bugün

tıbbiyeli hikmet

tıp fakültesi öğrencisi bir milli mücadele kahramanı...
görsel

tıbbiyeli hikmet, ünlü trt sunucusu orhan boran'ın babasıdır.

sadece ülkemizde kutlanan 14 mart tıp bayramı'nın baş aktörüdür tıbbiyeli hikmet.

1901 yılında Balıkesir'in Savaştepe bucağında dünyaya gelmiştir.
Babası Posta-Telgraf memurlarından Hakkı Bey’dir.

Yükseköğrenimini istanbul'da Tıbbiye Mektebi'nde yapan Tıbbiyeli Hikmet, istanbul’un işgale uğradığı günlerde ingiliz birliklerinin işgali altında bulunan okulda düzenlenen gösterilerde öncü rol oynamıştır.
görsel

işte, 1919'un Mart ayında, istanbul'da, Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane, ingiliz birlikleri tarafından işgal edildiğinde, işgalcilere karşı ayaklanmak ve okulu kurtarmak için çareler arayan tıp öğrencileri; okulun kuruluş yıl dönümü olan 14 Mart'ı topluca kutlamaya karar verirler.

Tıbbiye 3. sınıf talebesi olan Hikmet Bey önderliğinde büyük bir gösteri yaparak okulun iki kulesi arasına büyük bir Türk Bayrağı asarlar,
görsel

işgal kuvvetleri bu duruma müdahale etseler de bu eylemi durduramamışlar ve bu olayın yıl dönümü olan 14 Mart, tıp camiasının emperyalist güçlerin karşısına resmen çıkışının yıl dönümü olarak tarihteki yerini almıştır.

Üçüncü sınıf öğrencisi iken Sivas Kongresi’ne katılmak üzere Tıbbiyelilerin temsilcisi olarak seçilen Hikmet Bey, istanbul’dan kaçarak Sivas’a gitmiş, sivas kongresinde tıbbiyelilerin temsilcisi olarak tam bağımsızlık üzerine bir konuşma yapmış ve mustafa kemal tarafından alnından öpülmek suretiyle tebrik edilmiştir.
görsel

tıbbiyeli hikmet ve arkadaşlarının ruhları şad olsun...
görsel
güncel Önemli Başlıklar