bugün
- melih gökçek soruşturması ne oldu18
- sözlük yazarlarının kombinleri6
- fatma betül sayan kaya yalnız değildir27
- ortada bir yolsuzluk olmaması8
- sözlüğün meme platformuna dönmesi7
- yağmurdan nefret etmek3
- heyt bey'nin fon olayından para kazanmış olması7
- adam yine kazanacak3
- nihat genç5
- fırtınalı hava2
- yazarların kulaklığında şu an çalan şarkı15
- albea var mı abi düşük kilometreli5
- romanya52
- matkabın var mı diye mesaj atan kız4
- ankara da aym önünde intihar eden emekli polis8
- işsiz2
- avrupanın en ucuz mazotunu kullanıyoruz24
- bir zirve yapsak kim kimin yanında oturur34
- otel odası10
- 28 eylül 2026 deniz göktaş'ın ilk duruşması2
- türkiye24
- almanya25
- fatma betül sayan kaya39
- karton toplayan çocuk16
- 2 gecede 40 bin iranlıyı katleden molla rejimi14
- 25 eylül 2026 aym önünde intihar eden emekli14
- dünya61
- yüksek enflasyon3
- sözlük kızlarının ojeleri16
- sözlükteki ayakçılar10
- roketsan'ın karaok füzesinin hava hedefini vurması2
- vietnam da gençleştirme ameliyatı olan adam9
- flört uygulamasında eşleşme algoritması3
- yağmurlu havalarda yapılabilecek en güzel şeyler2
- kadınların sapık olması10
- 8 dakikadır entry girilmiyor3
- nick vermeden bir yazara seslen14
- nikola tesla'nın kürt olması10
- meme yalarken düşünülen şeyler4
- hiçbir şeyin sarmaması10
- fatma betül sayan kaya'nın yeni partili çıkması4
- tulumba tatlısı3
- sözlüğün tek ve mutlak hakimi4
- ikiye on kala2
- yunanistan12
- anın görüntüsü31
- charlie chaplin'in sesi2
- cedidacer7
- başka ülkelre vatandşlk başvrsu yapn milltvekilri12
- amerika birleşik devletleri31
cevap bir: ille de tanrı olmalı diye düşünmedim. her şeyde tanrının sanatıyla büyülenmek her şeyde tanrıyı görmek kişisel bir tercih olmalı diye düşünüyorum. her deist böyle değildir. ama varlığımızda, şu alemde tanrıya dair izler görmenin normal olduğunu düşünüyorum.
cevap 2: yaratıcı kendini neden gizler? ben gizlediği kanaatinde değilim. ya da gizlemek için çaba harcadığı söylenemez. tabiat kanunlarına tabi olan varlıklarız bizler. bu halimizle bu kanunların dışında bir deneyim yaşamamız mümkün değildir. tanrının da bu kanunları ihlal edebilmesi olasılık dahilinde gibi gözükmemektedir. kısacası tanrının bir kuluyla iletişime geçip onun vasıtasıyla insanlığa mesajlar ulaştırması imkansızdır. varlığını bildirmesi şart olsa idi bu fiziki alemde bizim için bir yaşam tasarlayıp hayata geçirmezdi diye düşünebiliriz. yani düzeni başka yaratırdı.
cevap 3: tek tanrı inancını benimsemiş olmanın tek tanrılı inanç kültürünün içinden gelmekle bağlantılı olabileceğini söyleyebiliriz. bu açıdan dinlerin rolü yadsınamaz. genel olarak kimse bu hususta fazla kafa patlatmamakta zaten.
cevap5: yaratıcı unsurların oluşum evresi yani tanrı nasıl tanrı oldu mevzusu dinlerde mantık dışı bir biçimde anlatılmakta ezeli ve ebedi olduğu inancıyla. onun ezeli ve ebedi oluşunun nedeni nedir? nedensiz bir düzen, nedensiz bir mahiyet, özellik vb olamaz. bu nedenin bilgisine ulaşma çabam olmadı. daha doğrusu bir teoriyle karşılaşmadım, ilgilenmedim.
cevap6: insan psikolojik olarak zafiyetleri olan bir mahluk olduğuçün sığınacak bir güç aradığı söylenebilir. inanmak isteği en temelde psikolojik bir hadisedir. tanrıya inanmak inanmamak kişinin işine yaraması bakımından iyidir. gerisi zaten önemsizdir.
cevap7: yaratıcıların bir şeye karışmadığı düşüncesine içinde yaşamakta olduğumuz sistemin işleyiş düzenini göz önünde bulundurarak ulaştım. yani tanrı mucize yaratmak isteyecek olsa idi demin de dediğim gibi bizi böyle bir sistemin içinde yaratmak istemezdi.
cevap8: dünyada işlenen suçları cezasız bırakan tanrı değildir. insanlıktır. ahiretin olmaması tanrının adaletsizliğini göstermez. zira adaletin önündeki engel tanrı değildir. insana adaleti uygulatmayan tanrı değildir.
bazı soruları yanıtsız bıraktım. ahiret inancı olan deistlere sorulmuş sorulardı bunlar zira.
ben ille de tanrı vardır diyenlerden olmadığım için geçiştirdim genel olarak.
cevap 2: yaratıcı kendini neden gizler? ben gizlediği kanaatinde değilim. ya da gizlemek için çaba harcadığı söylenemez. tabiat kanunlarına tabi olan varlıklarız bizler. bu halimizle bu kanunların dışında bir deneyim yaşamamız mümkün değildir. tanrının da bu kanunları ihlal edebilmesi olasılık dahilinde gibi gözükmemektedir. kısacası tanrının bir kuluyla iletişime geçip onun vasıtasıyla insanlığa mesajlar ulaştırması imkansızdır. varlığını bildirmesi şart olsa idi bu fiziki alemde bizim için bir yaşam tasarlayıp hayata geçirmezdi diye düşünebiliriz. yani düzeni başka yaratırdı.
cevap 3: tek tanrı inancını benimsemiş olmanın tek tanrılı inanç kültürünün içinden gelmekle bağlantılı olabileceğini söyleyebiliriz. bu açıdan dinlerin rolü yadsınamaz. genel olarak kimse bu hususta fazla kafa patlatmamakta zaten.
cevap5: yaratıcı unsurların oluşum evresi yani tanrı nasıl tanrı oldu mevzusu dinlerde mantık dışı bir biçimde anlatılmakta ezeli ve ebedi olduğu inancıyla. onun ezeli ve ebedi oluşunun nedeni nedir? nedensiz bir düzen, nedensiz bir mahiyet, özellik vb olamaz. bu nedenin bilgisine ulaşma çabam olmadı. daha doğrusu bir teoriyle karşılaşmadım, ilgilenmedim.
cevap6: insan psikolojik olarak zafiyetleri olan bir mahluk olduğuçün sığınacak bir güç aradığı söylenebilir. inanmak isteği en temelde psikolojik bir hadisedir. tanrıya inanmak inanmamak kişinin işine yaraması bakımından iyidir. gerisi zaten önemsizdir.
cevap7: yaratıcıların bir şeye karışmadığı düşüncesine içinde yaşamakta olduğumuz sistemin işleyiş düzenini göz önünde bulundurarak ulaştım. yani tanrı mucize yaratmak isteyecek olsa idi demin de dediğim gibi bizi böyle bir sistemin içinde yaratmak istemezdi.
cevap8: dünyada işlenen suçları cezasız bırakan tanrı değildir. insanlıktır. ahiretin olmaması tanrının adaletsizliğini göstermez. zira adaletin önündeki engel tanrı değildir. insana adaleti uygulatmayan tanrı değildir.
bazı soruları yanıtsız bıraktım. ahiret inancı olan deistlere sorulmuş sorulardı bunlar zira.
ben ille de tanrı vardır diyenlerden olmadığım için geçiştirdim genel olarak.
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar