bugün

iran

acem diyarı oldu olası biz Türkler ile çekişme ve savaş içindedir. Osmanlı bile Avrupa'da bu iran ile çekişme yüzünden daha fazla ilerleyemedi. tek sebep bu değil tabi ama büyük etken. iran'ı fethet, dönünce bir daha geri alsınlar sonra hadi bakalım birdaha sefere.

günümüzde üç devlet islam dünyası lideri olmak gayesinde ve üçü de aynı seviyede uzak liderliğe. iran, Suudi Arabistan ve Türkiye. üç ülkenin de mezhep olarak inanışları farklı. Arabistan'deki vahabi görüşü, iran'daki şia ve bizim ülkemizdeki Sünnilik.

burda aslında iran'ı farklı kılan daha saldırgan politika izlemesi. Sünni insanları yeri geldiğinde katletmekten geri durmazlar. inanışları gereği 4 sahabe hariç bütün sahabeyi sevmez, kâfir olmuş derler. Hz Ebubekir, Hz Ömer, hz Osman Hz Ali'nin hakkını yedi diye düşündükleri için onlardan da nefret ederler. onlar sadece ehlibeyti severler. namazları farklı, fıkıhları farklı, hatta onlara göre Kur'an eksiktir. Hz Osman onlara göre eksik toplamıştır. daha bir çok taban tabana zıt itikat durumları var şia ve diğer mezhepler ile.

lafın özü şia ya müslüman desekte bir Sünniye göre müslüman gibi değildir. Kanuni Sultan Süleyman zamanının büyük alimi Ebu Suud efendi şia hakkında; bunlar kâfirdir, kâfir demeyen de kâfirdir demiştir. bu fikre Sünni aleminin çoğu alimi katılır. şia nın yani iran ın en büyük düşmanı ABD israil'den çok şia olmayan müslümanlardır aslında.