bugün

miss california

2001 yılının şubatında türkiye patlama yapan, ancak haziranda dünyada patlayan şarkıdır. şöyle biliyorum, yana yakına sözlerini, kimin söylediğini aramıştım nette, tek kelime çıkmıyordu. dante diye bir grup söylüyor şarkıyı demişti dallama n1 djleri, paso dante diye aratıyorduk. ilahi komedya çıkıyordu yahooda. (o zaman google yoktu evladım yaa) bir nisana kadar dandik 56k bağlantımla sözlerini bulacağım diye bilmediğim arama motorlarına girip virüsler yemiştim. ne hikmetse naspterde audiogalaxyde mp3leri vardı, ama adamdan eser yoktu.

sonra haziran oldu, okullar tatil oldu. ulan bir daha aratayım şunu netten dedim. devamında da şok oldum tabii. adam hakkında binlerce site açılmış, sözleri de nihayetinde nete düşmüştü. 6 ay boyunca "şiz mis kaliforniya, hadırtikinvesselii" diye atmasyon anlayan türk genci mutlu oldu. arka plandaki muhteremin de pras olduğunu öğrendiğimizde "yürür bu çocuk" dedik. zira bu fugees elemanları kime el attılarsa yürüdü adamlar. neyse. kısaca, muhtemelen en çok tutan ülkelerden biri türkiyeydi. fun clublarında "hi im from turkey i luv ya *" gençler doluydu. ah ulan ah, şimdiki gibi miydi?

bir de klibi vardı bunun. içler acısı. dedim ya adamı netten bulduk şeklini şemalini gördük 6 ay sonra, klip geldi tee 2001 in sonunda türkiye'ye. youtube de yok ki bulalım, bazı klipler geç gelirdi buraya. klip, ibrahim tatlısesin aramam klibiyle serdar ortaç ın karılı kızlı kıytırık danslı klibinin karışımı. ordan anladık daha sonra "bu çocuğun tutmadığını". şirket adam gibi bir klip bile çekmemişti güzelim şarkıya. halbuki albümü "fly" güzeldi. çok adam harcandı 2000lerde çok, bizimkiler gibi 90ların gazıyla fırlayıp boyun büküp geri döndü çoğu.

miss california da, adı üstünde kaliforniya güzeli bayana bir sitem; sen beni bıraktın gittin tandanslı şarkı değildir. tam tersine kızın yalan mutluluğunu anlatır. hafif acıklıdır bu yüzden. sen git bu şarkıya karılı kızlı snoop dogg klibi çek, yazık lan. subjektif olmazsa bir de şunu ekleyeyim; her daim abuk subuk isimlerle kiss tvde ve best tvde istek programlarını arayıp bu şarkıyı isterdim. ne olursa olsun güzel şarkıydı.