bugün

howard hughes

Howard Robard Hughes Jr. (d. 24 Aralık 1905, Houston, Teksas - ö. 5 Nisan 1976 Las Vegas), ABD'li iş adamı, havacı, film yönetmeni, film yapımcısı.

Ondokuz yaşındayken petrol delgi makineleri yapan bir fabrikanın başına geçti. Birkaç yılda önemli kazanç sağlayıp 1930'da sinema, 1931'de içki sanayiine girdi. Daha sonra havacılığa yöneldi. 1938'de kendi düşüncesine göre hazırlanmış bir uçakla rekor sayılacak bir sürede (3 gün, 19 saat) dünyanın çevresini dolaştı. TWA Havacılık Şirketi'nin hisse senetlerinin dörtte üçünü ele geçirerek bu alanda söz sahibi oldu. II.Dünya Savaşı sırasında top ve askeri uçak yaptı. Büyük bir servet edindi. 1948'de tekrar film yapımcılığına döndü. 1953'te bir tıbbi araştırma enstitüsü kurdu. Çevreyle ilişkisini keserek kapalı bir hayat yaşaması ve ölümüne kadar hiç kimseye görünmemesi ilginç yönlerinden birkaçıdır.

1950 yılında Howard Robard Hughes Jr. dünyanın en zengin insanı oldu. Parası günümüzün parasıyla 12,8 Milyar Dolar olduğu anlaşıldı. Halen bugünkü Hughes havacılık ve saat markasının sahibidir.

Howard Hughes, ABD'li iş adamıdır. Bir ara film yapımcılığı yapmıştır. Cehennemin Melekleri filmi büyük beğeni toplamıştır. Ama Hughes'in asıl işi Havacılıktı. Bu alanda büyük başarıları vardır. Dünya'nın çevresini uçakla dolaşmış, TWA hava yolu şirketinin hisselerinin 4'te 3'ünü alarak bu piyasada da kendini göstermiştir. Sonrasında Dünya'nın en büyük uçağı olan HERCULES'i yapmış ve bir kez olsun uçurmuştur. Daha sonra mahkeme de yargılanmış ama beraat etmiştir. Ardından kendini dış dünyadan soyutlamış ama havacılığa olan aşkını hiç yitirmemiştir. 1976 Yılında ölmüştür.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Howard_Hughes