendisi güzel keman çalar, eşi iclal hanım piyanosuyla ona eşlik eder, kızı timsal de anne ve babasını yalnız bırakmazdı.
görsel

cumhuriyetimizi kuran, cumhuriyetimizi yükselten o altın neslin en önde gelen isimlerinden biriydi karabekir...

ruhu şad, mekanı cennet olsun.

son olarak zaferden sonra yapılan bir karabekir portresi;
görsel

posterin üzerinde; "ermenistan fatihi ve yetimler babası, muzaffer şark ordularımızın kumandanı kâzım karabekir paşa hazretleri" yazıyor...

#tarih
güncel Önemli Başlıklar