bugün

rise of empires ottoman

nihayet bu gece bitirdim. güzeldi, beğendim. puanım 7/10. daha iyi olabilirdi, belki ben bir türk destanı olarak görmek istiyordum, pek beklentilerimi karşılamadı ondan 7 vermiş olabilirim.

söyleyeceğim şey gerçek tarihe bağlı kalınmış. bu da dizinin belgesel tadında ve pek çok bilirkişi danışmanlığında yapılmasından kaynaklanıyor sanırım.

yani istanbul'un fethi hakkınca pek çok şey okumuş bilgi sahibi biri olarak dizide tek bir tarihi hata göze çarpmıyor diyebilirim...

bakın bir yanda türkiye'de yapılan tarihi dizilerde gösterilen yalan tarih, bir de buna bakın gösterilen gerçek tarih.

son bölümde danışman kişinin söylediği çok önemli bir cümle var. bu bile şanlı tarihimizle gurur duymaya yeterli.
danışman diyor ki;

--- spoiler ---
bunun adı konstantinopolis'in düşüşü olarak söyleniyor, buna konstantinopolis'in düşüşü denilemez, konstantinopolis'in fethi denir...
--- spoiler ---

hakikaten bazı kaynaklar hala ısrarla "fetih" yerine "düşüş" tabirini kullanıyorlar. burada netflix aracılığı ile bunlara 10 numara 5 yıldız bir ayar verilmiş.

casta gelince.
fatih rolündeki cem yiğit üzümoğlu, Giustiniani rolündeki birkan sokollu'nun gerisinde kalmış.
görsel

bunu özellikle yaptıklarını düşünüyorum.
zira konusu istanbul'un fethi olan, kesin ve net bir türk zaferi olan bir diziyi dünyaya pazarlayabilmen için ön plana onların hoşuna gidecek bir kahraman çıkarılması gerekirdi.
bu yüzden Giustiniani karakterini tam bir kahraman olarak devleştirmişler, hatta fatih'i onun ayağına göndermişler(!) senaryo gereği...
görsel

--- spoiler ---
zaten dizideki tek bariz tarihi hata da bundan kaynaklandı. istanbul kuşatması sırasında fatih surların önüne giderek komutan Giustiniani'yi aşağı çağırıyor ve ona rüşvet teklif ediyor, bir de son hücumda bir ok ile yaralanıyor. bunlar tabi ki yok. bir tek bunlar var tarihte olmayan.
koskoca fatih, tek başına surların önüne gelip cenevizli komutanı takdir edecek ve ona savaştan çekilmesi için rüşvet teklif edecek...
bu çok saçma olmuş, bunu koyarak bir masal havası vermek istemişler sanırım.
--- spoiler ---

işte Giustiniani'yi böyle bir kahraman olarak lanse ettiler.
pek tabi ki bizans'ın savunmasında Giustiniani bir kahramandı onlara göre, zaten istanbul'un net olarak düşmesi de Giustiniani'nin yaralanıp cepheden çekilmesiyle olmuştur.
görsel

neyse ki netflix son anda Giustiniani'nin kaçışını da göstermiş de yaptığı bu hatayı biraz olsun düzeltmiş...

çandarlı rolündeki selim bayraktar ve notaras rolündeki osman sonant'da çok başarılıydı. selim bayraktar zaten muhteşem yüzyıl'daki "sümbül ağa" karakteri sonrası bu tip tarihi dizilerin vazgeçilmez adamı oldu. yürüyedursun...
görsel

danışmanlardan emrah sefa gürkan iyiydi, ama çok heyecanlıydı. o kadar heyecanlanmak hakkıdır. sonuçta twitter aleminden dünya piyasasına adım attı.
celal şengör'ü severim, ama sergilediği ukala ve kendini beğenmiş tavırlar hoşuma gitmiyor. o bacak bacak üstüne atmalar, küçük dağları ben yarattım konuşmaları falan hoş değildi...

tuba büyüküstün'ü de gayet beğendim, lakin fatih'in annesi rolü için çok genç bir oyuncu olmuş. çok korktum fatih ile mara brankoviç'i seviştirecekler diye, şükür ki korktuğum başıma gelmedi. yani netflix bu sonuçta bir bakmışsın sevişiyorlar...neyse ki olmadı.
aslında farkettiniz mi bilmem, sürekli cinselliği, eşcinsel, gay ilişkileri ön plana çıkaran netflix'in bu yapımında pek cinsellik yoktu, gay ilişki ise hiç yoktu.
oysa ki ben bir güzel radu performansı bekliyordum, ama sanırım cesaret edememişler...