bugün

atatürk yaşasa başkanlık sistemi isterdi

Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet'in ilanının arefesinde, bir gece sohbet sırasında bir soru üstüne, "Hem Cumhurbaşkanı, hem de Halk Fırkası Genel Başkanı" olacağını açıklamıştı. Yani, "Partili Cumhurbaşkanı" olacaktı. Aynı sohbette, bir siyasi krizde Meclis'in feshedilmesi yetkisinin kimde olacağı konusunda görüş ayrılıkları ortaya çıkınca Atatürk aynen şöyle dedi: Millete müracaat eder, referandum yaparız!

Gerçek demokrasinin REFERANDUM olduğunu, HAYIR'da çıksa EVET'de çıksa Türk demokrasisinin zaferi olacağını anlamıyorlar.

Edit 1: Altta birisi demiş ki "Atatürk neden çok partili sistemi getirmeye çalıştı sanıyorsun".

Benim yukarıda ki mesajımda belirtmek istediğim nokta şuydu: "Millete müracaat eder, referandum yaparız!".
Yani bu yeni sistem neden getirilmeye çalışılıyor? Eğer maddeleri uygun buluyorsan EVET dersin bulmuyorsan HAYIR dersin.

Şimdi gelelim partili cumhurbaşkanlığına. Şuan ki sistemde başkbakan partili mi? Evet. Halk tarafından seçiliyor mu? Evet. Eğer 30 yıl öncesine bakarsak cumhurbaşkanını otel odalarında 2 parti birlikte uzlaşarak kukla olarak seçiyorlar mıydı? EVET.
Mevcut sistemde cumhurbaşkanı ve başbakan çift başlılık yaratmakta. Eğer bu iki makam yerine tek makam olursa çift başlılık olmayacak. Ee nasıl başbakan partili ise tek makam olduğunda da partili olabilir. Zaten çoklu sistem kaldırma diye bir şey yok. Bu çift başlılık mevzusunu belki Atatürk görünce o da düzeltmek isteyecekti! Sonuç olarak sistemlerin iyi veya kötü yanlarını zaman gösterir! Bu kadar sığ bakmamak gerekir.