bugün

das boot

dikkat ağır spoiler içerir

ikinci dünya savaşı filmlerini çok seven birisi olarak benden tam not almayı başarmış 1981 alman yapımı efsanevi film.
(bkz: saving private ryan)' dan sonra izlediğim en kaliteli ikinci dünya savaşı filmdir diyebilirim. çevrildiği yıl itibariyle teknolojik eksiklikleri olsa bile bunu çok da hissettirmeyecek kadar sağlam filmdir.

--spoiler--

bilindiği üzere film 1981 yapımıdır ve alman yapımıdır. ancak filmde en ufak bir alman propagandası yoktur. ingiliz, abd, propagandası da yoktur, yahudi düşmanlığı ve taraftarlığı da yoktur. film sadece bir alman denizaltısının verilen görev doğrultusunda atlantikteki erzak taşıyan ingiliz yük gemilerini batırmaya çalışmasını, o esnada düşmanın müthiş saldırılarına maruz kalmasını, kurtulmak için her yolu denemesini, o sırada denizaltıdaki askerlerin çabasını, ruhlarındaki yer yer çaresizlikten doğan travmaları, savaşın acımasızlığının iki taraf içinde berbat bir şey olduğunu anlatan, insanı gerim gerim geren mükemmel bir filmdir.

filmde kaptan heinrich lehmann rolüyle izlediğimiz jürgen prochnow çok iyi bir rol sergiliyor. kendisinin rol yeteneğini, bakışlarını, mimiklerini steve mcqueen' e benzeten sadece ben miyim bilemiyorum ama filmi baştan sona götürüyor cesur kaptanımız.

ayrıca almanların acımasız naziler olduğuna da asla yer verilmemiştir denizaltımızda.
büyük yara aldırdıkları ingiliz yük gemisine saatler sonra son bombayı atarlarken dürbünle bakıp hala denize atlayan insanlar olduğunu görünce kaptanımız çok üzülmüş ve o insanları kurtarmaya gelmeyen ingiliz gemilerine sinirlenmiştir. 'bu insanları batan gemiden kurtarmak için dünya kadar vakitleri vardı, lanet olsun' demiştir.

denizaltı personeline acil durumda yağdırılan emirler o kadar teknik ve ayrıntılıdır ki, o denizaltının içindeki bir mühendis gibi hissedersiniz kendinizi.

ayrıca çifte destroyer saldırısı sonrası gemideki ağır hasardan sonra tüm denizaltı personelinin adeta zamanla yarışarak kurtulmaya çalışmasını izlerken nefesinizi tutacaksınız. kurtulabilecekleri mi? izleyin görün.

--spoiler--