bugün

ed stafford

konsept olarak benzer görünse de bear grylls ile kıyaslanmaması gerekendir. bear grylls doğada mahsur kalan veya kaybolan kişilerin neler yapması gerektiğini göstermektedir ve programı ed stafford'a göre daha anlatımlı ve daha öğreticidir. mesela suyu nasıl arıtacağınızı, kardan nasıl su elde edeceğinizi, bir boğa yılanı gördüğünüzde neler yapmanız gerektiğini ve bataklığa düştüğünüzde nasıl çıkacağınızı öğretmektedir. ayrıca yüksek yerlere tırmanmayı, doğal malzemelerden bot yapmayı mağarada kullanmak üzere ağaç yağlarından meşale yapmayı öğrenebilirsiniz. elindeki malzemeleri avantaj olarak görülebilir evet ama onları akıllıca kullandığı da bir gerçektir. ve genelde yanındaki malzemeler doğada yürüyüşe çıkan insanların alacağı malzemelerdir.

ed stafford ise daha çok öğretmekten ziyade yapabildiğini göstermektedir ve kesinlikle yiyecek bulma konusunda bear grylls kadar başarılı ve yemek repertuarı geniş değildir. mesela bear grylls çıplak ayakla dolaşmak yerine doğal malzemelerden ayakkabı gibi bir şey yaparak ayaklarını korurdu diye düşünüyorum.

uzun zaman sonra eklemek istedim: ben ed stafford'un programını daha çok seviyorum. bear gyrills'in programı yukarıda belirttiğim gibi öğretici olsa da tamamen yapay(düzmece yani) görünüyor. ed stafford ise yalnız kalmanın, aç kalmanın, denediği bazı şeylerde başarısız olmanın ne olduğunu psikolojik olarak da yansıtıyor, eğer yapamazsa tabi. bu da gerçekçiği arttırıyor ister istemez. bear aç kalırsa (ki otu boku yediği için kalmaz) arkadan dürümleri uzatırlar sonuçta.