bugün

orhan pamuk

Benim için başarının, azmin ve hırsın sembolüdür Orhan pamuk. idolüm, örnek aldığım; görüşlerinden, hayata baktığı geniş açılarının doğurduğu zengin fikirlerine kadar hayranlık duyduğum kişiliktir.

Cevdet bey ve oğulları için "ödül alan kitap satılıktır" diye çaresizce ilan verdiği gazeteden, new york times gazetesinde kitaplarını ve Türk edebiyatını tüm dünyaya tanıtacak ve Nobel alacak kadar yükselişi, çabasıyla ülkenin gururudur. Orhan'ın edebi anlatımının derinliği ve güzelliği yerine hâlâ bir iki görüşü üzerinden linç girişimleriniz sayesinde çok daha iyi yerlere geldi ve gittikçe dünya çapında tanımamaya başladı. Bir Türk yazar düşünün ki kitapları 47 dile çevrilmiş olsun.
Gıpta edilmeyecek gibi değil.

Biraz çetin Altan, azıcık marcel proust, cüzi miktarda Oğuz Atay, bolca da yaşar kemal harmanı sonucunda orhan pamuk çıkıyor böyle işte. *

"iğneyle kuyu kazar gibi sabırla hayal ederek kurduğum bu alem bana o zaman her şeyden çok daha gerçekmiş gibi gelir." diyordu Nobel konuşmasında. Kafasının içindeki dünya öyle bir boyuttadır ki, bir kitabının diğeriyle gerek konu olarak gerekse de üsluben benzerliği bulunmaz. Gel de hayran olma.