bugün

insanlık târihine ve akışına sonuçları itibâriyle direkt etki eden anlar ya da savaşlar vardır.

Temsil; attila roma'yı işgâl edip hrıstiyanlığı yok etmek üzereyken papa'nın onun ayaklarına kapanması ve barışa iknâ etmesi.

Temsil; osmanlı imparatorluğunun viyana'yı 2 defâ kuşatıp alamaması.

temsil; küba'da sovyet denizaltılarına, amerikan savaş gemilerini vurması yönünde verilen emri bir sovyet subayının son anda yerine getirmemesi.

barbarossa harekâtı da sâdece 2.dünyâ savaşının kaderini değil, insanlığın da kaderini etkileyen, gelmiş geçmiş en büyük kara harekâtıdır. Garip yönü şudur ki hitler stalin ile 2.dünyâ savaşı öncesi saldırmazlık anlaşması yapmıştı. Savaş başladıktan sonra da almanya avrupa'nın %90'ını işgâl etmişti ki hitler her şeyin kaderini değiştiren o büyük hatâyı yapıp sovyetlere savaş ilân etti.

eğer almanya bunu yapmasa avrupada istediği yerleri almış ve tek hedef ingiltere kalmıştı. üstelik sovyet rusya karşısında değildi.

1941 yılında başlayan harekât 1945 yılında sovyet rusya'nın berlin'i işgâl etmesiyle son bulmuş, bu harekât sâyesinde sovyet rusya yeni silâhlar icat etmiş ve belki de dünyânın süper gücü olma yolunda büyük bir sınavdan geçmişti.

Sâdece 2.dünyâ savaşının değil, tüm dünyânın kaderini değiştiren nazi almanyasının bu harekâtı normalde planlarda yoktu. Hitler'in bu âni harekât kararı milyonlarca insanın ölümüne sebep oldu. Kendisi de dâhil.
Arkadas şimdi Trt Belgelsele mi ?
Baktin xdddd..
600.000 Alman askerinden sadece 6.000 tanesinin geri donebildigi, soğuk yüzünden çıldırma vakalarının kurşunla vurulmalardan daha fazla olduğu harekattir.
kızıl sakal harekatı anlamına gelmektedir. çünkü barbarossa kızıl sakal anlamına gelip osmanlı kaptan-ı deryası hayreddin paşa' ya verilmiş bir lakaptır.
Nazilerin Sovyetler Birliğini işgal etmek için yaptıkları planın adıdır.

Yıldırım harekatına dayanır ama daha başlangıcından itibaren içinde ciddi hatalarda barındırır:

ilk hata yıldırım harekatı için ulaşım alt yapısı gerektiğidir. Oysa Rusya'da bu harekatı gereği gibi yapacak karayolu yok denecek kadar azdı o dönem. ikinci kısımda da tren hatlarında ray aralarının Almanya'nın kullandığından farklı olmasıdır.

ikinci hata: Sovyetler birliğindeki devrime karşı gurupların bu harekat sırasında kullanılmasının plan dahilinde olmamasıdır. Örneğin; Ukrayna'da devrime karşı ciddi bir halk gurubu varken, naziler bu dinamiği kullanmak yerine onlara da zulüm yapma yoluna gitmişlerdir.

Üçüncü hata: Hedefler arasındaki büyük coğrafi mesafe farkıdır. Daha başlangıcında petrol bölgeleri ve başkent hedeflenmiş olmasına rağmen bu iki bölge arasındaki devasa coğrafi mesafe farkının yaratacağı sorunların tam olarak ele alınmış olmaması. Öyle ki savaşın bir noktasında Alman orduları arasındaki mesafeler kapanamayacak boyutta olmuştur. Bu da herhangi bir sorunda destek sağlamayı imkansız hale getirmiştir.

Dördüncü ve bence en büyük hata: Rusya tarihinin yeterince iyi incelenmemesi ve kendisinden önceki işgallerdeki başarısızlık nedenlerinin hiç dikkate alınmamasıdır.
Başarısız olma sebebi %90 karadeniz üzerinden gerçekleşmemesi.

Türkiye'nin ittifaka dahil olmus ise idi basarili kılacaktı.
Hitler'in sonunun başlangıcı olan harekâttır.
Saldırdığı yer Fransa gibi bir yer değildi, Dünya'nın en büyük toprağı Sovyetler Birliği idi.Ve Ruslar işgal edilen diğer milletler gibi savaşmaktan korkmuyordu.

Eğer bu harekât başarılı olsaydı Hitler yine de savaşı kazanamazdı.Hangi ülke olursa olsun Sovyetler Birliği'ni tamamen işgal edip tamamen yönetimi ele alamazdı.

Mussolini bile Hitler'e "Rusya işgal edilemeyecek kadar çok büyük" gibisinden bir şey söylüyor 1943 yılında.

Ama eğer Sovyetler Birliği işgal edilseydi,Naziler bir süre orada borusunu öttürürdü ama Ruslar isyana kalkışırdı.Bunun sonucunda naziler yüzbinlerce slavı öldürürdü ama yine de çıkacak olan büyük bir isyan Almanlara ciddi zararlar verirdi.

Bazı kişiler, Sovyetlerin işgalinden sonra Almanların sonsuz güce sahip olacağını sanıyor ama bu yanlış.Sadece beyaz ırka mensup ve aryan ırka mensup olmayan insanları köle gibi gören bir zihniyet Amerika gibi dünyaya hükmedemezdi.ilk başta Ruslar olmak üzere hiç kimse Hitler'in sapkın düşüncelerine boyun eğmezdi.Barbarossa harekâtı başarılı olduktan sonra savaş birkaç yıl daha uzardı.Sonra Hitler Britanya'yı da işgal etmeye çalışırdı ama Britanya donanması kadar iyi deniz gücü olmadığı için ağır kayıplar verirdi.Amerika'nın savaşa girmesiyle ve artan isyanlar sonucu da savaşı kaybederdi.
alman ordusu 4 milyon kişi ve 3 ordu gurubu ile rusyaya saldırmıştır. gelmiş geçmiş en büyük askeri operasyon olarak kabul edilir.

ama herkes harekatın sadece sonucuna odaklandığı için operasyon hakkında bilinenler sınırlı kalmıştır. Tıpkı napolyo'nun moskova seferi gibi.

istersen tüm avrupayı fethet. Sonunda yenildiysen önemsiz bir eylem gercekleştirmiş gibi oluyorsun insanların gözünde:)
harekatı başladığı haberi, yatağında uyumakta olan ismet paşa'ya, kendisini uyandırmak suretiyle verilir.. haberi ciddiyetle dinleyen ismet paşa yataktan şıraaak diye zıplayıp göbek atmaya başlar..

aynı anda hem alman, hem rus tehditinden kurtulduğunu öğrenmek böyle bir şey olsa gerek...
Hitler'in baküye devam etmek yerine stalinin ismini taşıyan şehri almak için ordusunu Stalingrad'a çevirmesi hataydı. Bu hatayı tüm savaşı kaybederek ödedi.
ikinci Dünya Savaşında Almanların Sovyetler i işgal ettiği harekattır.

ideolojik hedefi, Ekim Devrimi nin beşiği, Lenin in şehri Leningrad.

Politik hedefi, SSCB nin başkenti Moskova.

Ekonomik hedefi, Hammadde kaynakları ve Kafkas petrol yatakları Stalingrad.

Evet
Arkanda ingiliz Fransız kuvvetlerini bırakıp sovyetlere saldırmak ahmaklık.

Balkanlara da bulaşmışın üstelik.
kafkas petrolü ve propaganda için rusyada batağa saplanmak kursk savaşında yenilmek ve normandiya çıkarması ile doğudan sovyetlerin batıda ise müttefikler ile karşı karşıya kalıp birden fazla cephede savaşmak, üçüncü reich için sonun başlangıcı.
Dünya savaşları her türlü altyapıya, yetismis insan gücüne ve teknolojik kapasiteye sahip fakat geç tarih sahnesinde bir güç olarak belirmiş bu yüzden de sömürgesi olmayan ,hammadde sıkıntısı içinde olan süper güç potansiyeli taşıyan devletler tarafından başlatılmıştır. Bu da gayet normaldir. Savaşlar kaynaklar için çıkar zaten. Başka ne için çıkacak. Ama yenildikleri için hem aptal hem de suçlu olarak yaftalanırlar sürekli. Ama savaşta hiç bir şey planlandığı gibi gitmez. Mesela düşünüldüğü gibi Hitler öyle önüne gelene savaş açıp tüm dünyayı istila etme derdinde falan değildir. 1939 a kadarki tüm konuşmalarını ve yazdığı 2 kitaba bakın. Tek şey söyler. Rusyaya savaş açmak. plansa böyle işlemez. Polonyaya Rusya ve Almanya anlaşarak birlikte girerler Ama ne hikmetse ingiltere ve fransa sadece Almanyaya savaş açar. Hitler de mecburen onlarla savaşır. Balkanlara ve Afrikaya saldırması da kendi isteğiyle değil müttefiki italyanın o bölgelerde yenilmesi yüzünden ona destek içindir. Hatta bu bölgelere mecburen kaynak aktarılması Almanya için iyi de olmamıştır.

Yani koskoca 6 yıl süren savaş. Anlat anlat bitip tükenmiyor. Özetle demek istediğim Hitler saçma sapan eylemler gerçekleştirmiş bir aptal değil. Sadece yanlış bilinen çok şey var o kadar.