bugün

sofie nin dünyası

posta kutusunda sofie bir mektuba rastlar,mektupta tek kelime bir soru : kimsin?
sonra düsünmeye baslar 15. yaşını kutlamaya hazırlanan sofie, onla birlikte okuyan da düsünür "ben kimim?".

jostein gaarder'ın norveççe den çevrilen kitabı felsefe tarihini anlatır. felsefeyi herkese ögretebilecek, felsefeyi sevdirecek bir kitap. düşündürmeyi, eleştiri yaptırabilmeyi amaçlamıstır.
felsefeyle uğraşmaya karar verenlerin ilk okuması gereken kitaplardan bir tanesi.
"bakmalı insan pencereden dışarı değil, dışardan penceredeki kendine"

kitaptan bir bölüm aktarmak istedim:

"Bundan iki bin yıl önce yaşamış bir filozofa göre, felsefe insanların hayretinden doğmuştur. Ona göre, insanlar kendi var oluşlarına şaşarlar, felsefi soruların çoğu da böylelikle kendiliğinden ortaya çıkar.
Bir sihirbazlık seyreder gibidir insanlar...

Birçok insan için dünya, sihirbazın beş dakika önce bomboş olan bir silindir şapkadan tavşan çıkarması kadar akıl almaz bir şeydir. Tavşan meselesinde sihirbazın bizi kandırdığını biliriz. Merak ettiğimiz şey bunu nasıl becerdiğidir. Dünyadan söz ederken ise durum biraz farklıdır. Dünyanın hokus pokus bir şey olmadığını biliriz, çünkü biz de dünyada yaşamakta olup onun bir parçasıyız. Aslında sihirbazın silindir şapkasından çıkarılan biziz. Tavşanla aramızdaki tek fark, tavşanın bir sihirbazlık oyununa dahil olduğunun farkında olmayışıdır. Biz ise gizemli bir şeylerin parçası olduğumuza inanır, şeylerin arasındaki ilişkiyi bulmaya çalışırız."
güncel Önemli Başlıklar