bugün

hakan gürsu

1959 yılında Istanbul'da doğdu. 1984 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi endüstri ürünleri Tasarımı bölümünü birincilikle bitirdikten sonra 1987 yılında mimarlık fakültesi bina bilgisi ana bilim dalında;master derecesi aldı. 1988 yılında başladığı doktora çalışmasına;1991 yılında Japonya'da proje çalışmaları ile devam etmiş ve 1996 yılında doktora derecesini tamamlamıştır.

Mezun olduğu 1984 yılından itibaren katıldığı Ulusal ve uluslararası yarışmalarda;mekan ve ürün tasarımları ile çeşitli ödüllere layık görülmüştür. Moskova ve Tokyo'da iç mimarlık,şehircilik ve ürün tasarım alanlarında değişik projelerde çalışmıştır. Japon endüstri tasarımcıları derneği ile Japon hükümeti tarafından Tokyo metrosu için geliştirdiği kentsel mobilya projesi ile,her yıl bir yabancı tasarımcıya verilen pioneer of Design ödülüne,ulusal ve uluslararası tasarım yarışmalarında pek çok ödüle layık görülmüştür.

Üniversite sanayii işbirliği çerçevesinde adına kayıtlı endüstriyel ürün tescili olan bir çok ürünün gerçekleştirilmesinde katlı sağlamıştır. Hakan Gürsu halen ODTÜ'deki görevini ve designnobis'te çalışmalarını sürdürmektedir.

Hakan Gürsu 13 ekim 2007'de New York'taki Uluslararası Tasarım Ödülü'nü (IDA 2007) kazandı.Üstelik iki dalda. hem deniz araçları hem de tüm ulaşım araçları dalında.Kazandığı yarışmanın para ödülü yok.Çünkü hayallere paha biçemiyorlar.Hakan Gürsu bu ödülü yaptığı bir tekne ile kazandı. Bu öyle bir tekne ki yakıtı olmadan gidiyor,yelkeni var ama rüzgar esmediğinde de yüzüyor. 1438 projenin içinden birinci seçilen "volitan" adlı güneş enerjisiyle çalışan gemi birinci seçildi. Uluslararası arenada Türkiye adına kazanılan bu ödül Orhan Pamuk'un nobel edebiyat ödülü almasından sonra elde edilen en büyük başarı olarak kabul edilirken komşuları dışında Hakan Gürsu'yu tanıyan ve başarısını bilen yok. Hakan Gürsu'nun Volitan adlı teknesi en saygın müzelerde sergilenirken devlet düzeyinde hiç bir tebrik almamış. Sadece Deniz Kuvvetleri'nden gelip tebrik etmişler ve brifing vermesini istemişler. Volitan'In aynı zamanda seyir halinde iken bile deniz suyunu tatlı suya çevirme yeteneği var.12 kişilik bu teknenin ömrü 80 yıl.