bugün

ford focus

su siralar yeni bir araca ihtiyacim olmasi sebebiyle arayis icerisindeyim. su siralar favori listeme ekledigim bir arac. son modelleri henüz yeni piyasaya ciktigi icin önceki "facelift" (2014-2019) modelleri ile ilgilenmekteyim.
rakipleri ile kiyas icerisindeyim.

rakipleri kimler?
volkswagen golf, opel astra, hyundai i30, mazda 3, skoda oktavia, seat leon vs. vs.

benim dogrudan golf (2016) ve astra (2017) ile kiyasladim.

motor bilgileri:
golf: 2 litre 140 beygir
astra: 2 litre 163 beygir
focus: 2 litre 150 beygir

golf:
Malzeme kalitesi cok yüksek. Rakiplerinin seri ürettigi otomobillere yerlestirdigi ekstralara ayrica para istemesi de cabasi. Örnegin; mesafe tempomati veya arka cam otomatigi. Bagaj hacmi olarak rakiplerinin oldukca gerisinde. Imaj ve marka degeri yüksek ama yatirim icin alinacak bir araba degil. Motor gücü olarak rakiplerinden arkasinda ama bu da daha akaryakit tasarufu saglamakta. Motor gücü bir golf icin yeterli fakat; rakiplerine göre daha fazla sesli.
Ic dizayni olarak cok sade ve sahsim adina cok sikici gelmekte.

astra:
Malzeme kalitesi fena degil. ic dizayni focus ile birlikte tartismaya acik fakat; sahsimin hosuna gitmekte. Orta konsolda dügme sevenler icin ideal dügme bulunmakta. Camlarin kücük olmasi aracta farkli bir güven vermekte ve iceriye cok fazla ses almamakta ama bircok pozisyonda görüs engeli olusturmakta. Bu üc aracta en ortopedik koltuklara astra´nin sahip oldugunu söyleyebilirim. Focus ve golf´ten daha güclü bir motora sahip olmasina ragmen kalkislarda biraz sorun cikartabiliyor. belki de aliskanlik gerektiren bir durumdur.
Bircok güvenlik asistanlarinin cok asiri tepki vermesi, sürücünün kafasini karistirabiliyor. Örnegin; öndeki araca fazlaca yaklasildiginda yüksek sesli alarm calmasi.
bagaj hacmi olarak focus´un arkasinda golf´ün önünde.

focus:
bircok ekstra zaten icinde. eklenti yapilan ekstralar da rakiplerindeki gibi cok pahali degil. kalite olarak fena degil. özellikle önceki modellerine göre kalitesini arttirmis bulunmakta.
direksiyon isitma, ön cam isitma gibi ekstralari icerisinde bulunduruyor ve güvenlik asistanlari gayet iyi bir sekilde calisiyor. rahat ama orta konsolün öne dogru cikik olmasi ile birlikte bacak alanini daraltmakta. süspansiyon konusunda abisi mondeo´dan biraz örnek alsa cok muhtesem bir arac olacak.
aston martin görünümüne sahip olmasina ragmen herkeste olmasi sebebiyle fazla dikkat cekmiyor. sahsim adina büyük bir avantaj.
ivme kazanmada cok iyi ama son süratte astra´nin saatte 10 km arkasinda kaliyor.
bagaj hacmi olarak bmw 3 (station) serisinden de fazla hacme sahip.

sonuc:
fiyat performas konusunda orta sinif harika bir arac. düz bir golf yerine dolu bir focus sahibi olunabilinir.
kücük bir aile icin ideal. gerekli olandan fazlasini icerisinde bulunduruyor. kücük motorlu olanlarinin durumunu bilmiyorum fakat; 150 beygir 2 litrelik motora sahip olanlari yeterli geliyor. ford´un büyük bir motor paletine sahip olmasindan dolayi, eski modellerindeki (2010-2015) 165 beygirl 2 litrelik motorlarinin dayanikliligi dillere destandir.