bugün

judas priest

Heavy Metal'in mucidi diyebileceğimiz grup. Çift gitar partisyonları, hızlı gitar rifleri, yırtıcı vokal tekniği gibi heavy metak denince ilk akla gelen müzikal tekniklerini albüm kapaklarındaki çelik canavarlarıni deri ceketle simgelenen giyim kuşamın ve bir çok metal sloganının sorumlusu grup.
ilk albümleri rocka rolla blues tınılarından ibaretken 1976 yılında çıkardıkları ikinci albümleri Sad Wings of Destiny hard rock hudutlarını ihlal eden agresif besteler içeriyordu. Point of Entry Amerikan radyolarına kafasını uzatmaya çalışan hard rock şarkılarla bezeliyken, bir sene sonra Screaming for Vengeance ile heavy metalin en sert halini icra ediyordu grup. 1986 yılında elektronik altyapılı Turbo'yu, 1990 yılında ise bir klasik metal grubunun kaydettiği en sert yapıt olan Painkiller'i çıkardı
1991 yılında gruptan ayrıldığını açıklayan Rob Halford birkaç sene sonra gay olduğunu açıkladı. Gelen tepkilere rağmen Halford'un tahtı sallanmadı. Öyle ki, Judas Priest, Rock Star filmine konu olan bir şekilde Haltford'u birebir taklit edebilen, üstelik daha erkek bir solist olan Tim Owens'i transfer ettiğinde kimse ripper namlı genci kabullenmedi ve 2002'de Judas Priest ve Haltford tekrar bir araya geldi.
2008'e gelindiğinde onlardan en son beklenildiği üzere klasik müzik ve operadan esintiler taşıyan senfonik bir albüm çıkardılar. Heavy Metal gruplarının şarkı ve konsept oluşturmayı çok sevdiği bir karakter olan Nostradamus'un anlatıldığı çift CD'lik bir albüm olan Nostradamus'u çıkardılar. 80'lerin ortasından itibaren müziklerini giderek sertleştiren ve painkiller'dan itibaren neredeyse modern Trash albümleri yaparak 70'lerdeki hard-rock kitlesini kaybeden grup bu albümle onların kalplerini yeniden kazandığı gibi hem de kemik metalci kitlesinin ufkunu açan, müzikalitesi çok yüksek bir resital ortaya koydular. Rob Halford Exiled'da arya söylüyor, Pestilence and Plague'de italyanca bağırıyor, tipton ve downing ikilisi gürültülü riflerin üzerine akustik gitar nağmeleri örüyor, deep Purple keyboardcusu Don Airey'in yardımlarıyla senfonik keyboard partisyonları ile ders veriyordu.