bugün

gone with the wind

Film 1939 yapımı, 8 oscar'ı var, 4 saat. Of of of klasiğe bak diyebileceğiniz hemen hemen bütün özelliklere sahip. Karakterler özgün olmanın ötesinde birer kült.

--spoiler--

Butler klasik bir zamparanın çok uzağında, nasıl zampara olunması gerektiğine dair görerek öğrendiği kişiler olduğunu dahi düşünmüyorum. Adam o an içinden ne geliyorsa onu yapıyor, sıfır plan, sıfır gösteriş, sizin gösteriş sayabileceğiniz şeyler bile kendisinden çıkıyor. Sonra yıllarca başkasına aşık olan birine abayı yakması da zaten bir zamparanın yapacağı türden iş değil. Sonra en boktan zamanda askere gidişi, kaybedilmiş davalara takıntı seviyesinde bağlılığı, daha savaş başlamadan önceki öngürüleri, savaş karşıtlığı vs. hep dönüp dolaşıp aynı kadına gelmesi fakat bunlara rağmen de o yırtıklığı her an kopabilir oluşu değişik yani şablonların ötesinde.
Karısı bir lady olmak üzere yetiştirilmiş fakat lady sıfatını en son hak edecek kişi dahi değil. Hani bilgisayarın nasıl kullanacağını, tam olarak ne yapmasını öğrendiğinde bir çocuk hovarda davranırya, hani ilk başta araba sürmeye başladığınızda geri geri giderken sağa sola çeririrsiniz de yanlış yöne dönünce noluyor lan dersiniz fakat bir süre sonra işi öğrenince gözüm kapalı sürerim havasına girersiniz ya ha işte bu hanım kızımızın hayatı da aynen böyle başta. Sonradan Butler sanki vahşi bir atı ehlileştirir gibi ehlileştiriyor kendisine bağlıyor. Tabii günümüzde de sık görülen özgür kız tribi olan ben anne olmıcamı yıllarca yemek pahasına. Farklı kişinin paragrafında olsak da butlerla çok ilgili bu kızın hikayesi de. iki de bir butler'a yalan söylüyor film boyunca, Butler da dalga geçiyor yıllarca bu yalanlarla. Kadın aradan geçen yıllara rağmen hala Butler'ın bu yalanları yutmadığını bile bile yalanları sürdürüyor. Ben tahammül edemezdim o yalanların yalan olduğunu anladığımı anlamayacak kadar aptal olan birine butler, helal olsun sana, sabrına. Dediğim gibi biraz aptal bir karakter, o kadar yıl aradan sonra her yalanını yakalamasına, hep galip gelmesine rağmen butler'ı kandırmaya çalışmasından da belli. Beni asıl gıcık eden zaten yan rollerdeki erkeklerin mallığı. Hep onlar dışbükey yapmışlar bunun aynasınu.

Kadının ilk aşkı da üstüne yazılması gereken bir karakter. Hiç tahmin edemezdim piçlik ve orospuluk propagandası yapan hollywood'dan böyle bir beyefendi. Kendisine şapka çıkarıyoruz. Biraz bilgi eksikliği de olmasa savaş karşıtı olur Butler'ın bu konuda yanında yer alırdı fakat bütün eksikliği o yırtık olmayışın verdiği toplumun bilgi dezonfarmasyonunun parçası olma hali yoksa 10/10 karakter, bu bilgi eksiğiyle 8.5/10 oluyor.
--spoiler--