bugün

yulduz usmanova

dünya şarkısı mutlak surette dinlenmesi gereken özbek şarkıcıdır. en son forumlarda babacığım şarkısı gezinmektedir. bu şarkısı da insanın içini acıtan cinstendir.

--spoiler--
özbekistan'lı bir şarkıcı. dünya adında süper bir şarkısı vardır.

özbekistan''n sezen aksu'su. bir amerikan dergisinde de 'orta asyanın madonna'si' seklinde bir yakistirma da yapilmisti. turkiye'deki en buyuk hayrani naim dilmener olmali. epey bahsetmistir yazilarinda bu hatun kisiden.
biraz kafa karisikligi oldugu belli olsa da, son albumu yulduz basarili. albumu cok renkli yapalim derken, zaman zaman tadini kacirmislar. ama 'dunya', 'kervan'* ve 'gitme'* gibi basarili pop sarkilari var. ses de turkiye'de sevilecek turden bir ses. ayrica candan ercetin'in en buyuk hiti 'yalan' da bu kadinin 'yolgon' adli bir sarkisindan uyarlanmisti. binafscha albumundeydi o sarki da.

dünya adli sarkisi hakikaten olmus, titreyebiliyosunuz bazi yerlerinde.

ozbekistan'in devlet baskani kerimov kadar, belki de daha fazla unlu kisisi, halk yulduz diye yatip yulduz diye kalkiyor, ismi binbir turlu dedikoduya, komplo teorilerine karisiyor. mahalle aralarinda "kiz kos, birazdan yulduz'un ailesiyle roportaj cikacak televizyonda, kacirmayalim" seklinde laflar duyulabiliyor. ozbekler yalan yuzunden candan ercetin'i taniyorlar, hemen "yulduz'un sarkisini calmis, mahkemeliklerimis simdi" diyorlar turk birisiyle yulduz muhabbeti acilinca. kendisiyle ilgili baska bir ilgi konusu da film yildizi olma yolunda ilk adimini atmis kizidir.

31 agustos veya 1 eylul ogleden sonra trt izleyenlerin de gorebilecegi uzere bagimsizlik bayramini ucuk seremonilerle kutlar ozbekler (nevruz'da da ayni sey olur). bir suru farkli gosteriden sonra ulkenin en unlu sarkicilari cikar "ozbekistan'im canim benim" temali sarkilarindan bir kuple soyler ve sahnenin gerisinde dizim dizim dizilir. en son yulduz cikar, kendi milliyetci sarkisini soyler -ki bir noktada arkadaki dizim dizim sanatcilar kendisine katilir. sarki biter, baskan kerimov sahneye cikar, yulduz'u kutlar ve toren sona erer.

turkiye'de "yulduz usmanova" ismiyle piyasaya cikmis (ve meger turkiye kayitlarinda ses muhendisligi alp turac tarafindan yapilmis) album uluslararasi piyasada "yulduz" ismiyle mevcut. iki album ayni degil, ilki turkce ikincisi ozbekce zira. yani neymis? "ne diyo bu abla?" diye merak edenler "yulduz usmanova" ismini, ozbekcesini test etmek isteyenler "yulduz" ismini arayacakmis albumun ustunde. benden tavsiye yulduz'u kendi dilinde dinlemeniz, daha bir dokunakli.

dünya muziğini takip eden herkimse için tartısılmaz arsiv susleyen isimlerden birisi. guzel sarkı yorumlamak ayrı bir meziyet, duygu ile harmanlayıp dinleyeni ucurmak ayrı meziyettir. ikisini de layıkıyla harmanlayan özbek yıldız.
--spoiler--