bugün

peak oil

gecerliligi halen tartisilan teoridir.

en basit anlatimla;
bir kisim bilim adami 2000-2010 arasinda dunya petrol uretimini yillara gore gosteren egrinin maksimuma ulastigini ve egrinin artimdan azalima dogru dondugunu savunuyorlar.

bir kisim bilim adami da bunun dogru olmadigini savunuyor.

aciklamaya gecmeden once su bahsettigim grafige bir bakalim;
http://upload.wikimedia.o...en/f/f2/PU200611_Fig1.png

simdi bu grafik incelendiginde 80'lerde de bir dusus oldugu goruluyor. ama sonra ne olmus? uretim 80lerin ortasinda artmaya baslamis. bunun en buyuk 2 nedeni;

1- petrol arama yontemlerinin gelismekte olmasi.

soyle ki 80lere kadar petrol aramada 2D sismik yöntemler kullaniliyordu. ama 80lerden bu yana 3D yontemlere gecildi. ayrica yonlu sondaj/yatay sondaj denilen sondaj yontemleri kullanilmaya baslandi.

2- yeni petrol sahalari kesfedildi.

sozun ozu; 2000lerden sonrasinda gorulecek dusus gene 80lerdeki gibi bir dusustur. teknoloji gelistikce yeni yontemler devreye girecek ve aramalar hizlanacak. sonucunda da uretim artacak.

petrol arama tarihi incelendiginde sunlar gorulur;
bu isin basinda sadece yuzey sizintilari kullaniliyordu.
1920lerde sismik yontemler kullanilmaya baslandi.
1980lere kadar 1 ve 2 boyutlu sismik yapilirken 80lerde dunya genelinde 3D sismik yontemlere gecildi. gunumuzde ise zaman boyutu da hesaba katilarak 4D sismik kullaniliyor.
eskiden sirf karada petrol aramasi yapilirken, gunumuzde denizlerde hatta buzullarda petrol aramasi yapiliyor.
sondajlar eskiden metre boyutunda yapilirken, simdi kilometrelerce yapilabiliyor. yonlu ve yatay sondajlarin kullanimi da dunyada yayginlasiyor.

e simdi bu yukarda saydigim gelismeler birden duracak, teknoloji gelismeyecek ve petrol uretimi dusecek. oyle mi?

ayrica bir konu daha var. su an orta dogu petrolunun sadece %5-10 civari uretilebilir durumda. geri kalan kisim duruyor. cunku daha uretime sokulmamis sahalar bulunuyor. hatta hic incelemesi yapilmamis yerler mevcut. evet amerika'da petrol sahalarinin neredeyse hepsi bulundugu icin amerikan petrol uretimi dusuyor ama dunyada bu boyle degil. zaten amerika'nin arap-kuveyt-irak petrollerini yonetmesi bu yuzden degil mi?

hadi bir soru daha size, amerika iran'a girerse bu peak oil teorisi gecerliligini yitirir mi yitirmez mi?