din

Manevi destek ve isteğini başka hangi ideolojinin dolduracağını düşünüyorum. Bilmiyorum. Olmaması gereken seviyede rasyonellik insanı yoruyor, umudu yok ediyor. Rasyonel olmayan düşünceye sahip dini ideolojileri benimseyen insanların kötü ve içinden çıkılamayacak durumlar için yarattıkları tanrı yanımızda, bunda da bir hayır vardır, kaderdir gibi telkinleri tanrı’ya atfederek daha hızlı uyum sağlıyor veya atlatabiliyorlar.

Dini inancı bulunmayan insanların ölüm, korku veya hastalık gibi hassas konularda sığınacak bir metafiziksel varlık veya ögesi, nesnesi yoktur. Dinsiz insanlardaki tek iyi olmayanın bu olduğunu düşünüyorum. Vahşice bir savaş durumunda bağı olan kişiler yanında yoksa dinsiz insan kendini yalnız hissedip intihar edebilir çünkü içinde bulunduğu durumdan kurtulmaya veya bitse de acılarının dindirilemeyeceğine inanır ama kişinin dini intiharı yasaklıyorsa dindar insan her kötü durumda tecavüz edilse, işkence görse, ailesi öldürülse bile tanrısına sığınarak hayatta kalır, ve duruma alışır. Kafasındaki varlığa değer atfeder onun yanında olduğuna inanır hatta rüyalarında tanrı’nın onunla konuştuğunu bile bilinç altında yaratabilir. Bu ona yaşamda kalmak için mutlak manevi güç yaratır.

Dinsiz insan olağanüstü bir durum veya buhran halinde yaşama nedeni zor bulur. Din, zorlukları ve kötü durumları üstün bir varlığa dayanarak göğüs germe ve kişinin yalnız hissetmemesini sağlaması yönüyle çok önemli bir ideolojidir.