bugün

dağ 2

sinama perdelerinde çokça rastladığımız antin kuntin kahramanların bile dünyayı kurtardığı amerikan propaganda filmlerinin yerine gerçekten sinema perdelerinde izlenmesi gereken (türk sinamasının gelişmesi için), anlatmak istenilerin bence iyi işlendiği bir yapıt. ilk önce türkiye propagandası yapılan bir film izlemek gerçekten güzel oluyormuş. uzun bir aradan sonra bu duyguyu bizlere hatırlatan dağ 2 kadrosuna cümleten teşekürler.
filme bakacak olursak. hem senaristliğini, hem yönetmenliğini, hem yapımcılığını hem de tüm bunlar yetmemiş gibi kurgusunu yapan alper çağlar abimizin elimden güzel bir iş çıkmış. filmin zaman çizelgesinde yapılan gitgeller, yani anılarla anlatılan küçük konular, oyuncuların kişilikleri filmin ana konusu ilerlerken izleyicide yeri geldiğinde dinlenme molası gibi, yeri geldiğinde de üzüntülere boğan güzel geçişler olmuş.
filmin genel konusu hangi görüşten olursak olalım,hangi kişilikte olursak olalım, hatta ırakta yaşıyan bir türk olsak bile hepimiz biriz. tabi bunun yanında ağır basan diğer konu bordo bereli yiğitlerimizin çektiği sıkıntılar, askerliğin getirdiği fedakarlık, kardeşlik olsun güzel yansıtılmış. bölge halkının nasıl bir halin içinde olduğunun gösterilmesi de gayet güzel bir yaklaşım.
savaş sahnelerine gelecek olursak türk sineması için umutlandırıcı buluyorum lakin halen alacak çok yolumuz var. burda küçük bir eksi eleştiride bulunacağım. şimdi nişancılık olsun, savaş taktiği olsun, hele hele yakın dövüş olsun senelerce eğitimini almış bordo bereli yiğitlerin filmin son sahnelerinde bulunan yakın dövüşlerde sıradan yağmacı olan daeş birlikleriyle dövüş babında yerlerde yuvarlanmaları bana biraz nasıl desem mantık hatası gibi geldi. bana göre biraz daha etkili yakın dövüş sahneleri olsaydı filmin başarısını daha çok arttırırdı.
diğer yandan diyaloklar olsun, oyuncuların film içindeki hal ve hareketleri, cüneyt arkın dayımızın oğlu olan keskin nişancı yeğenimizin sarf ettiği şiirsel sözler yapıtın dokusuna son derece uygun olmuş.
kısacası sinamada izlenmesi gereken hatta arkadaşlara izletilmesi gereken güzel bir yapım.
izleyin arkadaşlar pişman olmazsınız.

insan büyür beşikte
mezarda yatmak için
kahramanlar can verir
yurdu yaşatmak için...