bugün

barbarossa harekatı

Nazilerin Sovyetler Birliğini işgal etmek için yaptıkları planın adıdır.

Yıldırım harekatına dayanır ama daha başlangıcından itibaren içinde ciddi hatalarda barındırır:

ilk hata yıldırım harekatı için ulaşım alt yapısı gerektiğidir. Oysa Rusya'da bu harekatı gereği gibi yapacak karayolu yok denecek kadar azdı o dönem. ikinci kısımda da tren hatlarında ray aralarının Almanya'nın kullandığından farklı olmasıdır.

ikinci hata: Sovyetler birliğindeki devrime karşı gurupların bu harekat sırasında kullanılmasının plan dahilinde olmamasıdır. Örneğin; Ukrayna'da devrime karşı ciddi bir halk gurubu varken, naziler bu dinamiği kullanmak yerine onlara da zulüm yapma yoluna gitmişlerdir.

Üçüncü hata: Hedefler arasındaki büyük coğrafi mesafe farkıdır. Daha başlangıcında petrol bölgeleri ve başkent hedeflenmiş olmasına rağmen bu iki bölge arasındaki devasa coğrafi mesafe farkının yaratacağı sorunların tam olarak ele alınmış olmaması. Öyle ki savaşın bir noktasında Alman orduları arasındaki mesafeler kapanamayacak boyutta olmuştur. Bu da herhangi bir sorunda destek sağlamayı imkansız hale getirmiştir.

Dördüncü ve bence en büyük hata: Rusya tarihinin yeterince iyi incelenmemesi ve kendisinden önceki işgallerdeki başarısızlık nedenlerinin hiç dikkate alınmamasıdır.
güncel Önemli Başlıklar